Mergi la conţinutul principal

PDL şi-a asumat, cu modificări, Constituţia propusă de Băsescu şi a depus iniţiativa la ambele Camere

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că PDL doreşte să reactiveze comisia specială pentru revizuirea Constituţiei şi, în felul acesta, să-i dea de lucru proiectul preşedintelui asumat de grupurile PDL.
"Proiectul preşedintelui şi l-a asumat tot grupul parlamentar şi îl depunem la Birourile reunite", a spus Toader.
El a mai spus că, în mod normal, o iniţiativă legislativă, cum este aceasta, intră pe un parcurs întâi la Camera Deputaţilor şi, apoi, la Senat care ar fi decizională.
"Noi sărim etapa aceasta şi punem pe masă un proiect şi încercăm să adunăm partidele. Vrem să reactivăm comisia specială şi să îi dăm de lucru", a mai explicat el.
Toader a adăugat că PDL şi-a asumat proiectul preşedintelui, aşa cum este el, fără modificări, arătând că în comisia specială se poate modifica în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.
PDL va solicita "revigorarea" Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii de reviziuire a Constituţiei, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, precizând că PDL îşi asumă proiectul de revizuire a Constituţiei.
Voinescu a precizat că la şedinţa BPN al PDL s-a luat decizia că formal PDL îşi asumă proiectul de revizuire a Constituţiei transmis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu.
"Concret, PDL va solicita revigorarea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii comune de revizuire a Constituţiei, comisie care a fost constituită anul trecut", a precizat Sever Voinescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, în iunie, proiectul de revizuire a Constituţiei.
Conducerea Camerei a decis, înainte de finalul sesiunii trecute, ca proiectul de revizuire a Constituţiei să fie discutat începând cu 1 septembrie de Comisia juridică a Camerei, termenul de adoptare fiind de 60 de zile.
Deputaţii din Comisia juridică au decis, în 29 august, să amâne până după 30 septembrie analizarea proiectului de modificare a Constituţiei.
La Senat, reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei din Biroul Permanent nu au reuşit să cadă de acord asupra procedurii legislative de urmat pentru revizuirea Constituţiei, în cazul proiectului înaintat de către şeful statului.
Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituţiei îl are preşedinte pe deputatul PDL Daniel Buda, vicepreşedinţi sunt Călin Popescu Tăriceanu (PNL) şi Dan şova (PSD), iar secretari - Varujan Pambuccian (minorităţi) şi Varga Attila (UDMR).
În total, din comisie fac parte 25 de parlamentari. Dintre aceştia, 13 sunt din coaliţia de guvernare, respectiv membri ai PDL, UDMR sau UNPR, iar 12 sunt de la opoziţie, adică membri ai PNL, PSD sau PC.
Comisia a fost înfiinţată în 20 aprilie 2010, urmare a referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi la maximum 300.
A doua zi după înfiinţarea comisiei, Guvernul a decis să promoveze un proiect de modificare a Constituţiei, pe care să îl înainteze preşedintelui Traian Băsescu.
Articolul 151 prevede că "proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere".
"Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire", mai stabileşte acelaşi articol al Constituţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro