Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pensia minimă a urcat la 520 lei

• noua valoare este valabilă din această lună şi este în creştere cu 120 lei faţă de vechiul prag • peste zece mii de pensionari brăileni vor beneficia de această majorare

 

Indemnizaţia socială pentru pensionari s-a majorat din această lună cu 30%, de la 400 la 520 lei, anunţă conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila. Potrivit explicaţiilor prezentate în comunicatul de presă al instituţiei se punctează faptul că această indemnizaţie socială se acordă din bugetul de stat ca diferenţă între plafonul de 520 lei şi nivelul pensiei cuvenite pe baza contributivităţii. Altfel spus dacă unei persoane i s-ar cuveni 350 de lei cu titlu de pensie calculată strict în funcţie de cât a muncit şi astfel a contribuit la fondul de pensii, statul vine acum cu 170 lei în completare până la plafonul minim de 520 lei. “Această indemnizaţie nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, care să se acorde necondiţionat, ci este o limită de venit la care se ridică orice pensie stabilită pe baza contributivităţii, dacă este mai mică de planul respectiv”, se precizează în materialul amintit. Pentru a putea primi indemnizaţia socială, beneficiarul trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii din România, să aibă domiciliul în România, iar cuantumul însumat al veniturilor din pensii şi din alte drepturi stabilite şi plătite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie să fie sub nivelul maxim legal al indemnizaţiei sociale.

Potrivit unei statistici a CJP Brăila aferentă lunii ianuarie 2017, la nivelul judeţului nostru, la momentul respectiv, beneficiau de indemnizaţie circa 9.300 de pensionari ale căror venituri erau sub vechiul prag, de 400 lei. Odată cu ridicarea ştachetei de la 400 la 520 lei, este posibil ca numărul celor care vor beneficia de indemnizaţia socială să atingă şi chiar să depăşească pragul de 10.000 de persoane. 

 

2017, se anunţă un an bun pentru pensionari  

Anul 2017 a început bine pentru pensionari, în contextul în care, în cursul lunii ianuarie, a fost mărit punctul de pensie cu 5,25%, ajungând la 917,5 lei, aşa cum stabileşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2016. Anterior, până la 31 decembrie 2016, valoarea punctului de pensie s-a situat la 871,7 lei. Mai urmează o a doua majorare promisă de Guvernul Grindeanu: în cursul lunii iulie valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.000 lei.  

Tot pentru pensionari, începând cu luna februarie sunt scutite de impozitare veniturile acestora. De neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei beneficiază aproape 1,22 milioane de pensionari la nivel naţional, în cazul judeţului nostru fiind vorba despre circa 83.800 de persoane, care, prin această măsură, vor avea o creştere a pensiei, în medie, cu 77 lei.

Tot începând cu 1 februarie anul curent, cei cu pensii mai mici de 2.000 de lei sunt scutiţi şi de plata CASS.
Categorie articol: 

Comentarii