Mergi la conţinutul principal

PD sustine organizarea unui referendum privind Parlamentul unicameral

Liderul PD Emil Boc a declarat, miercuri, ca Partidul Democrat sustine organizarea unui referendum consultativ privind trecerea la Parlamentul unicameral si ca el va propune partidelor din coalitie ca Executivul sa-si asume raspunderea pe un proiect legislativ de introducere a votului uninominal.
Boc a precizat, referindu-se la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind votul uninominal, ca PD ramine consecvent cu ceea ce a sustinut, respectiv trecerea la Parlamentul unicameral si votul uninominal.
El a mentionat motivele pentru care PD sustine trecerea la Parlamentul unicameral, respectiv: reducerea costurilor, fluenta procesului legislativ, faptul ca nu se justifica la 22 de milioane de romani sa fie 469 deputati si senatori, precum si pentru a da satisfactie si a recistiga increderea cetatenilor in parlamentari si in actul politic.
Emil Boc a apreciat ca o reforma a Parlamentului nu poate fi realizata decit daca titularul puterii, adica poporul, ii va da expres comanda clasei politice sa treaca la Parlament unicameral. Liderul PD a adaugat ca singura modalitate constitutionala este ca presedintele Romaniei sa organizeze un referendum consultativ, potrivit art. 90 din Constitutie, cu tema Parlamentului unicameral si, in conditiile in care rezultatul referendumului ar fi covirsitor pozitiv - asa cum este de asteptat, in opinia sa - clasa politica nu ar putea lua o alta decizie.
Boc a mai spus ca reforma politica profunda nu poate ocoli cele doua teme: Parlament unicameral si vot uninominal. "Asta ar insemna a doua revolutie in Romania", a adaugat presedintele PD.
El a precizat ca, la revizuirea Constitutiei, nu a existat aceasta vointa politica, deoarece nu a existat un vot covirsitor al populatiei in acest sens. Boc a apreciat ca, in aceste conditii, referendumul consultativ poate constitui solutia pentru a "forta" clasa politica sa ia aceste decizii.
Liderul PD a precizat ca, asemeni oricarei modificari constitutionale, si trecerea la Parlamentul unicameral s-ar aplica incepind cu alegerile urmatoare, adica din 2008. "Nu trebuie legata aceasta tema de alegeri anticipate sau de orice alt subiect", a adaugat Boc, raspunzind unei intrebari referitoare la posibilitatea organizarii referendumului pe aceasta tema in aceeasi zi cu organizarea unor alegeri anticipate.
Pe de alta parte, Boc a anuntat ca va discuta cu colegii sai din partid si din coalitie propunerea ca, la un moment dat, Executivul sa-si asume raspunderea pentru introducerea votului uninominal.
Liderul PD si-a exprimat convingerea ca "nimeni nu va avea curajul sa initieze o motiune de cenzura impotriva votului uninominal".
"Altfel, toata lumea se declara in favoarea votului uninominal, dar la vot lucrurile nu decurg in acelasi fel", a mai spus Boc.
El a apreciat ca asumarea raspunderii Guvernului pentru votul uninominal ar trebui facuta la sfirsitul anului 2006 sau inceputul lui 2007.
Traian Basescu a declarat, la New York, ca este partizanul Parlamentului unicameral, considerindu-l un sistem care ar "usura" luarea deciziilor, in perspectiva aderarii Romaniei la UE.
Presedintele a spus, la o intilnire cu jurnalistii de limba romana din New York, ca "renuntarea la sistemul bicameral ar putea fi un motiv pentru organizarea unui referendum in vederea schimbarii Constitutiei, ceea ce ar face posibila si includerea propunerii romanilor din diaspora" referitoare la prezenta reprezentantilor acestora in Parlamentul Romaniei.
Liderul senatorilor Aliantei PNL-PD Puiu Hasotti considera ca Parlamentul unicameral nu se impune. ?Personal cred ca pentru Romania, si nu numai, Parlamentul unicameral nu se impune", a spus senatorul PNL, subliniind ca in majoritatea tarilor exista parlamente bicamerale.
La rindul sau, senatorul PD Maria Petre, vicelider de grup, a apreciat ca in Romania mai este inca nevoie de un sistem bicameral. ?Putem vorbi de un Senat cu competente mult diferite de Camera Deputatilor, dar opinia mea este ca in Romania sistemul democratic are inca nevoie de doua Camere", a spus senatorul PD.
Si PSD a propus instituirea Parlamentului unicameral si introducerea votului uninominal. De altfel, PSD a inceput si stringerea de semnaturi pentru votul uninominal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro