Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patru minori salvati de Protectia Copilului

Patru copii, intr-o casa darapanata din Zavoaia, ca intr-un grajd. Asta au constatat asistentii de la Protectia Copilului din Braila, care s-au speriat cind au vazut in ce conditii erau crescuti cei patru minori, cu virste cuprinse intre 4 si 16 ani, de catre tatal lor, C. Benghes, cunoscut in localitatea Zavoaia ca fiind un mare consumator de alcool. Familia locuieste intr-o casa darimata, in care una din camere nu mai are pereti, cu ferestrele sparte si cu acoperisul distrus, in care bate vintul, ploua sau ninge, in functie de vreme. In urma cu circa patru luni, mama copiilor a fugit cu un iubit, iar tatal, in virsta de 41 de ani, a ramas sa aiba grija de cei trei baieti, de 4, 15 si 16 ani si de fata de 8 ani. Pentru ca parintii nu si-au batut niciodata capul cu odraslele lor, baietii cei mari nu au inca buletin, iar ultimul nascut nu are nici macar certificat de nastere. Vecinii povestesc ca barbatul este toata ziua la circiuma, iar copiii, ca sa faca rost de bani, muncesc cu ziua pe la vecini. Fetita gateste pentru toti, daca fratii ei fac rost de ceva de-ale gurii. Oamenii spun ca-I ajuta pe tatal copiilor cum pot, cu cite un blid de mincare sau citeva hainute, insa minorii traiesc ca-n iad, cu un tata vesnic beat, intr-o casa subreda, din care mai multi pereti s-au darimat deja. "Sint amariti, saracii, ce sa spunem altceva? Nu au ce minca, le mai dam noi sa manince, am imbracat si fata pentru scoala... Nici cind era maica-sa acasa nu erau alte conditii, ca si ea era foarte neglijenta. Ca sa nu mai zic si altele, ca ea, cu patru copii acasa, ii mai trebuiau alti barbati, ce sa mai!.." , ne-a spus o vecina. "Era greu pentru ei si atunci, dar dupa ce a plecat maica-sa cu unul, vai de mama lor! Ei sint baieti buni, muncesc si ei cit pot, ca sa mai scoata un ban de mincare. Ala mare mergea cu vacile, cu mine, il educam eu, era cuminte, nu am avut niciodata probleme cu el!", a declarat si un vecin.
In ceea ce-l priveste, tatal considera ca face tot ce poate pentru fiii lui. Cind au sosit asistentii sociali la casa lui, acesta era cu un amic, cu sticla de bautura linga ei, in camera plina de fum de tigara, in care se aflau si copiii. El spune ca nu are cum sa se descurce prea bine, singur fiind si nici nu are habar unde-i este sotia, care i-a disparut intr-o zi de acasa, cel mai probabil, cu vreunul dintre iubitii sai. "Nu sint foarte sigur ca traiesc bine aici copiii, dar asta e tot ce pot sa le ofer. Acoperisul este distrus si ploua inauntru, e adevarat, dar nu am avut bani sa-l repar. Stiu ca zice lumea ca beau, dar eu nu dau bani pe bautura, mai fac in casa... In rest, eu am grija de copii, ei merg la scoala, nu chiulesc si eu intotdeauna ii pun sa-si faca temele", le-a explicat Benghes asistentilor sociali. Cind acestia i-au propus sa ia copiii de acasa, macar pentru o luna, in care barbatul sa incerce sa repare acoperisul si sa faca o minima igienizare a unei camere cu peretii intacti, atit micutii, cit si tatal, au fost de acord din primul moment. "E bine macar pentru o luna, sa facem si noi ce naiba om face, sa rezolv cu darimatura asta de casa. Daca ma ajuta si Primaria, treaba-i buna, poate reusesc sa fac macar acoperisul...", a spus tatal, asigurat de primarul din Zavoaia ca va fi ajutat, pe cit posibil, sa faca locuibila casa.
Pina cind se va intimpla acest lucru, insa, cei patru copii au fost preluati de Directie. Directorul Simona Cimpoae, prezenta la fata locului, ne-a declarat: "In urma anchetei sociale facute, s-a constatat ca cei patru minori locuiau in conditii total necorespunzatoare, iar tatal lor nu reuseste sa le asigure cele necesare traiului. In aceste conditii, l-am convins pe tata sa ne permita sa luam copiii, pentru o perioada de o luna, in grija noastra si am dispus gazduirea lor, pentru o luna, la Centrul de plasament in regim de urgenta pentru copilul neglijat, abuzat si exploatat. Daca la finele acestei perioade vom constata ca tatal nu a rezolvat problemele respective, iar casa este in continuare insalubra, nu vom lasa copiii sa se intoarca".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii