Mergi la conţinutul principal
La Târlele Filiu

Patriarhii României, comemoraţi de Părintele Arhiepiscop Casian

* zecile de preoţi ai Protopopiatelor Făurei şi Însurăţei au participat la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă, prezidată de Părintele Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos * ierarhul a împărtăşit copiii şi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru morţii de la Colectiv şi pentru părintele arhimandrit Dometie Manolache, fiu al satului Filiu * medici voluntari au oferit consultaţii gratuite şi medicamente

 

 

 

Preoţii care slujesc la altar şi care fac parte din Protopopiatele Făurei şi Însurăţei s-au întrunit, joi, 31 octombrie, la biserica cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Cuvios Dometie Persul" din satul Târlele Filiu, în cadrul Conferinţei pastoral-misionare de toamnă, la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu preoţii brăileni, în prezenţa oficialităţilor locale, a elevilor şi cadrelor didactice şi a credincioşilor din Filiu, înălţând, totodată, rugăciuni pentru cei 64 de tineri dispăruţi în chip tragic în incendiul de acum 4 ani, de la Colectiv. În timpul slujbei, copiii satului brăilean, îmbrăcaţi în straie naţionale, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Înaltpreasfinţitul Părinte le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa Sfintei Liturghii şi părtăşia cu Domnul Iisus Hristos, Adevărul Cel de netăgăduit, şi a evocat personalitatea unui mare duhovnic român, fiul al satului - părintele arhimandrit Dometie Manolache, a cărui soră, devenită mai târziu Maica Eupraxia, a slujit ca învăţătoare în Târlele Filiu.

 

An comemorativ al patriarhilor

 

În cadrul conferinţei preoţeşti, desfăşurată sub genericul "Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti", Ierarhul a evocat personalitatea patriarhului Iustin Moisescu, prezentând aspecte din viaţa şi activitatea vrednicului patriarh. Părintele Gelu Aron, consilier eparhial, a vorbit despre cel de-al doilea ierarh comemorat anul acesta, Nicodim Munteanu.

Înaltpreasfinţa Sa a acordat mai multor preoţi rangurile de sachelar şi iconom, precum şi distincţia eparhială "Vrednicia andreiană" pentru protoiereii de la Făurei şi Însurăţei. Slujirea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a patriarhilor şi a tuturor celor vrednici, fii ai satului brăilean, trecuţi la cele veşnice.

"După slujbă, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii persoanelor defavorizate, cu vârste înaintate şi cu situaţii materiale precare. Acestea au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei şi consult medical general. De asemenea, persoanele descoperite cu afecţiuni au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor date de medicii prezenţi", ne-a precizat pr. Rareş Bucur, din cadrul eparhiei.

Chiriarhul Dunării de Jos a vizitat apoi Casa memorială a pr. arhimandrit Dometie Manolache (1937-1975) - teolog şi duhovnic apreciat, despre care părintele Dumitru Stăniloae afirma că este "un erou al credinţei, un suflet mare de sfinţenie şi puritate" - şi a săvârşit o slujbă de pomenire. Înfiinţat în anul 2001, de fraţii părintelui Dometie, muzeul cuprinde cărţi, fotografii, veşminte, icoane, precum şi obiecte care au aparţinut duhovnicului. Ierarhul i-a oferit o icoană Elenei Bădiceanu, în vârstă de 90 de ani, verişoara părintelui Dometie, în semn de preţuire pentru promovarea valorilor creştine în Târlele Filiu.

În aceeaşi zi, Părintele Arhiepiscop Casian a vizitat Muzeul Ianca, ce adăposteşte o importantă colecţie de istorie locală şi în care sunt expuse obiecte colecţionate, ani la rând, de prof. Ion Bărbuceanu, fondatorul prestigioasei instituţii.

"În sala mare a instituţiei de cultură din Ianca, Arhipăstorul Dunării de Jos, preoţii din cele două protopopiate, dar şi numeroşi credincioşi au asistat la un program cultural-artistic prezentat de către un grup de elevi din oraşul Ianca şi au vizionat două filme documentare dedicate patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, realizate de Trinitas TV", a mai precizat pr. Rareş Bucur într-un comunicat de presă remis redacţiei.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro