Mergi la conţinutul principal
Cazul “Depozit de arme pe strada Ana Aslan”

Patronul italian de la “Cremonese”, condamnat

* Franco Tarozzi a primit 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor * în urmă cu doi ani, italianul stabilit la Brăila a fost trimis în judecată pentru că a deţinut ilegal 9.400 de cartuşe şi cinci arme de foc * mai mult, în anul 2015, Tarozzi a adus la Brăila 185 de vânători italieni şi le-a pus la dispoziţie muniţie letală, deşi nu era autorizat să facă acest lucru * în urma percheziţiei, poliţiştii IGPR au găsit la domiciliul afaceristului aproape 6.000 de prepeliţe, ciocârlii, becaţine, grauri şi gârliţe, precum şi un cocoş de munte * Tarozzi nu a fost acuzat şi de braconaj

 

Sentinţă definitivă în dosarul lui Franco Tarozzi, 64 de ani, agent de turism (în prezent pensionar), patronul restaurantului “Cremonese” de pe strada Ana Aslan din Brăila. Potrivit site-ului instanţelor de judecată, italianul stabilit la Brăila - membru activ al AJVPS - a fost condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare.       

 

185 de vânători italieni, aduşi la Brăila cu autorizaţii AJVPS

 

Cazul “Tarozzi” a intrat în atenţia anchetatorilor în ziua de 21 octombrie 2015, dată la care IGPR - Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP) s-a sesizat din oficiu, precizând că italianul organizează partide de vânătoare pentru cetăţenii străini, “cărora le pune la dispoziţie muniţie letală pe care o depozitează la domiciliu, unde funcţionează pensiunea&restaurantul Cremonese, deşi nu este autorizat să efectueze operaţiuni cu arme, piese şi muniţii”. Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.  

În baza contractului de comision pentru acţiuni de vânătoare cu vânătorii străini (în sezonul de vânătoare 2015-2016) încheiat de SC “Frizor Turism” SRL (strada Ana Aslan 19) cu AJVPS Brăila (în calitate de comitent), Franco Tarozzi se obliga că aducă cetăţeni străini pentru “vânarea, în condiţiile legii române, a vânatului de interes vânătoresc şi în limita cotelor aprobate prin ordin al ministrului”. Totodată, inculpatul folosea pentru promovarea vânătorii la Brăila o pagină de internet prin intermediul căreia identifica potenţialii amatori de vânătoare. Tarozzi era, la data finalizării anchetei, deţinător legal a nu mai puţin de şapte arme letale şi membru activ al AJVPS Brăila. Trebuie precizat faptul că pe strada Ana Aslan 19 îşi avea sediul şi SC “Cremonese” SRL, dar nici aceasta nu era autorizată să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii. 

“În baza contractului precizat, Tarozzi Franco a solicitat şi a obţinut de la AJVPS Brăila, în perioada 15 august - 27 octombrie 2015, documente necesare practicării vânătorii pentru 185 de cetăţeni italieni (!), respectiv autorizaţii de vânătoare şi permise temporare de vânătoare pe raza fondurilor de vânătoare gestionate”, precizează procurorul de caz. Din cei 185 de vânători italieni, doar 38 au intrat în România cu arme de vânătoare.

Cum ceilalţi vânători urmau să preia arme şi muniţie din judeţele Brăila şi Tulcea, ca să aibe cu ce împuşca păsări, oamenii legii au efectuat verificări la armurierii autorizaţi, stabilindu-se că, dintre italienii veniţi la vânătoare, 112 au închiriat arme şi 124 au procurat muniţie autohtonă. Totodată, Franco Tarozzi a procurat, numai el, 1.800 de cartuşe de calibru 12, aferente armelor de vânătoare.

 

Percheziţii la “Cremonese”

 

Pe 23 octombrie 2015, poliţiştii au pătruns pe “nepusă masă” în locuinţa lui Tarozzi, existând indicii că acesta pune la dispoziţia italienilor, ilegal, arme şi muniţie. Oamenii legii au găsit la percheziţie 9.400 de cartuşe aferente armelor de vânătoare (muniţie deţinută ilegal). Mai mult, s-a constatat că respectiva muniţie era păstrată fără respectarea condiţiilor minime de siguranţă, fiind găsită în şifoniere şi sub paturile din camere, în pivniţă, în debara, în anexa pentru birouri, precum şi în autoturismul Jeep BR-03-ZFA, care era parcat în curte (numai în Jeep erau 1.561 de cartuşe calibru 12).

Au mai fost descoperite, de asemenea, 13 arme de vânătoare, cinci dintre acestea aparţinând cetăţenilor italieni Paina P., Sospiri F., Senesi S., Maroni A. şi Naldi N., în baza paşapoartelor europene pentru arme de foc eliberate de autorităţile din Italia. Alte şapte arme erau ale lui Tarozzi, iar cea de-a 13-a fusese închiriată de acesta de la o firmă de profil, pe o perioadă de un an.

Pe parcursul anchetei, inculpatul a precizat că cele cinci arme deţinute de cetăţenii italieni îi fuseseră înmânate de aceştia pentru a fi depuse la un armurier autorizat (la terminarea partidelor de vânătoare), până în momentul revenirii lor în România. Italienii au semnat declaraţii pe propria răspundere prin care l-au împuternicit să facă acest lucru.

Muniţia aferentă celor opt arme (una fiind închiriată) deţinute legal de Franco Tarozzi nu a fost ridicată, însă cele 9.400 de cartuşe şi cele cinci arme lăsate spre păstrare de italieni au ajuns în custodia Poliţiei. Tarozzi a declarat că muniţia provenea de la vânătorii italieni care, la finele fiecărei zile de vânătoare, lăsau muniţia nefolosită la el acasă. Procurorul de caz:

“În perioada de vârf a sezonului de vânătoare, respectiv deschiderea sezonului la ciocârlie de câmp, în intervalul 15 septembrie - 23 octombrie 2015, inculpatul a pus la dispoziţia vânătorilor, în mai multe rânduri, muniţia deţinută acasă, fără a fi remunerat în vreun fel pentru această activitate”.

Tarozzi nu avea dreptul, potrivit legilor române, să deţină la domiciliu cele cinci arme încredinţate de vânătorii italieni, ci trebuia să le predea de îndată la armurier, precizează acuzarea. Totodată, transmiterea portului sau folosinţei armelor se putea face doar pe fondul de vânătoare.

Pe parcursul derulării anchetei, patru brăileni şi un gălăţean au fost cercetaţi pentru că au transportat, începând cu 15 septembrie 2015, cartuşe de vânătoare de la domiciliul lui Tarozzi şi până la diferite hoteluri din Brăila, unde era cazată “armata” de vânători italieni. Ulterior, în cazul acestora s-a dispus clasarea cauzei, neexistând suficiente probe pentru a fi puşi sub învinuire.

Demn de amintit este faptul că, în urma percheziţiilor efectuate, la domiciliul lui Franco Tarozzi a fost descoperit un adevărat “cimitir al păsărilor”. Nu mai puţin de 2.372 de prepeliţe, 3.361 de ciocârlii, 63 de becaţine, 19 grauri, două gârliţe şi un cocoş de munte zăceau în lăzile frigorifice de la “Cremonese”. Oamenii legii n-au putut, însă, stabili dacă păsările proveneau din braconaj, inculpatul afirmând că acestea provin exclusiv din vânătorile autorizate la care au participat cetăţenii italieni.

Astfel, s-a dispus clasarea cauzei şi în ceea ce priveşte infracţiunea de braconaj, iar miile de păsări ucise într-un singur sezon de vânătoare au fost lăsate în proprietatea inculpatului Franco Tarozzi.

Dosarul penal a ajuns pe rolul instanţei de judecată în primăvara anului 2017.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro