Mergi la conţinutul principal

Patron condamnat pentru o fraudă de peste 90.000 de euro

Trimis în judecată de procurorii DNA Galaţi, Adrian Negru, asociat şi administrator a cinci societăţi comerciale din Bucureşti şi din Brăila, din care trei radiate (la data trimiterii în judecată), a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru săvârşirea infracţiunii de "folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor". Prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Galaţi a dispus obligarea inculpatului, în solidar cu SC "Fishagro Tour" SRL Bucureşti - Filiala Brăila (prin lichidator judiciar - Casa de Insolvenţă Grădinaru SPRL) la plata sumei de 92.166,06 euro, cu titlu de despăgubiri civile către Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE din cadrul Ministerului Finanţelor.
Nu în ultimul rând, judecătorii au dispus menţinerea sechestrului asigurător aplicat, încă din anul 2012, asupra unui imobil deţinut de omul de afaceri pe B-dul Ion Mihalache din Bucureşti şi obligarea acestuia la plata unor cheltuieli judiciare către stat de 12.000 de lei. Atât Adrian Negru, cât şi DNA Galaţi, au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Galaţi.
Condamnat, deja, tot pentru fapte de corupţie, Adrian Negru a fost trimis în judecată de către DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, în 2014, pentru o fraudă de peste 90.000 de euro cu fonduri europene. Omul de afaceri a mai fost deferit justiţiei în septembrie 2006, tot pentru fraude cu fonduri europene, prejudiciul adus bugetului Comunităţilor Europene fiind, la acea dată, de 3.824.595.684 lei ROL şi 36.472,5 Euro. Totodată, în 2007, Judecătoria Sectorului I Bucureşti l-a condamnat pe Negru la o altă pedeapsă privativă de libertate.

"Recidivă" la fraude cu finanţări nerambursabile

Potrivit procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, în anul 2004, societatea administrată de Adrian Negru, SC "Fishagro Tour" SRL Bucureşti - Filiala Brăila, a devenit beneficiara proiectului "Centrul de editare programe software şi de consultanţă IT pentru îmbunătăţirea mediului economic şi de afaceri", finanţat prin programul PHARE - RICOP. Cu prilejul derulării proiectului, Adrian Negru, reprezentant legal al beneficiarului şi manager de proiect, a folosit, precizează procurorii, documente inexacte - state de plată fictive, raportări de cheltuieli nereale, neavând la bază documente justificative legale, oferte nereale însoţite de documente nereale, însuşirea unei licitaţii fictive şi a unor achiziţii trucate etc - în baza cărora a încasat în mod fraudulos suma de 92.166,46 euro, din fonduri PHARE.
Pe parcursul anchetei, Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE Bucureşti, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă cu suma de 92.166,46 euro, iar DNA Galaţi a instituit sechestru asigurător asupra unui imobil din Bucureşti, aparţinând inculpatului Adrian Negru.
Omul de afaceri figura, anul trecut, în baza de date a ONRC ca fiind asociat şi administrator a cinci societăţi comerciale: "Best XZ" SRL Bucureşti (radiată), SC "Fishagro Tour" SRL Bucureşti - Filiala Brăila (în lichidare judiciară), MFM Proinvest Group" SA Bucureşti (în funcţiune), SC "Parking" SA Bucureşti (radiată) şi SC "Rogeld Invest" SA Bucureşti (radiată).
Adrian Negru a mai fost trimis în judecată pentru fapte similare în septembrie 2006. La acea dată, precizează procurorii DNA, afaceristul a fost anchetat pentru săvârşirea a şase infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene: "În perioada 2002-2004, în calitate de asociat şi administrator al mai multor firme private, inculpatul a semnat trei contracte de finanţare PHARE cu Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (actual Minister al Integrării Europene). Este vorba de un contract privind înfiinţarea unui centru electronic de formare, consiliere şi plasament pentru şomeri şi absolvenţi, alt contract privind facilitarea accesului la Internet şi asigurarea unor servicii de informare electronică; cel de-al treilea se referă la furnizarea unor pachete software în mediul Internet. În cadrul celor trei contracte, inculpatul a primit o finanţare nerambursabilă din bugetul Comunităţilor Europene în valoare totală de 3.824.595.684 lei (ROL) şi 36.472,5 Euro".
Astfel, în calitate de semnatar al contractelor de finanţare şi responsabil pentru implementarea celor trei proiecte PHARE, Adrian Negru a folosit şi prezentat autorităţilor de implementare, respectiv contractantă, atât documente cât şi declaraţii inexacte şi false pentru a obţine pe nedrept fondurile europene. Pe de altă parte, având la dispoziţie finanţările nerambursabile, omul de afaceri a schimbat destinaţia utilizării acestora fără să respecte prevederile contractuale şi legale, folosind banii în interes personal.
Ca metodă infracţională folosită, procurorii precizează că Adrian Negru a trucat (simulat) licitaţiile pe care era obligat să le organizeze în vederea achiziţionării de bunuri şi servicii, toate contractele de furnizare fiind acordate unor firme administrate sau controlate de el, societăţi româneşti sau înregistrate în Germania.
De exemplu, în cazul a două din proiectele PHARE, licitaţia a fost câştigată de firma prezentată în acte ca "SBAN DEUTSCHLAND" care, în realitate, se numea "SBA Negru inhaber Dr. Adrian Negru", iar o altă participantă la licitaţie a fost "Schuder Datensysteme GmbH" care, în realitate (conform informaţiilor transmise de autorităţile germane) era desfiinţată încă din anul 1997.
Sumele încasate cu titlu de finanţare nerambursabilă au fost cheltuite în foarte scurt timp de la încasare, precizează DNA, inculpatul dispunând plăţi sau ridicări de numerar fără legătură cu obiectul contractelor PHARE. Ulterior, Adrian Negru avea să prezinte drept justificare extrase de cont false.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro