Mergi la conţinutul principal

Parlamentul ia în calcul adoptarea bugetului pe 2010 până la 20 ianuarie, ca dată limită

Guvernul a transmis pe 24 decembrie la Parlament proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL) a sugerat în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor ca votul asupra Bugetului de stat pe 2010 să aibă loc până pe data de 16 ianuarie, însă secretarul Biroului Permanent al Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a explicat faptul că parlamentarii au nevoie de timp pentru a face amendamente proiectului de Lege, înainte ca acesta să fie trimis comisiilor de specialitate pentru dezbatere, fapt ce ar însemna prezentarea bugetului în plen cel mai devreme pe 20 ianuarie.
"Nu poţi să le ceri parlamentarilor ca între 30 decembrie şi 3 ianuarie să stea de Revelion şi să facă amendamente, pentru că nu le răspund primarii ca să le dea amendamente, şi nu pot discuta nici cu consiliile judeţene, că bănuiesc că toţi, indiferent de culoare politică, au discuţii cu judeţele lor", a explicat Zgonea, potrivit stenogramele şedinţei Birourilor reunite.
Zgonea a mai spus că, în aceste condiţii, Parlamentul poate convoca o şedinţa extraordinară pentru a dezbate Bugetul cel mai devreme pe 16 sau 17 ianuarie. "Eu m-am uitat în program şi am discutat şi cu domnul Oltean (Ioan Oltean - n.r.) ieri, şi am spus că termenele sunt atât de strâmte încât mai devreme de 20 ianuarie, indiferent cum ai face, nu se prezintă", a concluzionat Zgonea.

Geoană: Nu e un cap de ţară dacă va fi un decalaj de 2-3 zile

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a atras atenţia că pe 21 ianuarie va reveni în România misiunea FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, astfel încât, "la modul ideal", Bugetul trebuie aprobat până atunci, dar nu ar fi "un cap de ţară" dacă va exista un decalaj de 2-3 zile.
"La modul real, nu este un cap de ţară dacă în săptămâna în care stau la Bucureşti (misiunile internaţionale - n.r.), pe 21-28, se întâmplă un decalaj de 2-3 zile; nu este o chestiune care să deraieze în mod fundamental discuţia, pentru că ei trebuie să se bazeze pe un buget aprobat şi publicat în Monitorul Oficial", a spus Geoană, care a confirmat că Bugetul poate fi votat în perioada 18-20 ianuarie.
Ioan Oltean (PDL) a intervenit spunând că Legea bugetului de stat este o chestiune de "responsabilitate" şi "interes naţional", astfel încât adoptarea Bugetului poate avea loc până cel târziu pe 18 ianuarie, urmând un calendar strâns. "Aici este vorba de responsabilitatea fiecărui parlamentar. Este o chestiune de interes naţional. Ne putem mobiliza cu toţii sau nu? Dacă vrem să ne mobilizăm, vin şi parlamentarii PSD, şi parlamentarii PD-L, şi toţi parlamentarii vin dacă ne dorim", a spus Oltean.
Mircea Toader (PDL) şi Eugen Nicolăescu (PNL) au intervenit la rândul lor, spunând că termenii de discuţii în comisii trebuie "restrânşi", astfel încât Bugetul să fie aprobat până pe 17 ianuarie. Nicolăescu a mai propus ca Guvernul să trimită Bugetul în formă electronică, pentru a fi distribuit mai uşor în rândul parlamentarilor, sugestie pe care Valentin Iliescu, reprezentantul Guvernului, a declarat că a "reţinut-o".
Conducerea Parlamentului va convoca cel mai probabil marţi, 29 decembrie, o şedinţă comună a Birourilor Permanente pentru a distribui oficial proiectul Legii bugetului şi stabilirea canlendarului.
Birourile Permanente reunite au luat în discuţie, la 21 ianuarie, o scrisoarea din partea preşedintelui Traian Băsescu, prin care acesta a propus Parlamentului un program de lucru pentru perioada 23 decembrie 2009- februarie 2010, dar au amânat o decizie până după primirea proiectului de buget de la Guvern.
Scrisoarea preşedintelui, obţinută de NewsIn, prevedea ca votul de învestire a Guvernului de către Parlament să aibă loc până pe 23 decembrie, iar în perioada 28-29 decembrie să fie depus bugetul de stat pe anu 2010 în Parlament.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro