Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patriarhia de la Moscova şi-a lansat site în limba română, pentru a întări "legăturile duhovniceşti"

Obiectivul principal al portalului este informarea periodică a credincioşilor ortodocşi şi a reprezentanţilor mass-media din Republica Moldova cu privire la evenimentele religioase care se petrec în spaţiul canonic al Patriarhiei Moscovei.
"E necesar să conştientizăm faptul că Rusia, Ucraina, Belorusia, Moldova reprezintă o singură civilizaţie, la baza căreia se află aceeaşi credinţă ortodoxă", se adresează Preafericitul Patriarh Kiril către credincioşi, pe prima pagină a site-ului.
În viitorul apropiat, versiunea în limba română a site-ului va propune traduceri ale documentelor Bisericii Ortodoxe Ruse şi alte texte cu caracter religios.
În Republica Moldova, Mitropolia Moldovei depinde canonic de Biserica Ortodoxă Rusă, în timp ce Mitropolia Basarabiei recunoaşte autoritatea Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii va efecta o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 8-12 octombrie. Acesta urma să viziteze toate eparhiile, dar, din cauza unui atac de cord recent, va veni doar la Chişinău, precizează UNIMEDIA. Potrivit canoanelor, după instalarea sa în funcţie, patriarhului rus Kiril este obligat să viziteze toate catedralele patriarhale şi mitropolitane ale Bisericii Ortodoxe Ruse, una din fiind la Chişinău.
Analistul politic Petru Bogatu consideră că voiajul patriarhului Rusiei urmăreşte obiective politice de natură expansionistă. "Prezenţa sa la Chişinău riscă să învrăjbească spiritele şi aşa dezbinate din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. În aceste împrejurări, orice afirmaţie oficială care lasă loc de interpretări poate să aibă efectul chibritului aprins într-o scârtă de paie", a remarcat Bogatu, citat de UNIMEDIA.
Pe de altă parte, într-un interviu pentru NewsIn acordat la sfârşitul lunii trecute, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, fost ambasador pe lângă Sfântul Scaun, aprecia că o vizită a Patriarhului Daniel în Republica Moldova este perfect posibilă, arătându-se optimist că aceasta se va realiza într-un "viitor rezonabil".
Ambasadorul a arătat că "există un interes manifest la Chişinău în rândul credincioşilor pentru această vizită" şi s-a declarat "sigur că Patriarhul României este sensibil la această dorinţă a credincioşilor ortodocşi din R. Moldova, din ambele jurisdicţii bisericeşti, şi din Mitropolia Moldovei, şi din Mitropolia Basarabiei pentru ca această vizită să se realizeze".
Dezbateri privind o vizită a Patriarhului României în Republica Moldova au loc la Chişinău în contextul vizitei Patriarhului Rusiei, Kiril. "De atâţia ani e reactivată Mitropolia Basarabiei, iar Patriarhul Daniel nu şi-a vizitat niciodată turma păstorită de el. De ce? Nu cred că nu ar dori să vină la Chişinău. Nu-l invită nimeni? Dar de ce nu-l invită? De ce, la o adică, Patriarhul rus Kiril poate veni şi nepoftit, iar Patriarhul nostru nici nu este poftit?", scria, la 18 august, editorialistul publicaţiei Timpul, Constantin Tănase.
De asemenea, mai multe personalităţi de la Chişinău au cerut într-o scrisoare deschisă adresată premierului Vlad Filat invitarea oficială de către autorităţile de la Chişinău a Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 28 august, la Nisporeni, pentru sfinţirea monumentului "Crucea Mântuirii Neamului Românesc".
Categorie articol: 

Comentarii