Mergi la conţinutul principal

Patron brăilean condamnat pentru corupţie

Magistraţii Tribunalului Cluj l-au condamnat pe Adrian Mihail Drăgan (48 de ani), patronul "Agrodunărea" TS Brăila, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Asta după ce, în urmă cu trei ani, Drăgan ar fi cerut 12.000 de euro de la o societate din Brăila, pentru a o ajuta să câştige un proces. Sentinţa nu este definitivă.
"Condamnă pe inculpat, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, la pedeapsa de 4 ani închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata termenului de încercare de doi ani plus pedeapsa aplicată", se arată pe site-ul instanţei. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la pronunţare. Veştile proaste pentru Drăgan nu se termină însă aici, asta pentru că, în prezent, el mai este judecat într-un dosar, la Tribunalului Brăila, pentru infracţiunile de abuz de încredere şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. După cum au stabilit procurorii, patronul "Agrodunărea" le-a tras ţepe de miliarde de lei vechi partenerilor de afaceri.

Patronul "Agrodunărea", faţă în faţă cu procurorii DNA

În decembrie 2009, procurorii DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) l-au trimis în judecată pe Adrian Mihail Drăgan, acuzat că a pretins 12.000 euro pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi, în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi din Brăila. Este vorba despre SC "Eastern Agriculture" SRL, care depusese la APIA Brăila o cerere prin care solicita subvenţii pentru o suprafaţă de peste 1.600 ha, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). APIA a dispus însă printr-o decizie excluderea societăţii de la plăţi şi stabilirea unei sancţiuni de 265.349 lei, din cauza supradeclarării suprafeţei, însă firma s-a adresat Tribunalului Brăila, solicitând anularea deciziei. În noiembrie 2008, instanţa a admis acţiunea formulată de societate, însă APIA a declarat recurs, dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi, în martie 2009. Când urma să se dea pronunţarea, a intrat pe fir Adrian Drăgan. Astfel, conform rechizitoriului, administratorul firmei cu probleme a fost sunat de Drăgan, care i-a solicitat o întâlnire. Drăgan a fost invitat la sediul societăţii "Eastern", unde a stat de vorbă cu directorul tehnic. El i-a spus acestuia că, dacă vor să câştige procesul de a doua zi, să-i dea 12.000 euro, bani ce urmau să ajungă la trei magistraţi care făceau parte din completul de judecată. Directorul tehnic i-a spus că nu poate lua o decizie de unul singur, ci trebuie să discute mai întâi cu administratorul societăţii. După ce Adrian Drăgan a plecat, cei doi au hotărât să sesizeze DNA-ul - Serviciul Teritorial Galaţi. Anchetatorii au decis ca denunţătorul să-l contacteze pe Drăgan şi să-şi dea întâlnire a doua zi dimineaţa. Cei doi s-au întâlnit la ora şi locul stabilit, unde învinuitul i-a cerut denunţătorului măcar jumătate din suma solicitată, urmând ca diferenţa să fie plătită după finalizarea procesului, însă directorul tehnic al societăţii l-a rugat să aştepte câteva ore pentru a face rost de bani. Termenul stabilit de Drăgan a fost însă categoric, astfel că plata nu a putut fi făcută până la ora 11.30. Oricum, câteva ore mai târziu, societatea a pierdut procesul. Totuşi, procurorii DNA au reuşit să strângă destule dovezi împotriva lui Drăgan, astfel că au trimis dosarul în instanţă. Pe parcursul anchetei au existat informaţii că Adrian Drăgan avea legături cu un judecător ce a făcut parte din acel complet, dar care nu au putut fi confirmate.
Administratorul "Agrodunărea" TS Brăila a mai fost o dată în vizorul procurorilor anticorupţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals, participaţie improprie la fals şi complicitate la obţinerea unor subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale. Procurorii au stabilit că societatea ar fi obţinut o subvenţie necuvenită în valoare de peste 18 miliarde lei, acordată de stat ca ajutor financiar agricultorilor şi producătorilor de sămânţă de grâu. Iniţial, prima instanţă l-a condamnat pe Adrian Drăgan la 5 ani de închisoare însă, ulterior, Tribunalul Brăila l-a achitat. DNA Galaţi a declarat recurs împotriva deciziei, dar a fost respins de Curtea de Apel Galaţi, sentinţa rămânând definitivă în 2008.

Drăgan, acuzat că şi-a înşelat partenerii de afaceri

În toamna anului trecut, administratorul SC "Agrodunărea TS" Brăila, aflată în lichidare judiciară, a mai fost implicat într-un proces, el fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila pentru abuz de încredere şi înşelăciune. Procurorii au stabilit că Adrian Drăgan şi-a înşelat partenerii de afaceri cu miliarde de lei vechi. Casa lui Drăgan a fost pusă sub sechestru asigurator de către procurori. "În perioada anilor 2008-2010, învinuitul Drăgan Adrian Mihail, în calitate de administrator al SC Agrodunărea TS SRL Brăila, a iniţiat o serie de relaţii comerciale prin care a vătămat interesele mai multor societăţi, cărora le-a provocat prejudicii însemnate. Este de precizat faptul că, în perioada 17 iunie 2008 - 17 iunie 2009, învinuitul s-a aflat în interdicţie bancară. Modul de operare evidenţiat din probe relevă o succesiune de acte de natură penală, fiecare nouă acţiune infracţională având implicaţii în acoperirea unor pagube anterioare", a precizat procurorul care s-a ocupat de caz.
Astfel, în ianuarie 2009, împotriva lui Drăgan s-a depus o plângere penală prin care reprezentanta unui PF îl acuza că a vândut, fără acordul său, 355 tone de grâu, pe care îl avea în depozit în baza unui contract de prestări servicii, prejudiciul creat fiind de 113.176 USD. În martie 2009, arată procurorii, SC "Mondistar" SRL Galaţi a sesizat IPJ Brăila, Adrian Drăgan fiind acuzat că ar fi vândut, fără acordul societăţii, cantitatea de 110 tone îngrăşăminte, aflate în custodia sa. Mai mult de atât, se arată în rechizitoriu, patronul "Agrodunărea" a emis în 2008 două file CEC fără acoperire, în timp ce se afla în interdicţie bancară, către firma "Limagraine Central Europe SE Franţa - Sucursala Otopeni", prejudiciind societatea cu suma de 482.797 lei. Tot în 2009, împotriva lui Drăgan s-a formulat o altă plângere penală, de către SC "Soufflet Malt România SA - Buzău", procurorii stabilind faptul că învinuitul a dispus pe nedrept de cantitatea de 700 tone de orzoaică bere, ce aparţinea societăţii din Buzău. Brăileanul a produs astfel un prejudiciu în valoare de 651.650 lei. Adrian Drăgan a mai creat prejudicii altor trei firme, după ce a emis file CEC care nu erau completate la toate rubricile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro