Mergi la conţinutul principal

Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a ajutat 12 familii sărace

•  părintele paroh Traian Mazăre, împreună cu voluntari ai bisericii, a împărţit alimente de bază pentru familiile nevoiaşe • de Sfintele Paşti, alte familii vor fi ajutate cu alimente şi bani • „Merg pe străzile parohiei, împreună cu membrii consiliului parohial, şi văd oameni sărmani, care au nevoie de ajutor”, ne-a mărturisit părintele Traian Mazăre, mişcat de suferinţele credincioşilor

 

Acte de caritate în Postul Mare, săvârşite de preoţii parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Brăila, cu sprijinul membrilor consiliului parohial al bisericii.

Prin strădania părintelui paroh Traian Mazăre şi a părintelui slujitor Sorin Băruş, 12 familii sărace identificate în zona parohiei au primit câte un pachet consistent cu alimente neperisabile, de bază (ulei, mălai, făină, zahăr, arpacaş, dulciuri etc). Părintele Mazăre şi părintele Băruş au fost ajutaţi în demersul lor de doi membri ai consiliului parohial al bisericii „Sfântul Constantin”. Alimentele au fost transportate în deplină siguranţă direct la domiciliile familiilor nevoiaşe.

Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, de pe strada Școlilor nr. 38 bis, ajută în mod constant, de ani buni, familiile nevoiaşe şi pe cele cu mai mulţi copii din zonă. A devenit deja o tradiţie ca, în preajma Sfintelor Paşti, să-i ajute pe cei mai săraci enoriaşi cu alimente şi bani. Iar părintele paroh străbate cartierul ca să-i identifice pe cei nevoiaşi.

„Merg pe străzile parohiei noastre, împreună cu membrii consiliului parohial al bisericii şi văd oameni sărmani, care au nevoie de ajutor. Aşa identificăm persoanele nevoiaşe şi vulnerabile, pe care mai apoi le ajutăm”, ne-a mărturisit părintele Traian Mazăre.

La biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, zidită între anii 1857-1863, slujesc preotul paroh Traian Mazăre (67 de ani) şi preotul slujitor Sorin Băruş (41 de ani). Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în ziua de 3 mai 1857, iar slujba de târnosire a sfântului lăcaş a fost oficiată şase ani mai târziu, la data de 8 septembrie 1863 (exact ziua în care a fost ctitorită Biserica Greacă „Buna Vestire”, din Centrul Vechi!), de către Prea Sfinţitul Episcop Dionisie Romano al Buzăului. În afară de ctitorii binefăcători, pentru zidirea sfântului lăcaş au contribuit cu sume de bani Corporaţiile (breslele) Grădinarilor, Croitorilor, Casapilor (Măcelarilor), precupeţilor şi Hamalilor (Docherilor din oraşul Brăila. A fost cea de-a patra parohie urbană a Brăilei eliberată de sub stăpânirea turcească, după „Sfântul Arhanghel Mihail” (1831), fostă geamie turcească, „Sfântul Spiridon Vechi” (1842) şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (1857), de pe strada Gării.

În anul 1985, un incendiu devastator a distrus mare parte din acoperişul bisericii, biblioteca veche şi mobilierul, fiind necesare ample lucrări de reparaţii. Sfântul lăcaş a fost resfinţit de către PS Epifanie Norocel al Buzăului. Trebuie precizat faptul că, în timpul dictaturii comuniste, autorităţile au demolat biserica „Sf. Spiridon” (care se afla pe locul actualului „palat al telefoanelor”), astfel că parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a devenit moştenitoarea şi păstrătoarea moaştelor Sfântului Haralambie şi a odoarelor sfinte rămase fără adăpost - icoane şi vase de slujbă. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro