Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Parlamentul spaniol aproba trimiterea a 52 de militari suplimentari in Afganistan

Parlamentul spaniol a aprobat marti trimiterea a 52 de militari suplimentari in Afganistan, unde Spania are deja desfasurati circa 700 de soldati, relateaza AFP.
Cu ocazia aparitiei sale televizate in fata Comisiei pentru Aparare din Congresul deputatilor, ministrul Apararii, Jose Antonio Alonso, a reiterat angajamentul Spaniei in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO.
Spania are trupe detasate in Afganistan, cu scopul de a contribui la rezolvarea "ecuatiei securitate pentru reconstructie", a subliniat el, apreciind ca o retragere a fortelor straine din Afganistan ar constitui "un dezastru" pentru ONU si ar permite intoarcerea la putere a talibanilor.
Comisia pentru Aparare din Parlamentul spaniol a aprobat cu 34 de voturi pentru si unul impotriva trimiterea a 52 de militari suplimentari in Afganistan, unde se vor ocupa exclusiv de instruirea batalioanelor armatei afgane.
Doar Gaspar Llamazares, liderul coalitiei ecologico-comuniste Izquierda Unida (Stinga Unita, IU), aliat parlamentar al Guvernului socialist, a votat impotriva, denuntind un "gest" al Executivului in favoarea Washingtonului.
Conservatorii din cadrul Partidului Popular (PP) care erau la putere in momentul trimiterii de militari spanioli in Afganistan in 2002, nu s-au opus acestei decizii. Ei au reprosat insa Guvernului lui Jose Luis Rodriguez Zapatero ca a "ascuns cetatenilor spanioli" caracterul periculos al misiunii trupelor spaniole in aceasta tara "aflata in razboi".
Doi soldati spanioli si un interpret au fost ucisi luni si alti sase militari au fost raniti in vestul Afganistanului, dupa explozia unui dispozivit, la trecerea convoiului lor in acea zona.
Madridul intentiona sa trimita 52 de militari suplimentari in Afganistan inainte de producerea atentatului.
Categorie articol: 

Comentarii