Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii, chemaţi din vacanţă pentru Codul fiscal

Reprezentanţii partidelor parlamentare au decis ieri, la întâlnirea tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare Legislativului de preşedintele Klaus Iohannis, ca TVA să fie scăzută în două etape: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%. Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial, scrie agerpres.ro.
Luni, de la ora 15,00, Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, prilej cu care se va dezbate şi vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal. „Suntem într-o situaţie inedită din punct de vedere procedural pentru că, în mod normal, solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul. Cererea preşedintelui este, de fapt, o scrisoare adresată Parlamentului şi sigur că va trebui să vedem care este soluţia juridică la această problemă. De altfel, am şi cerut punctul de vedere al experţilor jurişti de la Senat, de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clară asupra modului în care trebuie să procedăm", a declarat preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu Tăriceanu. El a explicat că parlamentarii nu vor putea aduce, în comisiile parlamentare de specialitate, amendamente Codului fiscal, fiind vorba de o cerere de reexaminare.

Propunerile liberalilor

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că s-a ajuns la un consens: „În primul rând, TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 - 19%. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017", a precizat Teodorovici. El a arătat, însă, că ţinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum. „Cifrele de astăzi, în urma discuţiei pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi iniţial, adică în jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", a arătat ministrul, adăugând că Guvernul va face trimestrial în Parlament o informare privind modul de realizare a execuţiei bugetare. Teodorovici a menţionat că modificările vor fi discutate şi cu partenerii internaţionali.

Pentru mediul de afaceri!

Venind cu alte detalii, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al UNPR, a precizat că propunerile de modificare decise în cadrul întâlnirii vor constitui amendamente la Codul fiscal atunci când acesta va fi votat în Parlament. În opinia liberalului Eugen Nicolăescu, „România se apropie prin aplicarea Codului fiscal de angajamentul internaţional referitor la deficitul bugetar. România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă. România are, prin acest Cod fiscal, asigurate condiţii de competitivitate în ceea ce înseamnă politică fiscală cu alte ţări din Uniunea Europeană", a apreciat deputatul PNL. Un punct de vedere asemănător a fost exprimat şi de UDMR, care sprijină Codul fiscal în forma adoptată în Parlament pentru că este o formă care a avut un larg sprijin politic şi este de asemenea o decizie care poate să declanşeze un ciclu de creştere mai îndelungată în România, un ciclu de creştere sustenabilă prin reforma fiscală pe care o declanşează".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro