Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PD Braila retrage sprijinul politic primarului Cibu

Organizatia locala a Partidului Democrat a decis sa-i retraga sprijinul politic, in Consiliul Local Municipal, primarului liberal Constantin Cibu, si se gindeste chiar la posibilitatea de a organiza un referendum, in care sa puna in discutie suspendarea acestuia. Anuntul oficial a fost facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de presedintele PD Horia Vasioiu, care a recunoscut, inca o data, ca o colaborare intre Cibu si consilierii PD, precum si cea intre Cibu si viceprimarul PD Daniela Vasioiu sint pur si simplu imposibile. In plus, liderii democrati prezenti la conferinta de presa au admis ca, de un an de zile, practic, Alianta D.A. nu a facut mai nimic in Braila, si au precizat ca PD nu este dispus sa-si asume raspunderea, pentru acest esec, in conditiile in care, in opinia lor, vinovat este PNL, in general, si primarul Cibu, in special.
"In sedinta de saptamina trecuta a Biroului Permanent Judetean Braila, s-a luat in discutie modul in care organizatia noastra si consilierii municipali se inteleg cu primarul Constantin Sever Cibu, modul in care se colaboreaza in ceea ce priveste promovarea proiectelor de hotariri in CLM. Am luat hotarirea sa nu mai acordam nici un fel de sprijin primarului Cibu, iar consilierii municipali ai PD sa actioneze in asa fel incit sa promoveze in continuare doar acele proiecte de hotariri care sint in folosul cetatenilor, precum si acelea care sint perfect legale. Luind act de faptul ca, dupa 12 luni de guvernare la Primaria municipiului Braila nu s-a facut aproape nimic pentru municipiu si nu s-a respectat absolut deloc programul de guvernare al Aliantei, vom cauta formele legale, sa facem un referendum la Braila, pentru suspendarea primarului Cibu. Consideram ca cea mai buna solutie pentru Braila, acum, este posibilitatea de a face alegeri anticipate la Primarie. Este singura salvare pe care o consideram reala pentru municipiu".
Vasioiu a explicat ca posibilitatea organizarii unui referendum va fi discutata si cu "colegii din PNL", pentru a vedea si pozitia lor, in aceasta problema. Intrebat fiind daca nu era mai normal, intre parteneri de Alianta, sa discute intii cu liberalii problema respectiva, si nu sa-i lase sa afle din presa despre aceste decizii drastice, presedintele democrat a explicat ca a incercat ieri dimineata sa discute cu Dan Sabau, insa nu s-a putut, din lipsa de timp.
La rindul sau, vicepresedintele Corneliu Burada a anuntat ca urmeaza sa se faca o analiza a activitatii Aliantei, in ultimul an, si aceasta va fi pusa in discutia Consiliului Judetean de Coordonare si, apoi, in functie de ceea ce se va hotari, se vor prezenta si in fata Consiliului National de Coordonare. Potrivit lui Burada, una dintre nemultumirile democratilor este aceea ca inca nu au fost instalati noii directori ai serviciilor descentralizate, in totalitate, ca sa se poata guverna cu adevarat, la nivel local: "Noi am constatat cu stupoare ca, desi Alianta PNL-PD a cistigat alegerile parlamentare, nu are structurile necesare pentru ca sa duca la indeplinire programul de guvernare, in judetul Braila"

"Am ajuns sa regret administratia Lungu!"

Acuzatiile cele mai grave, la adresa primarului, le-a adus insa viceprimarul PD Daniela Vasioiu. Aceasta ii reproseaza lui Cibu, printre altele, ca a cumparat voturile consilierilor din opozitie, oferindu-le diverse avantaje, ca face totul numai dupa bunul sau plac in Primarie, ca face presiuni asupra sa. Pe scurt, Daniela Vasioiu a ajuns sa-l regrete pe fostul primar, Anton Lungu, cu care era la cutite: "Regret si imi cer scuze brailenilor, pentru ca am pus umarul ca la Braila sa se aseze o astfel de conducere, care nu numai ca a preluat lucrurile rele ale fostului primar, le-a si amplificat. Am ajuns astfel, in septembrie 2005, sa regret administratia Lungu. Daca in perioada mandatelor domnului Lungu se faceau suficiente abuzuri, dar erau la limita legalitatii, astazi nu discutam decit de bunul plac, in Primaria municipiului Braila. Odata ce aceste lucruri au fost sesizate si au existat incercari din partea mea si a consilierilor PD sa le indreptam, au inceput presiuni asupra mea, si incercari de intimidare, sau... nu stiu cum sa le spun, de cumparare a votului consilierilor, ceea ce nu este in regula. Acest lucru se practica in CLM, cu consilierii opozitiei. Pentru a trece anumite proiecte de hotarire care evident, nu sint in interesul cetatenilor, pentru ca nici un consilier ales de braileni nu o sa voteze vreodata impotriva brailenilor, decit daca are un interes personal. Cind spun ca se cumpara voturi in CLM, n-as vrea sa intelegeti ca se cumpara cu bani, ci ca se cumpara prin avantaje de o parte sau de alta, pentru ca votul sa fie cel dorit de initiatorul proiectului de hotarire. Cu mina pe inima pot sa va spun ca eu si consilierii PD nu am fost niciodata adeptii unor astfel de practici si tocmai de aceea am fost cei care, pe ultima suta de metri, am scos de pe ordinea de zi asemenea proiecte de hotarire. Presiunile asupra mea au inceput odata cu incercarea de a face ordine in transportul local de calatori si s-au acutizat in momentul in care au inceput primele proiecte de hotarire ce vizau administrarea portului. Am primit chiar amenintari in birou la mine, de catre un apropiat al domnului primar, care este direct interesat in administrarea portului, si aceea a fost prima si ultima discutie pe care am avut-o cu acel individ. Transportul local de calatori intereseaza extraordinar de tare actuala administratie - si intereseaza in sensul ca nu se doreste sa fie reglementat.
Dincolo de proasta colaborare cu primarul Cibu si cu consilierii municipali liberali, democratii acuza si deficientele de colaborare intre consilierii judeteni PNL si PD si admit ca, de fapt, de un an de zile, nici in CLM, nici in CJ, liberalii si democratii nu au facut o echipa. Intrebat fiind cum se va proceda, in cazul in care se va ajunge la alegeri anticipate la Primarie, si daca Alianta PNL-PD va merge cu candidat unic, Horia Vasioiu a admis ca aceasta este o problema delicata. El a spus insa ca, deocamdata, nu-si pune problema, dat fiind ca inca nu s-a ajuns la organizarea de noi alegeri.

"Pina acum, s-a mimat doar colaborarea intre PNL si PD"

Contactat telefonic, ieri, deputatul PNL de Braila Gabriel Sandu s-a declarat uimit de faptul ca democratii au preferat sa iasa in presa si sa anunte asemenea decizii majore, acuzind disfunctionalitatile din sinul Aliantei locale, inainte de a-i anunta macar pe liberali, de ceea ce au de gind sa faca. Sandu admite ca este si el nemultumit de activitatea lui Cibu, insa crede ca de aici, pina la retragerea sprijinului politic si evocarea posibilitatii de suspendare a primarului este cale lunga: "Vasioiu trebuia sa puna aceasta problema in cadrul Comitetului Judetean al Aliantei, sa se faca o analiza a situatiei, inainte de a iesi in presa. Nu ascund ca nici eu nu sint foarte multumit de activitatea primarului si nici de modul cum a decurs colaborarea intre noi si democrati pina acum, dar de aici si pina la retragerea sprijinului politic si suspendarea primarului este distanta. Trebuie sa tinem cont de faptul ca se afecteaza grav imaginea Aliantei, prin asemenea declaratii, si nu este nici in interesul nostru, nici in interesul lor. Este adevarat ca nu am reusit sa facem ceea ce ne-am propus si nu am indeplinit programul de guvernare, nu ne-am indeplinit promisiunile din campanie, deci, avem mult de lucru, pentru a redresa situatia. Primarul Cibu trebuie sa-si schimbe atitudinea si mentalitatea si sa invete sa colaboreze cu ceilalti. Este adevarat ca, pina acum, s-a mimat doar colaborarea intre PNL si PD, la Braila, dar nu a fost o dorinta reala de colaborare nici din partea lor, nici din partea PNL. Nu cred insa ca este imposibila perfectarea uneui relatii de parteneriat real intre noi. Trebuie doar sa discutam, sa comunicam, si sa ne intelegem".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii