Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PDL cere USL să retragă proiectul de lege privind accesul în universităţi al celor fără bacalaureat

"Biroul Permanent Naţional al PDL solicită USL să retragă iniţiativa legislativă 'Student fără bacalaureat' întrucât acest proiect legislativ întăreşte mediocritatea şi inhibă performanţa în sistemul românesc de învăţământ. Dacă vrem diplome recunoscute la nivel european şi internaţional trebuie să promovăm performanţa şi nu nonvaloarea în şcoala românească", a anunţat deputatul PDL Răzvan Mustea, după şedinţa de luni a conducerii PDL.
Mustea a argumentat cererea prin faptul că cei care nu au promovat examenul au la dispoziţie alternative la studiile universitare. "Elevii care nu au promovat bacul anul acesta nu trebuie amăgiţi, nu trebuie minţiţi în ceea ce priveşte valoarea lor. Ei au la dispoziţie şcoli postliceale, iar o mare parte dintre ei beneficiază de certificate de competenţă profesională care permit încadrarea în muncă pentru anumite meserii", a mai spus deputatul democrat-liberal.
'Şi premierul Emil Boc le-a cerut duminica trecută lui Crin Antonescu şi Victor Ponta să retragă din Parlament iniţiativa legislativă a PSD prin care tinerii care nu au luat Bacalaureatul se pot înscrie la facultate în an pregătitor.
Parlamentari ai PSD, printre care şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat să urmeze un an pregătitor, finanţat parţial de stat, într-o universitate. Conform iniţiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste şapte ar putea să studieze un an pregătitor la universităţi. Pe parcursul acestuia, statul este obligat să-i susţină financiar pe cei aflaţi într-o astfel de situaţie, "cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj", prevede proiectul. Anul pregătitor va fi organizat de universităţi în aşa fel încât să ţină cont de programa de licenţă a facultăţii în cauză, dar şi de cea de bacalaureat. Dacă între timp iau bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea "an pregătitor" vor putea să şi-l echivaleze "total sau parţial" anului întâi universitar şi să continuie studiile la facultatea respectivă.
Categorie articol: 

Comentarii