Mergi la conţinutul principal

Patroana trimisa in judecata pentru folosirea fara drept a unei instalatii de bioxid de carbon

In mai putin de o luna de la demararea anchetei, Parchetul Braila a reusit sa definitiveze cercetarile intr-un caz grav de incalcare a legislatiei muncii si sa dispuna trimiterea in judecata a autorului infractiunii. Astfel, in baza art. 39 din Legea 90/1996 republicata (Legea protectiei muncii), administratorul SC "Tudor Geo Com" SRL Braila, Gherghina I., a fost pusa sub acuzatie si deferita justitiei, pentru "repunerea in functiune a instalatiilor anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a dispus oprirea acestora". Potrivit acuzarii, patroana a folosit, timp de citiva ani, o instalatie de fabricare a gazelor industriale cu capacitatea de 6.000 litri (presiune 22 bar) , pentru care nu avea autorizatie ISCIR. Ca respectiva instalatie reprezenta un adevarat pericol, o dovedeste faptul ca, in urma reviziei efectuate luna trecuta de inspectorii ITM, s-a constatat "deteriorarea izolatiei termice si coroziunea suprafetelor exterioare ale corpului recipientului aflat sub presiune".
Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea, protectia muncii reprezinta "un ansamblu de activitati institutionalizate avind ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, sanatatii si integritatii salariatilor". Incalcarea dispozitiilor legale privind protectia muncii atrage dupa sine inclusiv raspunderea penala. Potrivit art. 209 din Codul de procedura penala, competenta in cercetarea infractiunilor la protectia muncii este exclusiv a procurorului. Acesta este motivul pentru care, la data de 4 iulie a. c., ITM Braila a sesizat Parchetul, in legatura cu un caz grav de incalcare a protectiei muncii. "Am definitivat cercetarile in mai putin de o luna", a precizat seful Parchetului, care a subliniat faptul ca toti cei implicati "au actionat cu maxima operativitate".

Potrivit dosarului penal 2.569/P/2006, instrumentat de procurorul Marinela Cosnita, Gherghina I. a infiintat SC "Tudor Geo Com" SRL in 1997, firma avind ca obiect de activitate inclusiv fabricarea de gaze industriale. Societatea avea un punct de lucru pe Sos. Rm. Sarat 123. Tot acolo se fabricau si gazele, din luna decembrie 2002, recipientul stocator de bioxid de carbon (necesar umplerii buteliilor de gaz tehnic sub presiune) fiind inchiriat de la SC "Buse Prodgaz Romania" SRL Bucuresti. Pentru punerea in functiune a instalatiei, era necesara insa autorizatia de functionare, document ce trebuia obtinut de la ISCIR Galati. Pina pe 3 decembrie 2004, firma Gherghinei I. a folosit recipientul sub presiune fara autorizatie, drept pentru care inspectorii ITM Braila au dispus (la data respectiva) sistarea activitatii cu stocatorul de bioxid de carbon, pina la obtinerea autorizatiei ISCIR. Cind, pe 26 iunie 2006, ITM a efectuat un nou control la punctul de lucru al SC "Tudor Geo Com" SRL, inspectorii au constatat cu surprindere ca firma continua sa foloseasca instalatia sub presiune, fara avizul tehnic si verificarea ISCIR. Pericolul era cu atit mai real cu cit, in urma verificarilor efectuate, s-au descoperit deteriorari ale componentelor instalatiei.
Fiind audiata, patroana a precizat ca obligatia de obtinere a autorizatiei cadea in sarcina firmei din Bucuresti si ca a repornit instalatia intrucit "a considerat ca, daca a facut demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de functionare, poate repune in functiune stocatorul". Potrivit anchetatorilor, documentatia referitoare la instalatia de fabricare si stocare a gazelor sub presiune a ajuns la ISCIR abia la sfirsitul lunii trecute.
Cazul se afla acum pe rolul instantei de judecata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro