Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PE a adoptat rezoluţia Monicăi Macovei pe corupţie

Deputaţii europeni solicită, într-o rezoluţie adoptată ieri, stabilirea de norme minime atât privind definirea corupţiei, cât şi pentru sancţiunile aplicabile. Totodată, reguli armonizate sunt necesare pentru protecţia persoanelor care denunţă abuzuri (inclusiv a protecţiei împotriva proceselor intentate pentru calomnie şi defăimare şi a acuzaţiilor în penal) şi incriminarea îmbogăţirii ilicite, se arată în textul rezoluţiei PE, informează serviciul de presă al Parlamentului European.
Parlamentul European solicită Comisiei să prioritizeze lupta împotriva corupţiei şi să emită rapoarte anticorupţie intermediare până la sfârşitul anului 2012, adică mai devreme decât propunerea iniţială a Comisiei, prezentate în luna iulie a.c.
În plus, deputaţii cer statelor membre un angajament politic clar pentru punerea în practică a acestor norme, în prezent inexistent în unele state membre. Pierderile provocate de corupţie se ridică la 120 miliarde de euro pe an, o sumă similară cu bugetul anual UE. În contextul actualei crize economice din multe state membre, măsurile anti-corupţie sunt cu atât mai urgente, se arată în rezoluţie.
Pentru combaterea corupţiei ar trebui să existe o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte tranzacţiile financiare, în special cele care implică aşa-numitele jurisdicţii off-shore din interiorul UE şi din alte părţi ale lumii, mai opinează deputaţii europeni.
Categorie articol: 

Comentarii