Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pedepse înjumătăţite la Curtea de Apel

• condamnat în primă instanţă la 17 ani închisoare, pentru tentativă de omor, Gălăţeanu Costică a rămas cu 8 ani şi 2 luni închisoare • inculpatul Neacşu Marian primise 12 ani închisoare, însă în urma apelului formulat a rămas cu 6 ani şi 8 luni închisoare • de la 9 ani şi 6 luni închisoare, Neacşu Marian Cristian a scăzut la 5 ani şi 6 luni închisoare inculpatul Zaharia Daniel Iulian, acuzat de complicitate la tentativă de omor, condamnat în primă instanţă la 5 ani şi 4 luni închisoare, a fost achitat • inculpatul Radu Florin, care rămăsese să execute 4 ani şi 4 luni închisoare, după revocarea unei pedepse cu suspendare, a scăpat cu amendă penală, la fel şi inculpatul Manole Ionuţ Alexandru • instanţa superioară a majorat de la 20.000 euro, la 40.000 euro, cuantumul despăgubirilor civile acordate persoanei vătămate Vlad Marian

 

Atacatorii din Club “Acapulco” au fost “iertaţi” de magistraţii instanţei superioare. Pedepsele au fost înjumătăţite, iar în cazul unor inculpaţi închisoarea a fost înlocuită cu amenzi penale. Cei care au comis atacul violent cu săbii, topoare şi cuţite din localul de pe Faleza Dunării, răsuflă acum uşuraţi, asta în condiţiile în care sunt conştienţi că scapă din puşcărie după câţiva ani. Inculpatul care primise cea mai mare pedeapsă la Tribunalul Brăila, Gălăţeanu Costică, a rămas cu 8 ani şi 2 luni închisoare, de la 17 ani, acesta fiind acuzat de tentativă de omor. Pedepsele au fost reduse spectaculos şi în cazul altor inculpaţi, în listă fiind iniţial 13 persoane acuzate de infracţiuni grave. Totuşi, unele au fost achitate, întrucât nu au existat probe care să le ateste vinovăţia.

Sentinţa finală la Curtea de Apel Galaţi s-a dat la sfârşitul lunii februarie şi, cel mai probabil, a fost pe gustul inculpaţilor. Magistraţii au desfiinţat sentinţa primei instanţe şi au dispus rejudecarea. Au fost admise apelurile declarate de inculpaţii Neacşu Marian, Gălăţeanu Costică, Neacşu Marian Cristian, Şerban Robert, Postelnicu Cristian Florentin, Zaharia Daniel Iulian, Radu Florin, Manole Ionuţ Alexandru, Corli Mihăiţă Iordănel şi Ivanovici Fănel şi de partea civilă Vlad Marian. După cum se arată în soluţia instanţei, în privinţa inculpatului Gălăţeanu Costică au fost repuse în individualitatea lor pedepsele componente ale pedepsei principale rezultante de 17 ani închisoare, aplicată inculpatului de Tribunalul Brăila, în mai 2018. Instanţa superioară l-a condamnat pe inculpatul Gălăţeanu Costică la pedeapsa principală de 7 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, 1 an închisoare pentru port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. “Contopeşte pedepsele principale aplicate şi dispune ca inculpatul Gălăţeanu Costică să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 7 ani şi 6 luni închisoare, sporită la 8 ani şi 2 luni închisoare”, au stabilit judecătorii.

La rândul său, inculpatul Neacşu Marian a fost condamnat de CA Galaţi la pedeapsa principală de 6 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, 1 an închisoare pentru port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, 1 an închisoare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. În urma contopirii pedepselor aplicate, instanţa a dispus ca inculpatul Neacşu Marian să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 6 ani închisoare, sporită la 6 ani şi 8 luni închisoare. Lista condamnaţilor continuă cu Neacşu Marian Cristian, condamnat în primă instanţă la 9 ani şi 6 luni închisoare, a primit în urma apelului 5 ani închisoare pentru tentativă de omor, 9 luni închisoare pentru port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. S-a dispus ca inculpatul Neacşu Marian Cristian să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, sporită la 5 ani şi 6 luni închisoare. Inculpatul Şerban Robert primise la prima instanţă tot 9 ani şi 6 luni închisoare, însă la Curtea de Apel Galaţi a rămas să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, sporită la 5 ani şi 6 luni închisoare. La rândul său, inculpatul Postelnicu Cristian Florentin va executa pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare, sporită la 3 ani şi 10 luni închisoare, faţă de 5 ani şi 8 luni închisoare cât primise iniţial pentru complicitate la infracţiunea de tentativă de omor calificat.

 

Trei inculpaţi norocoşi: unul achitat şi doi cu amenzi penale în loc de închisoare

Inculpatul Zaharia Daniel Iulian a fost şi mai norocos. Acesta a fost achitat la Curtea de Apel Galaţi, asta după ce prima instanţă îl condamnase la pedeapsa de 5 ani şi 4 luni închisoare. “Achită pe inculpatul Zaharia Daniel Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de omor calificat şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, întrucât nu există probe că inculpatul ar fi săvârşit infracţiunea”, au stabilit judecătorii. La rândul său, inculpatul Radu Florin a beneficiat de înlăturarea din sentinţa penală apelată a dispoziţiilor privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea. După cum au stabilit magistraţii instanţei superioare, inculpatul Radu Florin are o pedeapsă rezultantă de 2.400 lei amendă penală, în locul pedepsei totale de 4 ani şi 4 luni închisoare la care ajunsese după revocarea beneficiului suspendării sub supraveghere a executării unei pedepse anterioare.

La fel de norocos a fost şi inculpatul Manole Ionuţ Alexandru, care a scăpat şi el de pedeapsa cu închisoarea aplicată iniţial, fiind vorba de 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Inculpatul Manole are o pedeapsă rezultantă de 2.000 lei amendă penală. “Pune în vedere inculpatului că în cazul neexecutării, în tot sau în parte, cu rea-credinţă, a pedepsei amenzii, numărul zilelor-amendă neexecutate se va înlocui cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”, au avertizat judecătorii.

Faţă de inculpatul minor Mihăiţă Iordănel C., instanţa superioară a dispus luarea măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de 1 an şi 6 luni, prima instanţă stabilind internarea într-un centru de detenţie pentru 5 ani. Inculpatul minor Fănel I. va fi şi el internat într-un centru educativ pe o durată de 2 ani şi 6 luni, el fiind acuzat de complicitate la tentativă de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Procesul penal pornit împotriva inculpaţilor pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere a încetat, întrucât persoana vătămată, adică reprezentantul clubului, şi-a retras plângerea prealabilă, după cum se arată în soluţia instanţei.

În schimb, judecătorii CA Galaţi au majorat de la 20.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii efective) la 40.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii efective), cuantumul despăgubirilor acordate părţii civile Vlad Marian cu titlu de daune morale. Instanţa superioară a respins, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Soluţia CA Galaţi, din data de 26 februarie, este definitivă.

 

“Măcelul” din clubul Acapulco

Nebunia din locul de distracţie, unde mai multe persoane petreceau o seară liniştită, s-a produs în data de 8 octombrie 2016. Totul a izbucnit dintr-un motiv stupid, însă scandalagiii nu s-au sfiit să vină grămadă în locul de distracţie, cu săbii şi topoare, şi să îi atace pe clienţi. Era o seară de sâmbătă, iar în club erau 35-40 clienţi aşezaţi la 7 mese. La una dintre mese se afla persoana vătămată Vlad Marian, nepotul unui fost boxer de performanţă, cel care a ajuns în stare gravă la spital şi a stat de vorbă cu redactorii noştri.

După cum au stabilit procurorii, în jurul orei 21.00, suspectul Valentin C. a fost trimis după ţigări de către martorul V.S., dar a refuzat să se ducă, fiind insultat şi ameninţat de martor, care i-ar fi spus că îl va aştepta la sfârşitul programului. Suspectul l-a apelat telefonic pe Marian Neacşu, zis “Marin”, căruia i-a cerut ajutorul. Acesta i-a chemat la locuinţa sa pe ceilalţi inculpaţi şi suspecţi, printre care Manole Ionuţ Alexandru, Bărbulescu Constantin Georgian şi alte persoane. Inculpaţii şi suspecţii au încărcat mai multe săbii, topoare şi bare metalice în portbagajele autoturismelor, după care s-au deplasat împreună la club pentru a lua pulsul. Inculpaţii au fost nevoiţi să plece din locul de distracţie, după intervenţia patroanei, însă au revenit în jurul orei 22.30, cu armele asupra lor. La scurt timp, “Marin” i-a aplicat persoanei vătămate, Vlad Marian, o lovitură cu pumnul în zona feţei, acesta fiind împreună cu alţi doi tineri. Imediat după aceea a izbucnit un conflict violent, pe fondul căruia Neacşu Marian - “Marin” a scos 2 săbii cu care l-a lovit pe martorul I.G. Persoana vătămată şi martorii care o însoţeau au ripostat, împingându-i pe agresori cu obiecte de mobilier.

Potrivit anchetatorilor, agentul de pază de la club a închis uşa de acces, însă inculpatul “Calo”, folosind toporul, a lovit cu putere un geam din vecinătate , determinându-l pe martor să abandoneze uşa. În club au intrat inculpaţii Gălăţeanu Costică, cu o sabie în mână, Neacşu Marian “Marin”, purtând 2 săbii, suspectul C.M., înamat cu o sabie, inculpatul Neacşu Marian “Calo”, care avea un topor, inculpaţii Postelnicu Cristian şi Şerban Robert, fiecare cu câte o sabie.

Clienţii din local au încercat să fugă, însă i-au văzut pe scandalagii cu armele în mână, pe terasă, astfel că s-au întors în club şi s-au refugiat lângă bar ori în anexe. În scurt timp, suspectul Neacşu Marian “Marin” şi inculpaţii Gălăţeanu Costică, Neacşu Marian Cristian “Calo” şi Şerban Robert s-au îndreptat către masa lângă care se afla persoana vătămată (n.r. - Vlad Marian), iar pe aceasta au lovit-o toţi patru în mod repetat, cu săbiile şi toporul, vizând capul. “Persoana vătămată a căzut pe spate, pe o canapea şi a ridicat braţele şi picioarele pentru a se apăra, fiind tăiată în mod repetat la nivelul tuturor celor 4 membre. O martoră a aruncat către cei 4 agresori cu sticle, iar inculpatul “Calo” a făcut un gest de ameninţare, simulând că o va lovi cu toporul. După ce au aplicat numeroase lovituri persoanei vătămate, suspectul Neacşu Marian şi inculpaţii Gălăţeanu Costică, Neacşu Marian Cristian şi Şerban Robert au părăsit localul şi apoi zona, fiind urmaţi de toţi ceilalţi participanţi”, arată procurorii.

Tânărul atacat cu bestialitate s-a deplasat la spitalul judeţean şi a rămas internat pe perioada 9-21 octombrie 2016. Din certificatul medico-legal şi raportul de primă expertiză rezultă că acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral prin agresiune, cu numeroase plăgi tăiate situate la nivelul capului, el necesitând pentru vindecare 75-80 zile.

Potrivit rechizitoriului Parchetului, din primul lot al atacatorilor din club “Acapulco”, trimis în judecată în aprilie 2017, fac parte Gălăţeanu Costică, de 48 de ani, recidivist, Neacşu Marian Cristian, zis “Calo”, de 23 de ani, Şerban Robert, zis “Florin”, de 26 de ani, care au fost cercetaţi în stare de arest preventiv pentru tentativă de omor calificat, distrugere, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, tulburarea ordinii şi liniştii publice. În listă mai sunt Postelnicu Cristian Florin, zis “Călugărul”, de 18 ani, cu antecendente penale, Manole Ionuţ Alexandru, de 29 de ani, Radu Florin, de 37 de ani, judecaţi pentru complicitate la tentativă la omor. Ceilalţi doi acuzaţi sunt inculpaţii Bălan Sorinel Nicuşor ( DJ-ul din club) şi Bărbulescu Constantin Georgian, ei fiind acuzaţi de mărturie mincinoasă, după cum arată procurorul.

În luna iulie 2017, procurorul criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a lotului II din dosarul “Acapulco”, compus din cinci inculpaţi în frunte cu Marian Neacşu, zis “Marin”, de 37 de ani, infractor deosebit de periculos, care s-a sustras de la cercetări. Au mai fost trimişi în judecată Mihăiţă C., 17 ani (fiul lui Neacşu), Fănel I., 17 ani, Daniel Iulian Zaharia, 27 ani, şi Cosmin Valentin Chiriţă, 21 ani, ultimul fiind anchetat pentru mărturie mincinoasă.

 
Categorie articol: 

Comentarii