Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PDL intenţionează să limiteze dreptul la proteste de stradă

"Constatăm faptul că noile reglementările vor limita excesiv dreptul de protest, fundamental în orice societate democratică şi, prin aceasta, vor constitui un nou pas spre autoritarism. PNL îşi exprimă surpinderea faţă de această propunere a Ministerului de Interne, care, în loc să gestioneze cu prioritate marile probleme legate de infracţionalitate, de corupţia internă, de siguranţa şi ordinea publică, ce afectează negativ întreaga societate şi pe fiecare cetăţean în parte, a găsit de cuviinţă să se ocupe de înăsprirea condiţiilor de desfăşurare a adunărilor publice", se arată într-un comunicat remis vineri NewsIn.
Liberalii consideră aberante prevederi precum interdicţia de organizare a adunărilor în apropierea gărilor, staţiilor de metrou, unităţilor spitaliceşti sau pe traseele unde se execută lucrări edilitar-gospodăreşti, apreciind că, în aceste condiţii, cu greu se va mai putea desfăşura vreun miting în Bucureşti.
"Această iniţiativă reflectă de fapt obsesia actualei puteri în legătură cu protestele de stradă, dar şi o viziune generală în ce priveşte exercitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, opusă valorilor şi principiilor democratice", mai arată PNL.
Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Traian Igaş, a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Legea se referă printre altele şi la limitele organizării şi desfăşurării unor adunări publice. Potrivit articolului 7 "se interzice organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, unităţilor spitaliceşti, obiectivelor militare sau a celor asigurate cu pază militară, a depozitelor de carburanţi sau materiale explozive, a zonelor şi obiectivelor cu risc ridicat de radiaţii şi contaminare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare, ori pe traseele sau locurile unde se execută lucrări edilitar gospodăreşti de amploare". Presa a speculat că prin restricţionarea protestelor în faţa obiectivelor militare sau a celor asigurate cu pază militară Guvernul s-a referit la obiective precum Palatul Cotroceni şi Victoria, unde oamenii nu vor mai putea să-şi strige revendicările.
Categorie articol: 

Comentarii