Mergi la conţinutul principal

Pe cine jupoaie Poliţia şi Primăria

• pe Florinel, bolnav de oligofrenie gradul II, cu pensie de handicap, dar care munceşte dintotdeauna, fiind angajat la ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” ca vânzător volant • pe acest om, Poliţia municipiului l-a executat cu 65 de amenzi, majoritatea pentru cerşetorie • primăria l-a scos dator cu aproape 140 milioane lei vechi, în condiţiile în care semnăturile proceselor verbale de contravenţie nu seamănă una cu alta, somaţia a fost afişată pe internet, iar poprirea pe pensia de handicap este ilegală • un caz revoltător al unui om blonav care munceşte şi nu doar stă cu mâna-ntinsă la stat

 

Caz stupefiant! Florin Răducanu, bolnav de oligofrenie gradul II încă din copilărie, cu pensie de handicap, care vinde ziare „Obiectiv – Vocea Brăilei” în baza unui contract de muncă cu normă redusă, este executat silit de Primăria Brăila, Direcţia Finanţelor Publice Locale, pentru uriaşa sumă de 13.840 lei, reprezentând amenzi neachitate către Poliţia municipiului, Poliţia locală şi Jandarmeria Brăila. Mai exact, în perioada 2009 – 2014, Poliţia municipiului Brăila i-a aplicat lui Răducanu nu mai puţin de 65 de amenzi, în sumă totală de 13.440 lei, Poliţia locală i-a dat o amendă de 100 lei, iar Jandarmeria tot una, în valoare de 300 lei. Stupefiant este şi pentru ce anume faptă a arătat atâta zel Poliţia municipiului Brăila: „Răducanu Florin a fost depistat apelând în mod repetat la mila publicului”, cam aşa sună descrierea pericolului public prin care agenţii constatatori ai Poliţiei municipiului stabileau amenzi între 100 şi 500 lei pentru cerşetorie. Unde cerşea Florinel, aşa cum îi spunem noi pentru că munceşte pentru ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” de ani de zile? Fix în pieţele municipiului, adică, în general, în zonele unde vinde ziarul. Ceea ce este însă şi mai stupefiant este faptul că în cele 65 de procese verbale încheiate de diferiţi poliţişti, cu 3-4 excepţii, restul semnăturilor nu seamănă una cu alta în dreptul contravenientului. Nu mai spunem că sunt şi situaţii în care pur şi simplu documentele nu sunt semnate. Iar semnăturile falsificate se văd de la o poştă că nu sunt ale unui oligofren. De altfel, Florinel ne-a dat la redacţie un specimen de semnătură şi orice ochi, chiar şi unul neavizat, se poate convinge de „făcăturile” din procesele verbale ale Poliţiei municipiului.

 

Agentul Simion Marius, cazul „Spada”, amenzi de 2.300 lei

Am luat filă cu filă copiile proceselor verbale de contravenţie ca să vedem ce fapte reprobabile a tot repetat Florinel de şi-a atras mânia „organelor”. Apelarea la mila publicului este „infracţiunea” flagrantă în 90% din cazuri, la care se adaugă 6 fapte de tulburare a ordinii publice prin proferarea de expresii jignitoare la adresa unor rude sau vorbind singur pe stradă, plus două situaţii în care a fost amendat cu câte 100 lei pentru că ar fi fost prins consumând băuturi alcoolice. Numai că Florinel, datorită bolii, nu consumă alcool. În fine, am constatat cu surprindere cât de variabile sunt amenzile date de poliţişti pentru cerşetorie: odată 100 lei, odată 500 lei, altă dată 200 lei sau 300 lei. Fără nicio logică! De exemplu, agentul Simion Marius l-a executat de 9 ori pe Florinel în perioada 06.09 2009 – 14.04 2010, în felul următor: 4 amenzi de câte 100 lei, două de câte 200 şi trei de câte 500 lei, în total 2.300 lei. Este de notorietate că Florin Răducanu nu este sănătos la cap. Cu toate acestea, de tânăr munceşte şi vinde ziare fără a sta cu mâna-ntinsă la ajutoarele sociale. N-are importanţă! El este inamicul public numărul 1 al Brăilei, cel puţin prin valoarea amenzilor încasate. De remarcat că în cazul proceselor verbale ale agentului Simion nu seamănă una cu alta semnătura contravenientului, la fel ca în toate documentele întocmite de colegi de-ai săi cu câteva excepţii, în care amenzile au venit pentru tulburarea ordinii publice prin expresii jignitoare. De altfel, aşa se manifestă Florinel când are crize datorate bolii. Se ceartă şi înjură inamici imaginari, fiind întradevăr deranjant pentru public. În acest caz însă „organele” ar trebui să-l ducă la spital nici într-un caz să-l împovăreze cu amenzi. De departe însă cea mai „grasă” amendă i-a fost aplicată de vigilentul agent Cabana Teodor. Mai exact, Florinel a fost amendat cu 1.500 lei pentru că în 19.09. 2009 „a fost depistat în Piaţa Halelor în timp ce efectua fapte şi acte de comerţ fără a îndeplini condiţiile legale”. Probabil vindea ziarul „Obiectiv- Vocea Brăilei” şi dacă marele agent avea curiozitatea putea suna la noi ca să-i arătăm documentele legale. Asta dacă fapta este reală pentru că şi în acel caz semnătura contravenientului nu seamănă cu a lui Florinel.

 

Cum îl execută Primăria: somaţie pe internet!

Ridicolul situaţiei nu se opreşte însă aici! Urmează faza a doua: executarea silită a lui Florinel. Cum am relatat mai sus, toate aceste amenzi de care Florinel habar n-a avut pentru că nu le-a semnat s-au adunat, iar Primăria, prin Direcţia Finanţelor Publice Locale, a declanşat executarea silită. Astfel, pe data de 30.05. 2016, SC Double P Media SRL, editorul cotidianului Obiectiv, a primit adresa de înfiinţare  a popririi pe salariul lui Florin Răducanu. Încă de atunci am încercat prin adresă oficială să aflăm de la Poliţie de unde s-a adunat suma uriaşă de aproape 140 milioane lei vechi. N-a fost chip, pe motiv că sunt date personale. Drept urmare, de la jumătatea anului trecut, SC Double P Media SRL, angajatorul lui Florinel, îi opreşte lunar bani din salariul cuvenit, conform adresei de poprire. Pentru Primărie n-a fost suficient. Astfel că Florinel s-a trezit cu poprire şi pe contul de la CEC unde i se virează pensia de handicap. Sfătuit de un avocat milos, a depus contestaţie la executare iar mâine, 28 martie, are termen la Judecătoria Brăila. Florinel ne-a oferit o copie după toate actele dosarului nr 19404/196/2016 şi aşa am aflat toate detaliile făcute publice mai sus, dar şi alte elemente la fel de revoltătoare. Astfel, pe parcursul anilor, Direcţia Finanţelor Publice Locale a mai emis somaţii pe seama lui Florin Răducanu, dar care n-au ajuns la destinatar. Motivele: ba că n-a fost găsit la domiciliu, confirmările de primire nu sunt semnate, ba una, ba alta. În consecinţă, cum credeţi ca s-a făcut comunicarea? Potrivit procesului verbal privind îndeplinirea procedurii de comunicare prin publicitate „s-a afişat în data de 02.04.2013 concomitent la sediul Direcţiei Finanţelor Publice Locale, b-dul Al I Cuza nr.105 şi pe pagina de internet www.primariabraila.ro, anunţul  nr.3674”, care cuprinde un „cârd” de nume somate, printre care şi Răducanu Florin. Aşadar, Florinel care este oligofren, care n-a semnat amenzile, care habar n-avea de manevrele de executare silită după ani de zile ale Primăriei, trebuia să se caute pe internet sau la avizier la sediul DFPL. JENANT!

 

„De ce am fost amendat degeaba?”

“Pe mine m-au amendat fără ştirea mea. De ce am fost amendat degeaba? Timp de 5 ani ei mi-au dat amenzi, dar eu nu am ştiut pentru că eu nu am semnat. Nu mi-a venit nimic acasă. Nimic, nimic! Alea nu sunt semnăturile mele! E o hoţie pe faţă! Vă spun că nu am semnat nicio amendă. A zis mama că pleacă direct la ministrul Justiţiei să vadă care e treaba cu hoţii ăştia de la Brăila”, ne-a spus Florinel, disperat că i se va goli contul de la CEC unde primeşte pensia de handicap.

“Eu am un cont deschis la o bancă unde primesc pensia de handicap. Acolo pun şi banii mei pe care îi muncesc. Banii mei munciţi cu sudoare! Eu muncesc de mic copil. Mama era cu mine când m-am dus la Finanţe să întreb de unde sunt aceste amenzi şi a zis «De ce nu le daţi amenzi la ăia care fură? La ăia care cerşesc şi au pensii, mănâncă la cantină şi le dă statul degeaba. La cerşetori! Păi, îi dai băiatului meu care munceşte de mic copil. Păi, cum naiba, pe ce lume trăim în ţara asta?» Aşa zicea mama. A început să plângă. Vreau să mi se facă dreptate! În fiecare zi, indiferent că-i frig, ger, ploaie, eu mă duc la muncă. Şi nu mă apreciază nimeni, în primul rând că muncesc. Lumea îi apreciază pe alţii, le dă bani, mâncare, haine... Îi ajută lumea”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, bărbatul de 40 de ani.

 

Ce spune legea: indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap nu pot fi urmărite silit

Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să afle dacă, legal, banca poate opri din banii destinaţi persoanelor de handicap. Potrivit Direcţiei Generale de Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială (DGASPC) Brăila, instituţie de la care Florinel primeşte un ajutor lunar, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap nu pot fi urmărite silit.

“Potrivit Codului Civil, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap nu pot fi supuse popririi, deci banii nu pot fi opriţi. Am avut situaţii în care primari din judeţ ne sunau să le punem noi poprire unor persoane pentru că nu au plătit nu ştiu ce impozit. Noi nu putem face acest lucru. Dar dacă, totuşi, banca pune poprire pe un astfel de venit, persoana respectivă poate veni la noi şi îi vom elibera o adeverinţă pe care să o ducă înapoi la bancă, adeverinţă prin care să rezulte că este persoană cu handicap şi prestaţiile pe care le primeşte de la noi nu pot fi supuse popririi”, ne-a explicat Simona Cimpoae, director DGASPC Brăila.

În Noul Cod de Procedură Civilă, la articolul 728, se specifică clar care sunt limitele urmăririi veniturilor băneşti. Astfel, salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite: “până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii; până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel. Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum. Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Acelaşi articol spune că “alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii”.

Aşadar, indemnizatia de handicap nu e un venit urmăribil. Precizăm că de când s-a instituit poprirea pe salariul lui Florinel, SC Double P Media SRL a virat deja circa 1.000 lei în contul acelor amenzi abracadabrante! Să sperăm că mâine, la termenul de judecată, instanţa îi va face dreptate lui Florinel şi-i va ridica poprirea de pe contul de la CEC unde şi-a adunat pensia de handicap. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro