Mergi la conţinutul principal

Pastorul bisericii Baptiste a plecat la cer

Duminică, pastorul bisericii Baptiste din Brăila a murit după ce, în urmă cu aproape două săptămâni, a fost diagnosticat cu cancer osos. În vârstă de 61 de ani, Iosif Ştefănuţi începuse de câteva zile un tratament cu citostatice, însă pentru inima sa, ce era deja afectată, a fost prea mult. Trupul său a fost depus la Biserica Sfânta Treime, de pe strada Belvedere, unde cei care l-au cunoscut îi pot aduce un ultim omagiu inclusiv astăzi. Pastorul va fi înhumat mâine, după serviciul de înmormântare ce va începe la ora 10.00. "Numai Dumnezeul istoriei în înţelepciunea Sa poate să ne arate în viitor că lucrurile pe care nu le-am înţeles pot avea finaluri binecuvântate", mărturisea pastorul Ştefănuţi, chiar înainte de a fi diagnosticat cu cancer.

Datorită lui, în ultimii ani, mii de brăileni au beneficiat de asistenţă medicală gratuită din partea voluntarilor americani, în cadrul parteneriatului existent între clinica "Diaconia" şi organizaţia nonguvernamentală "ServingHIM" ("Health International Ministries") din Dallas, Texas. Astfel de acţiuni umanitare au fost organizate an de an şi s-au bucurat de fiecare dată de un real succes. De altfel, pastorul Ştefănuţi este întemeietorul Fundaţiei "Diaconia" şi cel care a pus piatra de temelie la "Căminul Speranţei", pentru copiii abandonaţi şi la Centrul Medical "Diaconia", inaugurat în anul 1997. Cu ajutorul americanilor de la "ServingHIM", clinica a reuşit apoi să-şi construiască un sediu ultramodern, dotat cu aparatură de ultimă oră, ce a fost inaugurat în 2008. Pastorul Ştefănuţi l-a adus la Brăila pe fostul ambasador al Americii, James Rosapepe, precum şi corul "Madrigal" sau alte personalităţi din ţară şi străinătate. Anul trecut, Biserica Baptistă i-a oferit pastorului o Diplomă de recunoştinţă "pentru activitatea în slujirea spirituală şi pentru ataşamentul faţă de valorile spirituale".

Urmărit de fosta securitate

Iosif Ştefănuţi s-a născut pe 28 noiembrie 1948, în judeţul Caraş-Severin, a urmat Institutul Teologic Baptist de Grad Universitar Bucureşti şi are trei copii. A fost pastorul Bisericii Baptiste între 1974 - 2009, activând extrem de curajos în timpul regimului comunist, când a fost percheziţionat, anchetat şi judecat pentru distribuirea "ilegală" de literatură religioasă. În urma unor presiuni intense pe plan internaţional, a fost condamnat să plătească doar o amendă penală, fiind însă monitorizat în mod constant de organele represive ale securităţii, astfel că dosarul său însumează peste 2.500 de pagini.

Iosif Ştefănuţi a fost unul dintre iniţiatorii unui celebru memoriu adresat de către pastorii baptişti în anul 1989 dictatorului Nicolae Ceauşescu, prin care i se solicita acestuia libertate religioasă în România. Cei care l-au cunoscut spun că a fost un om vizionar, cu o putere de muncă extraordinară şi cu o capacitate deosebită de a-i convinge pe oamenii importanţi de nevoia de a susţine proiectele în care era implicat. A militat continuu pentru întărirea relaţiilor cu occidentul, aducând oameni de afaceri pentru a investi sau oferi consultanţă în România, dar şi filantropi creştini, pe care i-a mobilizat să se implice în diverse proiecte social-comunitare. Toate aceste realizări au avut însă şi un preţ: în 1994 a suferit un infarct, iar în martie 2005 un atac cerebral, dar a învins boala şi a fost activ până la capăt. "Comunitatea credincioşilor evanghelici din Brăila şi colectivul Centrului Medical «Diaconia» deplâng plecarea lui prematură dintre noi, contând însă ca pe o binecuvântare faptul că vreme de 35 de ani acest om ne-a fost alături, făcând ca lucrurile să se întâmple, oferind un exemplu de credinţă şi altruism, pe baza unei viziuni cu adevărat unice", a spus Mihai Ciucă, colaborator şi prieten apropiat al defunctului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro