Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PDL-istii isi selecteaza candidatii in reluare, pina iese cine trebuie

Democrat-liberalii se joaca de-a nominalizarea candidatilor, prima "runda", "repetitia", cum a numit-o liderul PDL Nicolae Mitroi, avind loc in aceasta saptamina, cind, prin vot secret, in cadrul sedintei Biroului Permanent Judetean al partidului, au fost alesi cei sapte candidati la alegerile parlamentare din toamna. Sistemul de lucru al democrat-liberalilor este cel putin inedit, in sensul in care selectia facuta in aceasta saptamina este valabila numai vreo citeva zile, pina saptamina viitoare, cind se va trece la runda a doua, in care intra din nou toti candidatii care s-au inscris in cursa, mai putin vreo doi, care s-au retras de buna voie si nesiliti de nimeni. Dupa ce PDL-istii anuntasera ca vor comanda un sondaj de opinie, iar in baza preferintelor alegatorilor din colegiile uninominale, se vor stabili candidatii, s-a renuntat la idee si democrat-liberalii au decis sa se aleaga intre ei. Votul nu s-a facut la gramada, ci pe colegii, dupa cum si-au exprimat preferintele membrii PDL inscrisi in cursa.
La prima strigare - care, dupa cum am aflat, nu e valabila decit pina saptamina viitoare -, in Colegiul nr. 1 pentru Senat ar urma sa candideze consilierul judetean Nicolae Mitroi, iar in cel de-al doilea colegiu va merge senatorul Dan Sabau. In ceea ce priveste Camera Deputatilor, in Colegiul nr. 1 a fost desemnat, fara a avea vreun contracandidat, consilierul judetean Ion Stefan, iar in cel de-al doilea colegiu, consilierul judetean Ionel Adetu, care a obtinut mai multe voturi decit fostul candidat la Primarie, Eugen Badalan. In Colegiul nr. 3 va candida consilierul local Grigore Potec, care l-a devansat pe un alt consilier local, Ionel Enuta. Fostul viceprimar de la Cazasu, Gabriel Ciochina, este candidatul temporar al PDL pentru Colegiul nr. 4 si fostul primar de la Baraganul, Neculai Zotoi, pentru Colegiul nr. 5.
L-am intrebat ieri pe liderul PDL Nicolae Mitroi ce inseamna, de fapt, aceste runde si de ce nu s-au stabilit din prima candidatii organizatiei. Dupa ce, initial, presedintele PDL ne-a raspuns ca nu trebuie sa dea explicatii nimanui pentru acest sistem de lucru, pentru ca este vorba despre o chestiune interna, de partid, Mitroi a aceptat sa ne spuna despre ce este vorba: "Ceea ce aveti dumneavoastra ca rezultate ale votului nu este lista finala, este doar prima runda, dar vor fi mai multe runde. Urmatoarea va fi tot la Braila, saptamina viitoare, cind vom vota din nou. Vor intra in discutie din nou toti cei care si-au exprimat dorinta de a candida si ne vom pronunta din nou asupra fiecarei candidaturi, cu exceptia celor care s-ar putea retrage intre timp. De fapt, doi dintre posibilii candidati s-au si retras, mai exact, Marian Sirbu si doamna Frigioiu. In plus, pina saptamina viitoare, cei aflati in cursa vor mai putea discuta cu colegii, vor mai putea da noi detalii despre ce au de gind sa faca. Decizia cu privire la organizarea mai multor runde nu a fost luata acum, de curind, asa am stabilit de mai mult timp. A fost, cum sa va spun, cum dau elevii examenul de la gimnaziu, ca sa intre la liceu, dar examenul final, cel care conteaza, bacalaureatul, ca sa spun asa, inca nu s-a dat. A fost ca o repetitie".

"Structura celor care au votat a putut determina o distorsionare a rezultatului"

Intrebat cum isi explica faptul ca Eugen Badalan nu a reusit sa adune voturile colegilor sai de partid, acestia preferindu-l pe Ionel Adetu, mult mai putin cunoscut brailenilor, Mitroi a admis ca si lui i se pare putin curios acest lucru: "Chestiunea este ca nu au fost prezenti la sedinta in care s-a votat toti membrii Biroului Permanent Judetean. Din 29 au venit doar 22 si structura celor care au votat a putut determina o distorsionare a rezultatului". Intrebat cind va avea loc, mai exact, noua runda de vot, liderul PDL a declarat ca nu stie sigur, "poate saptamina viitoare, sau poate cealalta".
Dincolo de explicatiile jenante pentru votul in mai multe runde - nu se stie cite, probabil, cite va fi nevoie, ca sa iasa cine trebuie - este clar ca democrat-liberalii braileni nu sint capabili sa-si desemneze proprii candidati dintr-o singura incercare. Dupa o asemenea situatie, ajungem sa ne intrebam cum vor convinge candidatii PDL electoratul sa-i voteze, daca nu au fost capabili sa-si convinga proprii colegi, fiind nevoie de mai multe scrutinuri, ca sa reuseasca sa faca jocurile asa cum vor ei. Ca sa nu mai spunem ca, dupa ce se vor hotari la a cita runda se vor opri cu repetitiile pentru vot, PDL-istii braileni va trebui sa obtina si aprobarea Biroului Permanent National al partidului, ce poate schimba iarasi candidatii.
In cazul in care candidatii PDL vor ramine cei selectati in runda 1, iar celelalte partide nu isi vor schimba nici ele candidatii, la alegerile parlamentare din noiembrie, la colegiul nr. 1 pentru Senat disputa va fi intre senatorul PSD Ion Rotaru, consilierul judetean PNL Ion Susanu si consilierul judetean Nicolae Mitroi. In Colegiul nr. 2 la Senat se vor infrunta senatorul PDL Dan Sabau, fostul primar PNL Constantin Cibu si consilierul judetean PSD Marian Viorel Dragomir. La Camera Deputatilor, in Colegiul nr. 1 se vor confrunta Daniela Bartos (PSD), consilierul judetean PDL Ion Stefan si liberala Diana Tusa. La Colegiul nr. 2, batalia va fi intre consilierii locali Vasile Varga (PNL) si Doru Damian (PSD) si consilierul judetean Ionel Adetu (PDL), iar in Colegiul nr. 3 fostul senator PSD Viorel Balcan va lupta impotriva consilierului municipal PDL Grigore Potec si a consilierului judetean PNL Vasile Datcu. In Colegiul nr. 4 vor candida deputatul PSD Mihai Tudose, liberalul Ionel Dan si democrat-liberalul Gabriel Ciochina, iar in Colegiul nr. 5, Ion Sterian (PNL), Neculai Zotoi (PDL) si Ion Smeeanu (PSD).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii