Mergi la conţinutul principal

PDL îl reîncarcă pe Ilie Decă

Democrat-liberalii brăileni lucrează la foc continuu în aceste zile, analizând zeci de CV-uri, pentru a-şi nominaliza oamenii în posturile de directori de servicii deconcentrate ce urmează să fie eliberate, pe o cale sau alta, de social-democraţi. Conducerea PDL Brăila a luat în discuţie circa 60 de CV-uri depuse de acum câteva luni, la prima împărţire a ciolanului deconcentratelor între PDL şi PSD, sau mai recent, după retragerea social-democraţilor de la guvernare. Chiar dacă, teoretic, nou-numiţii vor ocupa funcţiile respective circa două luni, alegerile prezidenţiale putând schimba radical situaţia politică din ţară, se pare că unii membrii PDL încă dau buzna la adjudecarea fotoliilor de directori, pentru unele dintre acestea fiind depuse şi câte 3-4 CV-uri.
Cea mai surprinzătoare dintre variantele luate în calcul de democrat-liberali, de-a dreptul stupefiantă, este însă, de departe, aceea a reinstalării lui Ilie Decă în fruntea Direcţiei Finanţelor Publice, la numai câteva luni după ce acestuia i-a fost întreruptă, cu greu, domnia în instituţia amintită. În ciuda declaraţiilor repetate ale liderilor democrat-liberali privind faptul că au destui specialişti care să preia frâiele direcţiilor ocupate până de curând de PSD-işti, PDL-ul este gata să dea Direcţia amintită pe mâna unui om care a dus o luptă "pe viaţă şi pe moarte" să-şi păstreze postul, într-o instituţie în care el şi familia sa au prosperat, timp de aproape două decenii.
În ciuda informaţiilor noastre, potrivit cărora lista cu propunerile pentru directori, printre care şi Ilie Deca, a fost aprobată de Colegiul Director al PDL Brăila şi a fost înaintată deja la centru, reprezentanţii filialei locale PDL susţin că Decă este doar una dintre variantele luate în calcul, dar o decizie încă nu a fost luată. Iată însă care sunt, potrivit surselor noastre, variantele asupra cărora s-a căzut de acord, în principiu: Direcţia Finanţelor Publice - Ilie Decă, Garda Financiară - Nicolae Frăţilă (actual adjunct al directorului general Silviu Stănescu) sau Viorel Munteanu, potrivit altor surse, Direcţia de Sănătate Publică - Lavinia Craioveanu, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului - Sorin Sârbu, Direcţia Muncii - Veronica Macri, Inspectoratul Şcolar - Viorel Botea, Organisme Intermediare Regionale pentru POS-DRU - Octav Bănică, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Fortei de Muncă - Simona Adriana Cârligea (cumnata actualului subprefect), Direcţia Judeţeană de Sport - Gabriela Staicu (fostă înotătoare), Direcţia Silvică - Ionuţ Buţia (actual adjunct al directorului Costică Vicol), Inspectoratul de Stat în Construcţii - Alfredo Pascuale, Autoritatea Rutieră Română - Marian Sârbu, ANIF- Ionel Adetu, iar la Casa de Asigurări de Sănătate, există posibilitatea de a fi păstrată Mariana Tarachiu.
Primul schimbat din funcţie a fost directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Gicu Drăgan, în locul său fiind numit deja fostul adjunct, Dragoş Frigioiu.

"Eu aş prefera să formez oameni noi, pentru că, altfel, vom învârti în posturile de conducere mereu aceleaşi persoane"

Vicepreşedinţii PDL locali Cristian Pricop şi Ion Ştefan au declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că li se pare corect şi onorabil ca directorii PSD să elibereze posturile respective, dat fiind că nu poţi fi în opoziţie la centru, şi la putere în teritoriu. Mai mult, ei au explicat că nu va avea loc nici un fel de "jihad", cum l-au numit unii lideri social-democraţi şi că nimeni din PDL Brăila nu va face presiuni asupra membrilor PSD, aşteptându-se ca aceştia să se retragă de bunăvoie. Cristian Pricop a explicat că înlocuirea membrilor PSD de la conducerea deconcentratelor nu presupune, neapărat, o rupere a relaţiilor dintre cele două partide, care, în opinia sa, pot colabora foarte bine în plan local: "Toate aceste schimbări sunt făcute pentru a preîntâmpina sabotarea măsurilor luate de Guvern în teritoriu şi implicit, adâncirea crizei. Dacă înţeleg momentul în care trăim, aşa ar fi onorabil, aşa ar fi corect, directorii PSD să-şi prezinte demisiile. Precizez însă că interesul nostru este de a avea o colaborare şi în continuare la nivelul Consiliului Local Municipal şi al celui Judeţean, în interesul cetăţenilor noştri şi de aceea, ne vom susţine reciproc în continuare, proiectele de hotărâre, atâta timp cât acestea sunt în conformitate cu programul de guvernare. Nu o să ajungem la ceea ce spuneau unii, jihad. Acestea sunt chestiuni mult prea grave pentru România zilelor noastre, care ar duce la o adâncire a crizei în care trăim".
La rândul său, vicepreşedintele Ion Ştefan a declarat că au început discuţiile cu privire la înlocuitorii directorilor PSD, s-au analizat CV-uri, însă nu s-au luat decizii definitive: "Biroul Permanent Judeţean s-a întrunit în două şedinţe şi a analizat posibilitatea înlocuirii unor directori de deconcentrate care îşi vor da demisia. Am analizat persoane, CV-uri, iar la momentul potrivit vom spune cine va ocupa aceste posturi. Oameni avem, am analizat situaţia la fiecare serviciu deconcentrat în parte, să nu uităm că la fiecare dintre acestea, de regulă, acolo unde PSD-ul a avut director, noi am avut director adjunct, deci este foarte simplu pentru noi, analizăm activitatea acelor adjuncţi şi dacă s-au dovedit buni profesionişti, îi promovăm. Aceşti oameni vin din sistem, cunosc problema, pe fiecare domeniu în parte, deci este logic să ocupe funcţiile de directori".
Preşedintele PDL Giana Pătraşcu, contactată telefonic ieri, ne-a declarat că discuţiile purtate pînă acum au fost doar de principiu, iar numele vehiculate sunt doar nişte variante de lucru, nicidecum decizii finale. Ea a explicat că, în principiu, PDL-ul aşteaptă ca directorii PSD-işti să-şi dea demisiile, mai ales că a fost luată o decizie oficială în acest sens de către social-democraţii locali. Cât priveşte înlocuitorii, Pătraşcu ne-a spus că nu exclude posibilitatea ca unii dintre ei să fie independenţi, dacă sunt buni profesionişti, însă, de principiu, caută întâi în rândul partidului oameni pe care să-i promoveze: "Eu aş prefera să formez oameni noi, din rândurile noastre, ale organizaţiei, să le dau posibilitatea şi celor tineri să avanseze profesional, să-şi dovedească profesionalismul, pentru că, altfel, vom lucra în cerc închis şi vom învârti în posturile de conducere mereu aceeaşi oameni, ceea ce nu este în regulă. Până miercuri, vom lua deciziile cu privire la noii directori, astfel încât, atunci când posturile vor rămâne vacante, să le ocupăm imediat".
Pătraşcu a admis că există mari dificultăţi în convingerea unor oameni să accepte nominalizarea în funcţia de director de deconcentrate, într-o perioadă atât de tulbure şi cu dificultăţi financiare serioase.

Preşedintele PDL nu ştie ca Decă să fie intrat în partid

În ceea ce-l priveşte pe Ilie Deca, liderul PDL a confirmat că acesta este o variantă luată în calcul, precizând totuşi că nu s-a luat nici o decizie şi că, de principiu, ea, una, ar prefera să nominalizeze oameni noi, nu să ia tot dintre cei vechi, cu "tinichele de coadă". Preşedintele democrat-liberal a negat categoric că ar fi înaintat către conducerea centrală vreo listă cu nominalizaţi, sau vreo propunere privind numirea lui Deca la Direcţia Finanţelor Publice. Întrebată fiind dacă confirmă faptul că Deca a intrat în PDL în chiar ziua în care s-a discutat despre nominalizarea lui pentru şefia DFP, adică sâmbătă, Pătraşcu ne-a spus că nu are ştiinţă despre o adeziune a acestuia la PDL.
În ceea ce-l priveşte, primvicepreşedintele PSD Brăila, Aurel Simionescu, ne-a declarat ieri că în urma unei discuţii în cadrul conducerii judeţene, cu participarea directorilor de descentralizate care sunt membri ai partidului, s-a stabilit ca aceştia să-şi dea demisia din funcţiile pe care le deţin în prezent: "În rest, ceilalţi directori susţinuţi politic de PSD până acum au libertatea de decizie, în privinţa depunerii demisiei, dat fiind că ei au fost păstraţi pe posturile respective pe criterii de competenţă. Dacă cei de la PDL vor considera că este bine să-I păstreze şi dacă aceştia vor să rămână în posturi, nu este nici o problemă din partea noastră. Directorii PSD îşi vor depune demisiile mâine sau poimâine (luni sau marţi -.n.r.), după caz. Unii dintre ei deja au fost supuşi la o presiune mai mică sau mai mare, de la nivel central, pentru a face acest gest, însă nu este nevoie de asemenea metode, îşi vor da demisiile fără să-i oblige ei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro