Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii de Braila sufera de scenarita post-motiune

Dupa esecul motiunii de cenzura depuse de catre PSD, parlamentarii de Braila inainteaza diferite scenarii cu privire la ce se va intimpla in perioada urmatoare. Acestia considera ca apele sint departe de a se fi linistit, ba dimpotriva, adevarata criza politica abia de acum declansindu-se. In vreme ce unii preconizeaza negocieri dure intre liderii politici in urmatoarea perioada, altii vehiculeaza scenarii cit se poate de sumbre referitor la viitorul tarii.
Senatorul PSD Aurel Simionescu crede ca Guvernul Tariceanu inca nu a scapat si ca votarea bugetului va fi o alta piatra de hotar pe care ar trebui sa o treaca, daca vrea sa supravietuiasca, pina la alegerile din 2008: "Daca proiectele sustinute de PSD nu vor fi cuprinse in buget, nu vom vota si daca bugetul nu se aproba, Guvernul cade in mod automat. In privinta legilor, la fel. Legile care implica aplicarea aquis-ului comunitar vor trece, dar celelalte sint discutabile. Din punct de vedere politic, va urma o analiza despre colegii care nu au votat pentru motiune. De unii stiam ca s-au manifestat clar impotriva ei, dar au fost si citiva care au spus ca vor vota pentru si au votat impotriva. Asta nu mi se pare corect. Pentru ca, democratic e ca, intr-un partid, minoritatea sa se supuna majoritatii. Politic, atitudinea acestora ar trebui sanctionata". Totodata, Simionescu s-a aratat de parere ca, dupa alegerile europarlamentare, va avea loc o remaniere guvernamentala, pentru ca actualul guvern are o sustinere politica foarte scazuta, ceea ce nu ii va permite sa faca absolut nimic.

Guvernul Tariceanu II nu e batut in cuie

La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose crede ca Guvernul Tariceanu II nu e batut in cuie, si ca bugetul s-ar putea sa creeze surprize neplacute pentru liberali: "Daca bugetul nu e aprobat, Guvernul cade. Apoi, legea nu permite ca un parlamentar sa semneze doua motiuni de cenzura intr-o sesiune. Deci din ianuarie putem depunem alta. Nu e batut in cuie. Referitor la cei care au votat impotriva, aici e o problema. In mod normal, votul nu e imperativ. Nu se voteaza la ordin. Dar in cadrul unui partid exista reguli. Cind te inscrii in partid ti le asumi. Daca erau oamenii aceia votati prin vot uninominal mai ziceam, dar asa, cind au fost alesi pe liste, nu mi se pare corect ce au facut. Iti manifesti democratia pina la momentul in care se ia o decizie. Daca nu iti convine, pleci din partid si gata".
Pe de alta parte, deputatul PSD Alin Teodorescu, care de altfel a declarat public ca motiunea nu va trece, s-a aratat de parere ca, in acest moment, pentru ca Guvernul Tariceanu II sa supravietuiasca pina la alegerile din 2008, trebuie sa negocieze foarte bine un acord cu restul partidelor politice. Totodata, acesta crede ca votul nu a fost rezultatul unei tradari ci a faptului ca totul s-a jucat pe muchie de cutit: "Acum toate sansele de reusita ale acestui guvern depind de PNL si Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu trebuie sa aiba capacitatea de a face negocieri pentru a stabili o sustinere a Guvernului. El trebuie sa discute cu fiecare partid in parte". Teodorescu a mai explicat ca se pot incheia trei tipuri de acord: politic - cind Tariceanu poate obtine sustinerea majoritatii parlamentare, fara ca aceasta sa participe la Guvern, acord de guvernare - cind partidele care il vor sustine pe Tariceanu vor intra la Guvernare si electoral - Tariceanu poate sa primeasca sprijin electoral si sa mearga la alegerile din 2008 impreuna cu cei care negociaza. "Sigur, ca se poate ca PNL sa si-o ia in cap, sa se poarte arogant, context in care s-ar putea sa nu mai treaca nimic. Dar de luni cred ca vor incepe negocierile in sensurile pe care le-am explicat", a mai adaugat Teodorescu.

"Blocaj total in dezvoltarea tarii"

In ceea ce il priveste, deputatul PLD Gabriel Sandu crede ca votul celor care "s-au agatat de ciolan" miercuri, a bagat Romania intr-o criza de proportii: "Tariceanu i-a tradat pe toti, iar PSD va fi sau nu va fi dupa discutarea bugetului. Acum problema e ca toate organismele de functionare ale guvernului sint blocate, totul va fi negociat, proiectele de dezvoltare a Romaniei pe termen lung sint blocate, legile vor trece foarte greu de Camere, va fi un blocaj total in dezvoltarea tarii in primul rind".
La rindul sau, deputatul PD Horia Vasioiu crede ca Guvernului Tariceanu II ii va fi extrem de dificil sa se mentina pe pozitie in continuare, fara niste negocieri politice abile, in contextul in care, cel putin PSD-ul, ameninta ca nu va vota bugetul pe 2008: "De la PD au fost doi colegi care nu au votat sau au votat pentru si care de ieri nu mai sint colegii nostri de fapt. E de remarcat ca deficienta la vot a venit din sinul PSD, care are o mare problema interna de rezolvat acum. In rest, pot sa zic ca va fi extrem de greu pentru Guvern sa poata promova legi, pentru ca vor fi o multime de negocieri. Sa nu uitam bugetul pe 2008, care e o constructie noua, si vor trebui alocati banii pentru majorarea pensiilor. Bine ar fi ca macar acum cei care au votat pentru motiune sa iasa in fata si sa spuna ca ei sustin acest guvern, nu sa stea cu capul plecat si coada intre picioare, sa declare ca sint impotriva acestui guvern si din umbra sa il sustina".

"Nu se pune problema ca legi importante pentru populatie sa nu fie votate"

De cealalta parte, presedintele PNL Braila, primarul Constantin Cibu, s-a aratat de parere ca scenariile apocaliptice avansate de unii parlamentari nu isi au rostul, pentru ca, din punctul sau de vedere nu o sa isi asume nimeni reactia oamenilor daca nu vor vota majorarea pensiilor sau alte proiecte important pentru tara: "Ieri am avut emotii puternice cind am vazut incrincenarea unor lideri de partid de a rasturna guvernul. Textul motiunii mi s-a parut copilaros, fara fundamentare, menit numai sa dea curs dorintelor lui Basescu. Important e ca inca mai exista parlamentari care, fara sa tina seama de indicatiile liderilor, au votat impotriva motiunii si nu a intereselor obscure de partid. Declaratiile ulterioare motiunii, ca nu vor mai vota nimic, mi se par cel putin spuse la furie. Sint sigur ca si pentru dinsii interesul national e mai presus de meschinarii si orgolii. Nu se pune problema ca legi importante pentru populatie sa nu fie votate. Nu cred ca risca nimeni sa intre in gura presei cu asemenea atitudini", a mai punctat primarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro