Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni sar în apărarea Termocentralei

Parlamentarii de Brăila şi autorităţile locale par să fie destul de serioase în privinţa sprijinului pentru salvarea Termocentralei de la Chiscani, aflată în pericolul de a ajunge la fier vechi, ca urmare a deciziei Complexului Energetic Oltenia de a face restructurări masive. Atât PSD-iştii cât şi deputaţii şi senatorii de opoziţie şi-au arătat disponibilitatea de a interveni la nivelul ministrului Energiei, Andrei Gerea pentru a sprijini ideea preluării platformei energetice de către firma olandezo-rusă, care doreşte să investească aici. Senatorul PSD Ion Rotaru a subliniat că a aflat prima dată despre situaţia tensionată de la Termocentrala Chiscani la întâlnirea din 5 martie cu investitorii, care a avut loc la Consiliul Judeţean Brăila. Acesta a afirmat că a discutat atunci cu membrii conducerii Termocentralei şi cu reprezentantul companiei "Buvoca" şi i-a sfătuit să facă un memoriu către Ministerul Energiei în care să îşi prezinte ideea. "Le-am spus că până când ministerul nu se exprimă nu avem nicio posibilitate să ne ducem, pentru că s-ar putea interpreta că cine ştie ce interes avem noi pe acolo cu o firmă privată. Trebuie să intre pe nişte proceduri, pe licitaţii, chestiuni care trebuie respectate, pentru că e vorba de o societate a statului. Le-am sugerat însă, după ce depun memoriul să facă o delegaţie, să meargă şi să explice la minister treaba asta. Să vadă care sunt procedurile şi ce se poate face din punct de vedere legal, o analiză", a declarat Rotaru. Acesta a mai punctat că astăzi va participa la Consiliul Naţional al PSD unde va relua discuţia pe această temă cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, după care, săptămâna viitoare va încerca să facă o vizită ministrului Energiei. "Mai sunt şi alte probleme. Nişte suprafeţe de pământ se udau cu apă venită de la Termocentrală. Au venit oamenii din Chiscani cu memoriu şi i-am invitat să depună documentaţie. O pompă care le asigura apa la Termocentrală dădea apă şi pentru irigat. Toată zona Chiscaniului, câteva mii de hectare va avea o problemă cu alimentarea cu apă pentru irigaţii. Măcar în contextul ăsta, termocentrala ar trebui să funcţioneze, măcar bucata aceea. Eu le-am sugerat să explice ce soluţie tehnică văd acolo şi le-am sugerat să propună varianta ministerului pentru a face o staţie nouă, dar asta va dura. E a doua problemă care trebuie rezolvată în afara celei a restructurărilor", a mai completat senatorul.

Dragomir: "Este jenant că în mandatul unora se încearcă a se construi ce s-a distrus în mandatul altora"

Deşi a catalogat drept o chestiune de normalitate şi logică încercarea de salvare a Termocentralei de la Chiscani, deputatul PSD Marian Dragomir a ţinut totuşi să atragă atenţia asupra faptului că aceasta a ajuns într-o asemenea situaţie regretabilă ca urmare a deciziei fostei conduceri de a o da "la fier vechi". "Situaţia Termocentralei de la Chiscani trebuie analizată complex, începând de la primele probleme şi nu plecând doar de la situaţia existentă azi. Ar trebui să dea declaraţii la anumite instituţii ale statului fosta conducere în mandatul căreia s-a tăiat o parte importantă a termocentralei. Ar trebui să analizăm de ce s-a permis începerea distrugerii termocentralei în mandatul lor? Ar fi interesant ca foştii directori să răspundă câte tone de fier vechi, dar mai ales din alte metale au ieşit cu acte pe poartă şi instituţiile abilitate să cerceteze şi dacă au fost şi furturi deoarece există multe legende privind acele vremuri. Pentru mine este normal şi logic să susţinem o rezolvare a acestei situaţii, dar este jenant că în mandatul unora se încearcă a se construi ce s-a distrus în mandatul altora iar aceia nu răspund pentru faptele lor. Până la urmă ajungem în situaţia în care unii îşi pierd timpul reparând iar alţii se freacă pe mâini cu gândul că-şi vor umple iar buzunarele din fierul vechi. Totuşi, având în vedere anumite aspecte de natură tehnică şi strategică prefer să discutăm mai puţin public", a declarat Dragomir.
Se pare că o problemă de ordin strategic ar reprezenta-o originea companiei care doreşte să investească în Termocentrala de la Chiscani. Acest lucru a fost confirmat indirect de primarul Aurel Simionescu, care a ţinut să precizeze, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că din punctul său de vedere nu ar trebui să se pună accentul pe identitatea investitorului, ci pe proiectul propus. "Eu sper să găsească o soluţie rezonabilă, pentru că dacă este cineva care doreşte să se implice, atunci cred că trebuie să trecem peste nişte argumente de tipul, de unde vine investitorul respectiv? Până la urmă, dacă investitorul este unul care doreşte să preia firma respectivă şi dacă are un plan corespunzător în ceea ce priveşte reabilitarea, modernizarea, introducerea în producţie, atunci nu cred că trebuie să avem rezerve. Eu am mai spus-o, vă amintesc faptul că industria noastră din Brăila a căzut prin 1997 când nu am vrut, nu am găsit soluţiile pentru ca marile unităţi cum este «Promexul» de exemplu, să poată fi într-un parteneriat, să poată face o privatizare rezonabilă când fabrica funcţiona. Pentru că una este să vinzi o fabrică vie şi alta este să vinzi o fabrică moartă", a declarat Simionescu.

Varga are de gând să implice toţi parlamentarii de Brăila

Deputatul PNL Vasile Varga a declarat că, luni, are în plan să contacteze toţi parlamentarii de Brăila şi să încerce să îi convingă să meargă împreună la ministrul Energiei, pentru a discuta cu acesta despre situaţia Termocentralei de la Chiscani. "Indiferent de culoarea politică pe care o avem fiecare dintre noi, trebuie să discutăm şi în ultimă instanţă să solicităm toţi o întrevedere cu domnul ministru. Este vorba despre colegul nostru domnul deputat Andrei Gerea (n.r. Ministrul Energiei). În urma discuţiilor pe care le vom avea luni la prânz, vom face toate demersurile ca Termocentrala să fie menţinută şi implicit, salariaţii care sunt acolo să nu îşi piardă locurile de muncă. De asemenea, vom discuta mai mult ca sigur şi cu conducerea actuală a Termocentralei să vedem dacă este viabilă soluţia cu investitorul străin care şi-a manifestat interesul ca să scoată din această criză instituţia şi salariaţii de acolo. Cu siguranţă toţi au familii, au copii, pierzându-şi locurile de muncă, afectează în primul rând familia fiecăruia dintre ei", a declarat Varga. Şi senatorul liberal Cătălin Boboc s-a arătat extrem de interesat de situaţia de la Termocentrală, explicând că a purtat deja discuţii cu forul de conducere al acesteia şi că este bine informat în privinţa subiectului. "Ştiu că acolo erau nişte intenţii de investiţii foarte serioase pentru care Guvernul trebuia să facă nişte paşi şi chiar să pună şi el o mică parte. Eu cunosc situaţia de acolo, cunosc şi intenţiile de investiţie ale altora şi cred că Guvernul, decât să închidă şi să trimită nişte oameni în şomaj, făcând alte cheltuieli la bugetul de stat, ar putea să adopte această variantă cu investitorul. Noi ştim foarte bine că acolo lucrau mai mulţi oameni acum câţiva ani, deci nu numai că nu i-am trimite pe cei care sunt astăzi acolo acasă, din contră, ar putea munci şi alţii. Şi mai ştiu un lucru: că avem un ministru al Economiei, care sigur, nu mai are acum Energia, dar e în strânsă legătură cu ministrul Energiei şi parcă e de aici din Brăila. Prima interpelare am să i-o fac dumnealui în legătură cu acest subiect. Şi recunosc faptul că am să şi discut cu domnul ministru al Energiei, care întâmplător este un fost PNL-ist, domnul Gerea. Nu mai suntem colegi, dar ca oameni nu se pune problema să nu ne mai vorbim. Am să încerc să îi prezint toată situaţia. Cred ştiu ce ar fi de făcut. Trebuie un pic de voinţă de la Guvern, doar atât!", a afirmat Boboc.

Nazare: "Din punct de vedere al opoziţiei, bineînţeles, sprijinim orice interes de genul ăsta"

La rândul său, deputatul PNL Alexandru Nazare a ţinut să specifice că politicienii de opoziţie au reclamat astfel de probleme la fiecare întrevedere cu miniştrii PSD, însă au vorbit la perete. "Dacă avem companii interesate să investească la Brăila în momentul de faţă, eu cred că încurajarea lor reprezintă suprema urgenţă pe care ar trebui să o aibă autorităţile centrale şi locale. Eu n-am făcut în toţi anii ăştia decât să încurajez investiţii publice în infrastructură spre exemplu, care generează la rândul lor locuri de muncă. Nu a fost ocazie să nu pomenesc despre obiectivele noastre prioritare: drum expres, autostradă, aeroport şi pod peste Dunăre. Avem nevoie de aşa ceva, cred că ar trebui să iasă din pasivitate domnii miniştri şi când se confruntă cu astfel de situaţii să le trateze cu mult mai multă atenţie", a declarat Nazare. Totodată, fostul PDL-ist a mai punctat că din punctul său de vedere faptul că investitorii vin parţial din Rusia nu ar trebui să reprezinte o problemă. "Evident că trebuie să ţinem cont de chestiunile strategice, dar trebuie să fie şi cineva interesat să trateze la modul pragmatic problema. Asta nu înseamnă că nu mai vrem niciun fel de investiţii şi nici că ne fixăm pe un investitor anume. Dacă soluţia asta este fezabilă şi a fost înaintată de o companie nu înseamnă că este singura dispusă să vină să dezvolte un proiect. Dar ce eforturi facem noi, administraţie locală şi centrală, ca să captăm interesul acestor companii?! Din punct de vedere al opoziţiei, bineînţeles că sprijinim orice interes de genul ăsta. Nu s-a pus problema vreodată", a mai completat sursa citată.

UNPR-iştii, pentru păstrarea locurilor de muncă la Termocentrală

Deputatul UNPR Silviu Petrea a evitat să se pronunţe în privinţa posibilităţii preluării Termocentralei de către un investitor străin. Acesta a specificat că ar dori să aprofundeze subiectul mai bine înainte de a se lansa în comentarii. "Cei 273 de angajaţi sunt foarte importanţi şi trebuie să le menţinem locurile de muncă, dar în acelaşi timp trebuie să găsim o soluţie ca Statul să devină performant şi pe profit. Nu cunosc foarte bine situaţia. O să mă interesez şi apoi pot reveni cu un comentariu pertinent", a declarat parlamentarul. La rândul său, deputatul UNPR Marioara Nistor a subliniat că i se va adresa în cel mai scurt timp ministrului Energiei cu o interpelare scrisă în care îi va prezenta situaţia dramatică a Termocentralei de la Chiscani. "Cu siguranţă voi face, tot ce ţine de mine pentru a găsi o rezolvare. Ştiu că în acest moment, proiectul se află în analiză la Ministerul Energiei şi se aşteaptă o decizie. Ceea ce pot să fac eu, imediat, este să-i adresez domnului Ministru al Energiei, o interpelare, în care să-i readuc la cunoştinţă situaţia actuală, atât de tensionată şi să-i cer să grăbească demersurile pentru a salva Termocentrala şi implicit locurile de muncă a 273 de persoane. În calitate de deputat, voi face toate demersurile posibile pentru a salva această situaţie", a afirmat Nistor. Aceasta a mai specificat că desfiinţarea Termocentralei va crea alte probleme comunităţii, amintind faptul că va fi afectat sistemul de irigaţii din Chiscani, priza de apă a întregului judeţ şi centrul de reeducare Tichileşti. "Vreau să menţionez că sunt alături de cei 273 de salariaţi, şi în măsura în care pot, vor avea tot sprijinul meu!", a mai completat Nistor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro