Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patru porumbei voiajori au urcat Braila in top

Desi in municipiul nostru columbofilia nu mai trezeste acelasi interes ca altadata, Braila a obtinut rezultate exceptionale la primul concurs de porumbei voiajori cu plecare din mijlocul Marii Negre organizat de Romania. Performanta i se datoreaza lui Vasile Badin, un crescator de porumbei pasionat cu adevarat de acest hobby, care a reusit, de-a lungul anilor, sa stringa un impresionant numar de trofee. Ultima competitie la care si-a inscris "sportivii" i se pare, insa, deosebita. "La acest concurs organizat de Uniunea Federatiilor Columbofile din Romania, lansarea s-a facut de pe mare, de la 370 kilometri de tarm, o distanta fara nici un punct de odihna pentru porumbei. Cei care trec aceasta proba dovedesc ca sint cei mai buni", ne-a spus Badin. Din cei 1.700 de voiajori, apartinind unor columbofili din judetele Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Dimbovita, Arges, Prahova, Gorj, Dolj, Vilcea, Braila si Bucuresti, primii patru ajunsi acasa ii apartin braileanului nostru. "Lansarea s-a facut la 6.00 dimineata, iar la 11.36 mie mi-a ajuns deja o porumbita care promite sa devina o mare campioana si pe care am botezat-o, cu ocazia asta, Marea Neagra. La diferenta de aproape o ora au ajuns tot doua femele, iar la 13.36 a venit si un mascul, care a fost campion anul trecut. Al cincilea sosit ii apartine unui crescator din Bucuresti. Acesta a ajuns la el acasa abia la 14.30, deci la aproape o ora diferenta de ultimul meu venit" ne-a informat Vasile Badin, explicindu-ne ca ora sosirii este inregistrata foarte exact, cu ajutorul unor senzori dotati cu emitatori GSM, montati la intrarea in cusca porumbeilor. Momentul cind voiajorii aflati in competitie - ce au un cip special pe picior - se aseaza pe acesti senzori se inregistreaza direct in computerul comisiei de jurizare a concursului.
Pentru ca porumbeii lui s-au clasat pe locurile I, II, III si IV, columbofilul brailean va fi premiat cu peste o suta de milioane de lei vechi.
Vasile Badin este pasionat de porumbei din copilarie, iar din 1977 a devenit columbofil cu acte in regula, inscriindu-se in asociatia de profil din municipiu, care la acea vreme era mult mai puternica. In prezent, ajuns la virsta de 50 de ani, Badin si-a transformat pasiunea intr-o adevarata afacere: "Am importat linii genetice consacrate din Belgia, Olanda si Germania, iar acum am 200 de exemplare cu mare potential pentru competitii si am ajuns in postura de a face export de porumbei. Este o afacere profitabila, dar care presupune cheltuieli foarte mari, pe hrana si medicamente". Veritabilul columbofil recunoaste ca in ultimii patru ani a avut un ajutor de nadejde pentru cresterea si antrenarea porumbeilor sai campioni. Este vorba de Iliuta, un fost copil al strazii caruia familia Badin i-a oferit hrana si adapost. Intre timp, fostul cersetor a devenit un adevarat expert in ingrijirea porumbeilor. "De cind il am pe el ca ajutor, am obtinut cele mai bune rezultate", recunoaste Badin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii