Mergi la conţinutul principal

Patroni pârâţi de propriii angajaţi

* cele mai multe firme reclamate sunt în domeniile comerţ şi prestări servicii

Brăilenii au prins curaj în a-şi reclama propriii angajatori. Dovadă sunt sutele de reclamaţii şi sesizări primite anul trecut de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, care a înregistrat o creştere cu aproximativ 70 de plângeri în comparaţie cu 2008. Concret, potrivit raportului de activitate aferent anului trecut, au fost înregistrate 509 reclamaţii din partea salariaţilor brăileni, care în majoritate au sesizat nereguli privind relaţiile de muncă. Foarte puţini însă s-au arătat îngrijoraţi de propria securitate şi sănătate la locul de muncă întrucât doar câteva sesizări au vizat astfel de aspecte reglementate de legislaţia muncii. "Din totalul sesizărilor înregistrate, majoritatea, respectiv 99,9%, fac obiectul problematicii relaţiilor de muncă. Aspectele semnalate au fost în mod deosebit cu privire la nerespectarea de către angajatori a drepturilor derivate din calitatea de angajat", a explicat directorul coordonator al ITM Brăila, Victor Voiculeţ.

Din analiza celor 509 sesizări înregistrate de ITM Brăila, inspectorii de muncă brăileni au concluzionat că cele mai multe petiţii au venit din sectorul comerţ (28,5%), prestări servicii (15,3%), construcţii (12,2%), confecţii textile (9,4%), activitate de pază (7,6%), agricultură (4%) şi industrie alimentară (3,8%). O analiză comparativă cu anul 2008 pe acelaşi citeriu de selecţie arată că se menţin în topul domeniilor cu risc activităţile de comerţ, prestări servicii şi construcţii, însă se mai poate observa o creştere a ponderii numărului de sesizări din confecţii textile (9,4% în 2009 faţă de 7,4% în 2008) în timp ce în industria alimentară de exemplu fenomenul este invers - 3,8% anul trecut în comparaţie cu 8,7% în 2008.
Cele mai multe dintre reclamaţiile primite la sediul ITM Brăila vizează aspecte legate de drepturi salariale neacordate - 44,6%, încetare contracte individuale de muncă - 12,8%, muncă fără forme legale - 10,8%, încadrare în funcţie - 5,4%, ore suplimentare (5%), compensare concedii de odihnă - 3,6% sau plata concediilor medicale - 2,8%. În plus, petiţionarii au mai reclamat faptul că nu le-au fost eliberate adeverinţe, nu le-au fost acordate sporurile cuvenite ori că sunt nereguli în stabilirea timpului de lucru. Doar un procent din totalul reclamaţiilor au adus în discuţie aspecte legate de sănătatea şi securitatea în muncă.
În ceea ce priveşte gradul de soluţionare a petiţiilor, rata anuală rămâne relativ constantă, însă cu o uşoară creştere anul trecut: 97% gradul de soluţionare în 2009 faţă de 96% în 2008. "În cursul anului trecut au fost înregistrate 509 sesizări, dintre care au fost soluţionate 494, iar celelalte 15, o parte au fost rezolvate în intervalul de la începutul acestui an, ori sunt în curs", a mai precizat Voiculeţ. De asemenea, a mai adăugat că pentru rezolvarea sesizărilor înregistrate s-a desfăşurat o activitate complexă, constând în efectuarea de controale la agenţii economici, prin verificarea documentelor urmărindu-se toate aspectele tematicii de control în domeniul relaţiilor de muncă şi dispunerea măsurilor în vederea înlăturării deficienţelor constatate.
Reamintim că anul trecut, inspectorii de muncă au verificat aproape 1.800 de agenţi economici, ocazie cu care au fost depistaţi 107 angajatori care foloseau 220 de persoane fără să le întocmească formele legale de angajare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro