Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patul lui Procust din turismul romanesc

Dupa doua saptamini de concediu in prea frumoasa Romanie, am ajuns la concluzia ca turismul romanesc este un fel de Pat al lui Procust, in care orice dorinta de a te destinde dupa bunul tau plac este aspru sanctionata. Vrei liniste? Vrei sa asculti zgomotul valurilor, strigatul pescarusilor sau linistea padurii? Poate in alta parte, nu in Romania. Vrei sa te distrezi fara sa te coste o avere, vrei sa mergi pe munte fara spaima ca te pierzi pentru ca nu mai gasesti semnul salvator? Poate in alta parte, nu in Romania. Singurul lucru imbunatatit este cazarea: camerele sint mai ingrijite, exista peste tot apa calda si este curat atit la munte, la pensiuni, cit si la mare, in campinguri sau hoteluri. Insa atit.
La Bran, nu ai ce face ca sa te distrezi. In toata statiunea nu sint decit doua terase, una in centru si alta la periferia statiunii. La cea din centru, nu ai nici priveliste, nici liniste - masinile trec tot timpul in toate directiile si este mult praf, iar o bere costa 5 lei. La cealalta terasa o bere costa 3,5 lei, e mai putin praf, insa este situata aproape de iesirea din statiune. La Bran, in afara de vizitarea castelului si a bazarului, nu ai ce sa faci. Ceva timp iti mai poti pierde la "Taverna scheletelor", un bar ingenios amenajat - canapele sub forma de sicriu, mese de aceeasi forma cu schelete desenate sau chiar puse sub geam. Daca te incumeti sa pornesti la drumetie spre satul traditional romanesc Magura, ai toate sansele sa te ratacesti. Timpul estimat pina in sat este eronat, iar traseul este marcat doar jumatate din drum. Nu-ti mai ramine decit sa te intorci in camera si sa stai comod in fata televizorului. Halal distractie!
Pe litoral posibilitatile de divertisment sint mai variate, exista tot felul de terase, restaurante, baruri, discoteci, cu preturi relativ accesibile. Aici insa problema este alta. Pe mal, cind faci plaja, marea poti doar sa o vezi, nu sa o auzi, iar de tipatul romantic al pescarusilor nici nu poate fi vorba. Anul acesta plajele au fost concesionate, adica fiecare patron are bucatica lui de plaja de care raspunde. La Neptun exista o statie radio a plajei, cu DJ sub orice critica, insa pe linga acest program muzical, turistul e obligat sa asculte si o alta muzica, la acelasi nivel sonor, de la o jucarie gonflabila imensa situata linga terasele de pe plaja si chiar muzica de la o "ciupercuta", tot de pe plaja. Daca la tot acest fond sonor se adauga si racnetele unui copilas care protesteaza permanent pentru ca nu este lasat in apa, se formeaza un tablou complet al "linistii" de care are parte turistul pe malul marii.
De ce sa mai faci turism undeva in Romania, daca in momentul in care iesi din hotel sau pensiune te simti agresat si nu poti sa faci ceea ce-ti doresti si sa fii in siguranta sau fara sa-i deranjezi pe ceilalti? Turismul romanesc s-a transformat intr-un Pat al lui Procust, iar cind dorintele tale ies din cadrul "gindit" de patroni sint brutal retezate. Pina cind romanii cu bani mai putini vor putea sa plece si ei din tara in concediu, va trebui sa suporte caznele turismului din Romania.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii