Mergi la conţinutul principal

Pensia de invaliditate, o alternativa la somaj

Mii de braileni se pensioneaza, anual, pe caz de boala. In evidentele Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila figureaza, in prezent, aproximativ 13.000 de persoane care beneficiaza de pensii de invaliditate. O explicatie ar fi ca, din cauza problemelor socio-economice, tot mai multi braileni cedeaza psihic sau se imbolnavesc de inima. Nu mai putin adevarat este insa si faptul ca unii dintre ei reusesc, prin diverse metode, sa fenteze sistemul si sa obtina astfel un venit sigur. Cert este ca numarul celor care beneficiaza de pensii de invaliditate este foarte mare. Mai exact, potrivit unui raport statistic intocmit de catre specialistii CJP Braila, la nivelul Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, in cursul anului 2008, s-au inregistrat 1.226 cazuri noi. Dintre acestea, 54 au fost incadrate in gradul I de invaliditate, 724 in gradul II de invaliditate si 448 in gradul III de invaliditate. Conducerea institutiei a precizat ca aproximativ 30% dintre dosarele noi de inscriere la pensie reprezinta pensiile de invaliditate. Cele mai frecvente afectiuni sint cele cardiovasculare si, din ce in ce mai mult in ultima perioada, cele psihice. Au fost inregistrate si pensionari pentru afectiuni ale aparatului respirator, afectiuni digestive, TBC, boli endocrine si de metabolism. "Pensionarii de invaliditate se aseamana in mare parte cu cu beneficiarii platilor efectuate pentru concediile medicale. Spunem acest lucru deoarece, la fel ca in situatia concediilor medicale de pana-n ianuarie 2005, comisia de expertiza medicala de pe langa Casa Judeteana de Pensii nu are efectiv nicio posibilitate de a influenta in plus sau in minus numarul pensionarilor de invaliditate deoarece bolnavii ajung in fata acestei comisii insotiti de o documentatie consistenta, constituita de catre reprezentanti ai sistemului de sanatate. Astfel, putem spune ca sistemul de sanatate este responsabil de starea generala a populatiei, din care pot rezulta sau nu potentiali pensionari, acest sistem de sanatate fiind cel care stabileste ca anumite persoane au afectiuni din care rezulta pierderea capacitatii de munca, si nu sistemul public de pensii. Pentru a judeca performantele unei comisii de expertiza dintr-un judet, ar trebui sa ne raportam mai intii la performantele sistemului de sanatate din judet", a afirmat Stefan Sinpetru, directorul Casei Judetene de Pensii Braila.

In anul 2008, la nivelul Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca au fost supuse revizuirii medicale periodice 12.229 de persoane, din care au ramas in evidenta 12.165 persoane, restul fiind depensionate, respectiv 64 de persoane. Dupa revizuirea medicala, 390 de cazuri au fost trecute in grade inferioare de invaliditate si 235 de cazuri in grade superioare de invaliditate.

Diferente intre judete vecine

"Cand am verificat o raportare pe luna septembrie a colegilor din tara, am intalnit doua judete care m-au socat: in luna de raportare, avusesera un caz de persoana trecuta pensionar de invaliditate, iar celalalt judet avea completata rubrica respectiva cu zero", a afirmat Stefan Sinpetru. La nivelul judetului Braila, din numarul total al pensionarilor de asigurari sociale de stat, aproape 16% il reprezinta pensionarii de invaliditate, respectiv 12.682, la care se adauga inca 283 de agricultori pensionati pe caz de boala, dintr-un total de 19.226. Desi este greu de dovedit ca unii dintre acesti pensionari sunt pensionati fraudulos, statisticile releva diferente intre judete vecine, ceea ce indreptateste opinia ca pensia de invaliditate este una dintre solutiile alternative la somaj. De exemplu, la Galati, exista in plata 117.486 pensionari de asigurari sociale de stat, dintre care numai 9.756 sunt de invaliditate, in timp ce numarul pensionarilor agricultori este de 28.220, dintre care 181 de invaliditate. Totusi, exista si judete care raporteaza date ce le depasesc pe cele de la Braila, de exemplu, Prahova cu 29.000 de pensionari de invaliditate, Olt cu peste 22.000. Situatii comparabile au judetele Vrancea, cu 11.500 de pensionari de invaliditate in sectorul de stat sau Botosani, cu 12.500 pensionari pe caz de boala.

Pensiile de invaliditate, la control

Directorul CJP Braila a precizat ca intentioneaza sa ceara sprijinul CJAS in privinta verificarii documentatiei medicale eliberate in cazul pensionarilor de invaliditate, tinand cont de numarul mare al acestora. "Incercam sa gasim o cale de apela la ajutorul colegilor la Casa de Sanatate in materia unor documentatii medicale vizand pensionarea de invaliditate. Indicatorii nostri de performanta sunt afectati de numarul mare de pensionari. Oamenii vin cu 2 metri cubi de documentatii medicale, noi nu avem cum sa analizam altceva decat hartiile, e o verificare cu un grad de sumaritate. Pensionarii de invaliditate ii platim noi, dar responsabilitatea si verificarile sa le faca altcineva, sa nu mai arate nimeni cu degetul la serviciul de expertiza din subordinea noastra, atat timp cat noi nu putem sa ne ducem in spitale sa vedem ce face medicul care i-a intocmit documentatia. Nu pun la indoiala buna credinta a tuturor medicilor, dar la un moment dat, poate avem o situatie particulara, poate avem un judet in care starea de sanatate a populatiei e mai proasta si avem nevoie de programe de sanatate speciale, dar lucrul acesta nu poate reprezenta un indicator de performanta pentru o casa de pensii", a subliniat Stefan Sinpetru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro