Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii PSD Brăila susțin propunerea premierului Mihai Tudose de restructurare a Guvernului

* chiar dacă nu s-a pronunțat concret pentru restructurare sau remaniere, senatorul Ion Rotaru a punctat că premierul are într-adevăr argumente în solicitarea sa, pe care le va prezenta la viitorul CExN, când se va lua o decizie * de cealaltă parte, deputații Nicu Niță și Emilia Meiroșu s-au arătat complet de acord cu propunerea prim-ministrului Mihai Tudose de restructurare * nici senatorul Mihai Ruse de la ALDE nu vede nimic rău în comasarea câtorva ministere * de cealaltă parte, deputații PNL Vasile Varga și Antoneta Ioniță, precum și președintele liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, au criticat dur scandalul din interiorul PSD, punctând că social-democrații nu fac altceva decât să își regleze conturile, în timp ce măsurile economice și nu numai lasă de dorit

 

 

Tensiune maximă în tabăra PSD după Comitetul Executiv Național de luni al partidului, în care premierul Mihai Tudose a anunțat că este necesară o restructurare a Guvernului, în ciuda faptului că liderul partidului, Liviu Dragnea, nu s-a arătat foarte încântat de idee, ba chiar a amintit că în cel mai rău caz se va ajunge la o remaniere. Analiștii politici deja anunță că există cel puțin două tabere în rândul social-democraților, una care îl susține pe Tudose și o alta care rămâne alături de Dragnea. Chiar în cadrul CExN, Niculae Bădălău președintele executiv al partidului la nivel național a transmis membrilor o scrisoare deschisă în care critică dur conducerea PSD și vorbește, printre altele, despre faptul că în prezent s-a ajuns la “suspendarea democrației interne” și că este nevoie de o “conducere colectivă”. Mai interesant este că, potrivit presei centrale, premierul a subliniat că este de acord cu mesajul transmis de Bădălău.

Întrebați despre toate acestea și în special în legătură cu propunerea lui Tudose de restructurare a Guvernului, parlamentarii brăileni ai PSD au afirmat că sunt de acord cu ideea prim-ministrului, chiar dacă unii ceva mai direct, iar alții ușor voalat. De cealaltă parte, liberalii brăileni au venit cu o serie de critici la adresa PSD-iștilor, precizând că românii primesc circ și măsuri proaste, în loc de proiectele ce le-au fost prezentate în campania electorală.

 

PSD-iștii brăileni fac scut în jurul lui Tudose

 

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, care a participat la CExN-ul de luni, a evitat să se pronunțe dacă susține o eventuală restructurare a Guvernului sau o remaniere, însă a punctat că premierul și-a argumentat solicitarea. Chiar și așa, Rotaru a dorit să precizeze că în ciuda tuturor discuțiilor purtate la întâlnire, nu consideră că există tensiuni la nivelul partidului.

“A fost o întâlnire în Comitetul Executiv Național care a durat câteva ore. Au fost purtate discuții pe marginea temelor abordate, referitor la o posibilă restructurare a Guvernului, în ideea în care e necesar să fie eficientizate anumite zone din ministere și faptul că la momentul la care discutăm nu a fost încă luată o decizie, a fost generată o viitoare analiză pe fiecare minister în parte, pe fiecare zonă în parte, inclusiv pe zona secretarilor de stat, pe agenții. În urma acestei analize se va ajunge la o concluzie și se vor face propuneri concrete. Probabil că la viitorul Comitet Executiv Național. Acum a fost lansată doar ca temă, ca posibilitate, eventual ca o necesitate în funcție de analiza care se va face. La propunerea premierului, pe baza discuțiilor care vor fi purtate se va lua o decizie. Deci nu s-a ajuns la nicio concluzie din punctul ăsta de vedere”, a declarat Rotaru.

Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” dacă susține varianta restructurării sau a remanierii Executivului, senatorul a adăugat: “Posibilitatea de a restructura Guvernul sau necesitatea de a-l restructura cumva este generată de faptul că există încă mecanisme greoaie de funcționare, referitor la avizări, la circuitul documentelor, la faptul că sunt multe ministere fiecare într-o altă locație. Dar eu nu sunt în măsură să exprim puncte de vedere din interior, pentru că nu sunt în Guvern și nu am informații suficiente. Dar ideea asta a fost, de a eficientiza cumva activitatea, de a operaționaliza tot ce înseamnă acțiuni, în așa fel încât lucrurile să meargă mai rapid, mai operativ”.

Cât despre scrisoarea lui Niculae Bădălău adresată PSD-iștilor în care îl critică pe Dragnea, Rotaru a afirmat că este un document care urmează să fie analizat.

“Sunt acolo câteva idei și opinii exprimate în calitatea pe care o are dumnealui, de președinte executiv. Sunt niște gânduri pentru viitor și niște nevoi pe care trebuie să le luăm în dezbatere. Pe baza materialului probabil că vor fi exprimate puncte de vedere. Se va îmbunătăți cumva, se vor lua niște decizii de perspectivă pe problemele pe care le-a ridicat”, a conchis Rotaru.

O poziție mult mai tranșantă în ceea ce privește susținerea propunerii premierului Mihai Tudose a afișat-o deputatul Nicu Niță.

”Obligatoriu! Este părerea mea personală. Ar fi mult mai încărcat fiecare domeniu în parte. Vă dau un exemplu: Aveam Ministerul Pădurilor, Apelor și Mediului. Acum Ministerul Mediului e separat, deși la mediu vobim tot despre pădure și apă. Nici nu trebuie să mai dau alt exemplu. Eu sunt de acord cu restructurarea. Sunt foarte multe ministere și nu au de ce să stea atâtea acolo. Domnul prim-ministru s-a orientat foarte bine”, a declarat Niță.

Și colega acestuia din Cameră, Emilia Meiroșu a punctat că trebuie luată orice măsură necesară pentru a eficientiza activitatea guvernamentală, indiferent dacă este vorba de restructurare sau remaniere. Chiar și așa, aceasta a subliniat că este de acord cu restructurarea propusă de Tudose.

“Eu cred că restructurarea este potrivită pentru eficientizarea actului administrativ guvernamental. Sunt de acord și îl susțin pe premierul Mihai Tudose. Dar eu cred că lucrurile se vor așeza pentru PSD. Este un partid mare care dovedește că este foarte bun la guvernare și care poate gestiona și activitatea politică într-un mod eficient. Între cele două elemente trebuie să existe colaborare. Ele sunt diferite, pentru că una este să administrezi  țara, să guvernezi pentru  țară și alta este activitatea politică. Dar se va dovedi că poate exista colaborare între demersul politic și cel administrativ”, a mai adăugat aceasta privind tensiunile care pot apărea până la următorul CEx al PSD de la finele lunii.

 

Ruse ar comasa câteva ministere

 

Întrebat ce părere are despre propunerea premierului privind restructurarea Guvernului, senatorul ALDE Mihai Ruse a precizat că nu i se pare o idee rea.

“Deocamdată nu am fost întrebați. Urmează să fim convocați. Eu aștept să vedem punctul de vedere al partidelor, dar cred că nu e rău dacă s-ar face o restructurare. Nu știu dacă de la 24 să ajungem chiar la 18, dar poate că 2 sau 3 ministere ar putea fi comasate. Acum se pare că în PSD sunt cam două tabere, dar este problema dumnealor”, a declarat Ruse. Ulterior a avut loc o ședință a partidelor de guvernare, în urma căreia liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ieșit la rampă cu o serie de ironii la adresa premierului Tudose.

 

Liberalii brăileni, deranjați de actuala guvernare și de tehnica distragerii atenției

 

Deputatul PNL Vasile Varga a criticat dur modul în care PSD-iștii guvernează România, precizând că indiferent de cum se derulează luptele din interiorul partidului acestora, măsurile negative pe care le promovează nu trebuie să fie ignorate.

“Văd că mult mai important astăzi la partidul de guvernământ este să își regleze conturile în interior. Nimeni nu trage un semnal de alarmă. Atenție, crește dobânda! ROBOR-ul! S-a scumpit energia! Previziunile privitoare la inflație sunt extrem de pesimiste astăzi. Există riscul ca inflația să ajungă la 4,55%! În ultima perioadă moneda națională se duce la vale. Astea sunt probleme importante. Cât despre restructurarea Guvernului… Într-adevăr cam 40% din ministere trebuie desființate! Este necesară o restructurare. Poate că la fel de urgent  am avea nevoie de o restructurare și în administrație. Mai mult, trebuie făcută o depolitizare a administrației. Asta este de asemenea o mare problemă care trebuie clarificată în cele din urmă. Nu se mai poate angaja nimeni nicăieri fără acceptul partidului de guvernământ!”, a declarat Varga.

La fel de critică a fost și liberala Antoneta Ioniță. Deputatul a catalogat propunerile pesediste din ultima vreme drept o tragicomedie ce ar trebui taxată de către electorat.

“Pentru români, pentru oamenii care asistă de mai mult de un an de zile la niște promisiuni care nu s-au îndeplinit asta înseamnă. Săptămâna viitoare vom lansa «Cartea Neagră a Guvernării PSD - ALDE». Vom spune tot ce nu s-a făcut. Dar vom vorbi și despre creșterile la gaze, la energia electrică, la dobânzi, la creditele în lei. Creșterile salariale mult promise... sunt foarte curioasă dacă în Sănătate vom asista la ceea ce s-a spus. Nu e bine ce se întâmplă în general, pentru noi, ca țară, ca societate. Nu pot să spun că mă bucur că asist la acest circ din tabăra PSD. Pentru că și pe mine, și pe dumneavoastră, pe copiii dumneavoastră, pe toți ne va afecta în timp. Lucrurile astea nu sunt în regulă. Iarăși să asistăm la o remaniere sau o restructurare a Guvernului?! Orice om cu creier înțelege că nu ai cum să faci minuni în șase luni sau într-un an, dar asta nu înseamnă că te apuci să schimbi imediat că nu îți mai place de x sau de y. Eu, personal, chiar sunt curioasă ce o să se întâmple. Îi urez succes domnului premier că e de-al nostru totuși, e brăilean. Sper să se gândească și la faptul că existăm ca județ. Să venim cu investiții, să atragem oamenii să rămână în zona asta!”, a afirmat Ioniță.

Nici președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, nu a ratat ocazia să puncteze că deși PSD-iștii au câștigat alegerile pe baza unor proiecte, aduc în prezent dovada clară că nu sunt în stare să guverneze.

“E nevoie de schimbarea guvernării, nu de schimbarea Guvernului sau a unui ministru anume! Au ajuns acum să își dea seama că nu pot pune în aplicare programul de guvernare - program cu care au mințit cetățenii care i-au votat -, și au ajuns să se certe între ei care aduce cele mai bune modificări... Dar sunt lucruri pe care oamenii NU le-au votat și NU le-au avut la cunoștință în momentul în care și-au dat votul. Pentru că dacă ar fi știut ceea ce urmează să se întâmple, cu siguranță ar fi făcut alte alegeri”, a comentat Dănăilă. Liderul liberal a punctat că este convins că în cele din urmă pesediștii vor ajunge la o soluție de compromis, însă acest lucru nu înseamnă vreun avantaj pentru români, din contră.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro