Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patriarhul Aleksei al II-lea a fost inmormintat

Funeraliile patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksei al II-lea, au inceput, marti, printr-o slujba religioasa oficiata in catedrala Iisus Mintuitorul din Moscova, transmisa in direct de canalul de televiziune Vesti 24, relateaza AFP.
Trupul neinsufletit al patriarhului a fost expus, incepind de simbata, in catedrala aflata in Moscova, dinamitata de Stalin in 1931 si reconstruita in anii '90.
Slujba, care a inceput la ora locala 08.00 (07.00 ora Romaniei) a durat trei ore in imensa cladire alba, cu o vasta cupola aurita. Ea a fost urmata de o slujba funebra la ora locala 11.00 (10.00 ora Romaniei) si de inhumarea defunctului la prinz.
Sicriul, deschis, potrivit traditiei ortodoxe, a fost asezat pe un vast catafalc inconjurat de trandafiri albi si de crini, in centrul impozantei catedrale iluminate.
Fata lui Aleksei al II-lea, care ocupa functia de conducere a Bisericii ruse din iunie 1990, a fost acoperita de un val alb, asa cum cere traditia pentru funeraliile demnitarilor in stat. Pe sicriu se afla un material verde, culoarea patriarhului.
Succesorul provizoriu al lui Aleksei al II-lea, mitropolitul Kirill al Smolenskului si Kaliningradului, a prezidat inceputul liturghiei, in prezenta a 200 de episcopi si fete bisericesti in vesminte albe, incrustate cu fire de aur si perle, simbol al trecerii catre viata vesnica.
In multime sint prezenti oficiali ai statului si ai regiunilor ruse, personalitati ale culturii, cum ar fi cineastul Nikita Mihalkov, precum si marea ducesa Maria Vladimirovna, mostenitoare autoproclamata a ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea.
La slujba au asistat si reprezentanti ai altor Biserici ortodoxe, ai Vaticanului, precum si cardinalii francez Roger Etchegaray si german Walter Kasper.
Au fost asteptati sa participe la funeralii presedintele rus Dmitri Medvedev si prim-ministrul Vladimir Putin, care a contribuit, in timpul cit s-a aflat la Kremlin (2000-2008), la reinstaurarea influentei Bisericii ortodoxe in Rusia, alaturi de Aleksei al II-lea.
Au fost de asemenea prezenti presedintele belarus Alexandre Lukasenko si cel sirb, Boris Tadic, provenind din doua tari de traditie ortodoxa.
Dmitri Medvedev a solicitat incetarea oricaror programe de divertisment marti, in special in televiziune, semn al cvasistatutului de religie de stat regasit de ortodoxie in Rusia postsovietica.
Peste 80.000 de credinciosi s-au perindat insa de simbata la catedrala Iisus Mintuitorul pentru a-i aduce un ultim omagiu patriarhului defunct, a precizat serviciul de presa al politiei, citat de agentia de presa Itar-Tass.
Aleksei al II-lea a fost inmormintat marti la ora locala 13.00 (12.00 ora Romaniei) in catedrala Epifaniei din Moscova, conform dorintei sale.
Un sinod l-a numit simbata ca patriarh interimar sau "gardian al tronului" pe mitropolitul Kirill, in virsta de 62 de ani, sef al departamentului de relatii externe al Patriarhiei.
Un alt sinod va decide miercuri data alegerii viitorului patriarh, care trebuie sa aiba loc in urmatoarele sase luni de la decesul lui Aleksei al II-lea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii