Mergi la conţinutul principal

"Pensia de serviciu - un drept banesc care nu rasplateste nici pe departe eforturile la care e supus un parlamentar"

Parlamentarii braileni nu se inteleg nici macar atunci cind e vorba de drepturi acordate propriilor persoane in calitate de alesi ai neamului care trudesc pentru binele societatii. Astfel, in vreme ce unii considera ca facilitatile care le revin lor si familiilor lor in urma exercitarii acestei functii, nici macar nu acopera stresul provocat de aceasta munca, altii sint de parere ca nu era nevoie totusi de atit de multe drepturi in comparatie cu obligatiile care le revin.
Amintim ca parlamentarii au aprobat, marti, In sedinta comuna a celor doua Camere, proiectul legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede o serie de drepturi patrimoniale, precum si faptul ca acestia beneficiaza de pensie de serviciu si stabileste sanctiunile In cazul absentelor de la lucrari. Potrivit textului legislativ, deputatii si senatorii au dreptul la pasaport diplomatic, de aceste drepturi beneficiind si sotul/sotia si copiii aflati In Intretinere. Mai mult, deputatii si senatorii beneficiaza, la Implinirea conditiilor de pensionare din Legea 19, de pensie de serviciu In cuantum de 40, 60 sau 80 % din venitul brut lunar al unui parlamentar, corespunzator efectuarii unui mandat, a doua mandate, respectiv a trei sau mai multe mandate complete. Pentru mandatele incomplete se acorda doi la suta pentru fiecare luna de mandat efectuata, raportata la suma cuvenita pentru un mandat complet. Textul legislativ stipuleaza ca de aceasta pensie de serviciu beneficiaza atit deputatii, cit si senatorii din perioada 1990-2004.

"E vorba simplu, de o pensie de serviciu, pe care poti sa o soliciti sau nu"

Referitor la acest lucru, deputatul PD Horia Vasioiu a tinut sa explice ca pensia in cauza poate fi acordata numai daca respectivul fost parlamentar o solicita, renuntind in acelasi timp la pensia pe care ar fi trebuit sa o primeasca in mod normal pentru anii de serviciu facuti de-a lungul vietii. Mai mult, acesta a tinut sa precizeze ca nu este nimic anormal referitor la aceasta prevedere si ca i se pare corect ca fiecare fost parlamentar sa aleaga intre o pensie normala si evident mai mica si o pensie de serviciu, evident mult mai substantiala: "De fapt, poate sint unii care vor avea pensii mai mari decit cele de parlamentari si vor renunta la cele din urma. Nu stiu de ce se ambaleaza lumea atit. E vorba simplu, de o pensie de serviciu, pe care poti sa o soliciti sau nu. Asta e tot. In rest, celelalte prevederi sint cele dintotdeauna, numai ca acum au fost unite toate intr-un statut, pe care ne chinuim sa-l tot facem din 1990. Si stiti ce, poate nici eu nu o sa solicit aceasta pensie...".
La rindul sau, deputatul PNL Gabriel Sandu a tinu sa sublinieze faptul ca nu este nimic iesit din comun sa se acorde o astfel de pensie, deoarece, din punctul sau de vedere, asta ar fi doar un minim banesc care tot nu acopera chinul la care sint spusi zilnic alesii nostri: "Presa e cea care tot face caz pe tema asta cu pensia. Pai la cit muncim noi si la tot timpul pe care il pierdem acolo, mi se pare si normal sa se acorde macar atit. Credeti ca e usor? E chiar putin. Iar parlamentarii, fie ca vrea lumea sau nu, au un statut special care trebuie respectat. Asa ca nu trebuie sa se mai faca atit caz pe tema asta. Acum nu am facut decit sa aprobam un statut si atit. Nu vad de ce atita scandal. oricum, sa vedem daca il va promulga presedintele sau nu, ca s-ar putea sa nu il promulge...".

"Sint de acord ca trebuie sa existe drepturi, dar si astea sa aiba o limita"

Cu toate acestea, deputatul PSD Mihai Tudose a tinut sa ne precizeze ca nu a fost de acord cu o serie de facilitati prevazute de noul statut, si ca, in consecinta, a ales sa paraseasca sala pe perioada votului: "In primul rind vreau sa se inteleaga ca pentru pensia asta de merit cotizam cu totii, "din timpul vietii", cum ar veni. Deci e din banii nostri, ca sa fie clar. In rest nu am fost de acord cu salariile compensatorii. Nu prea ii vad rostul la prevederea asta. Adica ce, daca esti parlamentar, si ajungi somer... De ce sa iau eu mai mult decit altii, iar restul muritorilor sa ia ajutorul acela minim. Pai asa imi trebuie daca am ajuns somer, trebuie sa ma incadrez in normele legale ca si ceilalti ca nu sint eu mai destept. Deci cu asta chiar nu sint de acord. E bine ca macar au trecut si obligatiile in statut, nu numai drepturi. Bine, sint de acord ca trebuie sa existe drepturi, dar si astea cu o limita... Asa ca am decis sa plec din sala. Au mai fost citiva care au facut la fel, dar nu am retinut sa mai fi fost vreun parlamentar de Braila printre ei".

Numele parlamentarilor absenti nemotivat la sedintele In plen sau In comisii vor fi publicate pe paginile de Internet ale Camerelor, lunar

In cadrul textului legislativ adoptat de parlamentari se mai stipuleaza ca acestia beneficiaza pe durata mandatului de transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si de cale ferata la clasa I, precum si de autoturism pentru deplasari In circumscriptii. In acelasi timp, se arata ca senatorii si deputatii beneficiaza de medicamente gratuite, asistenta medicala si de concedii de boala. Statutul mai prevede ca participarea la lucrarile Camerelor reprezinta pentru deputati si senatori o "obligatie legala, morala si regulamentara" si ca numele parlamentarilor absenti nemotivat la sedintele In plen sau In comisii vor fi publicate pe paginile de Internet ale Camerelor, lunar, potrivit procedurii stabilite de Regulamentele fiecarei Camere. Cei care lipsesc de la cinci sedinte ale Camerelor sau de la trei sedinte ale Comisiei permanente din care fac parte, In aceeasi sesiune, fara a avea concediu sau peste concediul aprobat, sint obligati sa justifice In scris absentele. Cei care nu se conformeaza acestor prevederi pierd drepturile la indemnizatie, la diurna si la celelalte drepturi banesti, corespunzator perioadei In care au lipsit. Concediul cu plata drepturilor banesti nu poate fi mai mare de opt zile pe durata unei sesiuni. Potrivit aceluiasi text legislativ, constituie abateri disciplinare Incalcarea dispozitiilor Constitutiei si ale Statutului, nerespectarea prevederilor Regulamentelor, exercitarea abuziva a mandatului si comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar In sedintele de plen, de comisii sau In afara acestora. Sanctiunile pentru aceste fapte merg de la atentionare, chemare la ordine, retragerea cuvintului, Indepartarea din sala pe durata sedintei, avertisment, pina la interzicerea participarii la lucrarile Camerei pe o durata de cel mult 30 de zile calendaristice. In cazul aplicarii ultimei sanctiuni, deputatul sau senatorul respectiv nu beneficiaza de drepturile banesti si materiale ce i s-ar cuveni pe durata intezicerii participarii la lucrari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro