Mergi la conţinutul principal

Parlamentul scapă de 77 de aleşi

Parlamentul va deveni mai uşor cu cel puţin 77 de aleşi, dacă toţi cei care au câştigat mandate la alegerile locale vor face politică în teritoriu. Mulţi spun că menirea lor este administraţia locală, aşa că nici nu se gândesc să nu-şi preia funcţiile de primari ori consilieri. Alţii, însă, s-au pus pe listele locale doar pentru ca notorietatea pe care o au să ajute partidul, comentează Digi 24.
Cele mai mari pierderi, la nivel parlamentar, le înregistrează partidul câştigător al alegerilor locale, Partidul Social Democrat. Aşadar, 14 deputaţi vor deveni primari, 21 consilieri judeţeni şi 25 ar putea reprezenta PSD în consiliile locale din ţară, relatează Arina Delcea.
„Parlamentul a fost, aşa, ca o soluţie de avarie. Aici, în Parlament, faci legi, alt tip de muncă... Nu se compară cu activitatea dintr-o primărie. Acolo eşti în permanenţă în contact cu sute de oameni", afirmă Dan Tudorache, deputat PSD, primar ales al Sectorului 1 al Capitalei.
Dan Tudorache şi toţi ceilalţi parlamentari PSD care au câştigat mandate la Primăriile din Capitală vor renunţa la funcţiile din Legislativ. Dar nu chiar acum. „Nici nu îi las să-şi dea demisia astăzi, pentru că mai avem voturi importante în Parlament. În limita termenului legal îşi vor da demisia toţi colegii mei", spune Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Şi liberalii au doi parlamentari care au toate şansele să devină şefi de consilii judeţene. „Parlamentul e ceva mai abstract. Sunt şi acolo lucruri frumoase. Am făcut. Am avut iniţiative foarte multe, dar eu socotesc că cel mai bine, şi mie mi se potriveşte, să fiu un om al faptelor, un om din Executiv şi, de data aceasta, un Executiv Judeţean", declară Gheorghe Flutur, senator PNL, consilier judeţean ales în Suceava.
Au mai câştigat mandate la nivel local 9 parlamentari ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, dar şi 4 progresişti. Dacă toţi aleşii şi-ar confirma mandatele locale, Legislativul ar rămâne cu 464 de parlamentari, din cei 541, câţi are acum.
„Este foarte important ca primii în listă să fie personaje cu o anumită reputaţie, o anumită credibilitate şi atunci evident că partidele, pentru alegerile locale, apelează la figuri de notorietate care pot fi la acel moment chiar şi în Parlamentul României. Este vorba de comunicare şi strategii politice. Foarte mulţi sunt pe acele liste fără să-şi dorească", spune Antonio Momoc, analist politic.
În total, 150 de parlamentari şi-ar fi dorit, cel puţin oficial, să plece din Parlament, de dragul primăriilor, consiliilor judeţene şi locale. 87 dintre ei nu au reuşit, aşa că nu le rămâne decât să spere că vor mai figura pe listele partidelor la alegerile legislative de la finalul anului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro