Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni nu spun «Nu» referendumului propus de Iohannis

• potrivit deputatului PSD Brăila, Mihai Tudose, odată cu propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema “continuării luptei împotriva corupţiei” s-ar putea lua în calcul alte două idei: un referendum pentru familie şi un altul legat de modificarea Constituţiei privind eliminarea imunităţilor • de cealaltă parte, deputatul PNL Antoneta Ioniţă şi-a manifestat susţinerea totală faţă de iniţiativa preşedintelui României • în rest, linişte totală pe tema referendumului în rândul parlamentarilor de Brăila, care susţin că vor să discute la Centru înainte de a face comentarii

 

Preşedintele Klaus Iohannis, a declanşat, marţi, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional pe tema “luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice”. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să stea de vorbă cu cei 7 palamentari brăileni, pentru a vedea care este poziţia acestora vizavi de demersul şefului statului. Dacă o parte dintre parlamentarii mai noi au evitat să facă vreun comentariu fără să discute în prealabil la Centru, deputatul PSD  Mihai Tudose a vorbit atât despre ieşirile în stradă din ultima vreme pe tema Legii amnistiei şi graţierii, cât şi despre demersul preşedintelui. Interesant de precizat este faptul că social-democratul a punctat că odată cu ideea lui Iohannis pentru referendum, s-ar putea lua în calcul alte două teme mai vechi: căsătoria între un bărbat şi o femeie, precum şi eliminarea imunităţilor pentru toată lumea.

“Până una alta, ieşirea în stradă este un intrument legal, la fel şi referendumul. Bine, ieşirea în stradă atunci când e autorizată. E valabil şi pentru cea spontană, dar chiar ar trebui să fie aşa. Adică o chestie foarte bine organizată, dar care se cheamă «spontană» e un pic pe lângă lege... Dar, asta e. Graţierea este o instituţie legală, aşa cum se spune în drept. Atât timp cât legislaţia românească prevede acest lucru, e legal. Nu se întâmplă ceva ilegal când graţiezi pe cineva. Nu a vrut nimeni să dărâme închisorile să îi scoată pe toţi afară. Declanşarea unui referendum de către preşedinte este prerogativa lui legală. Dar sunt în aşteptare şi alte două referendumuri: acela cu familia, care are 3 milioane de susţinători şi e foarte important. De asemenea, mai e propunerea PSD legată de un referendum privind modificarea Constituţiei, în sensul de a elimina tot ce înseamnă imunitate pentru toate categoriile. Acum să vedem în ce măsură se poate face un referendum care să răspundă la toate cele trei provocări. Deocamdată nu ştim decât că există o comunicare prin care suntem anunţaţi că preşedintele a declanşat demersurile. Dar până nu vedem exact despre ce e vorba este prematur să vorbim. Trebuie să ajungă la Parlament, să vedem despre ce este vorba”, a declarat Tudose.

 

Niţă: “E o aberaţie!”

Aceasta a fost părerea deputatului PSD Brăila Nicu Niţă despre propunerea preşedintelui României privind organizarea unui referendum. Chiar şi aşa, Niţă nu a dorit să facă prea multe comentarii afirmând că înainte vrea să se consulte cu restul colegilor din Cameră.

“Mă uit acum pe Antena 3, unde arată o declaraţie de-a dumnealui (n.r. - Klaus Iohannis) în care îşi rectifică discursul, pentru că ceea ce a făcut nu este legal. Anunţă că o să îi găsească o altă denumire, o altă formă decât împotriva graţierii. E o aberaţie. În primul rând, nu e constituţional să facă aşa ceva. Dar aşteptăm. În 20 de zile are dreptul legal să trimită către Parlament şi o să luăm o decizie. Nu vă pot da un răspuns acum. Mâine (n.r. - astăzi) plecăm la Parlament. Vreau să avem un răspuns care poate să stea şi în picioare şi care poate să fie şi comentat după aceea”, a declarat Niţă.

Din păcate deputatul Emilia Meiroşu şi senatorul PSD Ion Rotaru nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima punctul de vedere pe acest subiect.

 

PNL, de acord cu propunerea lui Iohannis

De cealaltă parte, deputatul PNL Antoneta Ioniţă s-a arătat extrem de încântată de propunerea făcută de şeful statului, cu precizarea că îi susţine demersul în totalitate. Mai mult, liberala şi-a manifestat speranţa că cetăţenii vor analiza extrem de bine situaţia şi vor lua o decizie înţeleaptă dacă se va ajunge la referendum.

“Este o propunere din partea domnului preşedinte cu care eu sunt de acord. Sunt pe aceeaşi lungime de undă. Grupul nostru a luat această decizie de a-l susţine pe domnul preşedinte. Mai ales că la momentul când Partidul Social Democrat venea cu propuneri în timpul campaniei electorale, nu s-a comentat absolut nimic despre această măsură. Nici nu se punea problema vreunei ordonanţe de urgenţă. Nu s-a comentat absolut deloc acest aspect. Ce doreşte acum Guvernul PSD nu a făcut parte dintre promisiunile lor electorale. Eu susţin această decizie a preşedintelui şi nu numai eu, ci toţi colegii mei liberali. Personal, îmi doresc să fie o reuşită şi cred că toată lumea trebuie să se gândească la faptul că este o decizie pe care nu trebuie să o luăm plecând de la ideea că facem parte din PNL, PSD sau ALDE. E vorba de o decizie pentru cetăţenii acestei ţări. Sper ca decizia să fie una înţeleaptă. De data aceasta, efectiv, trebuie să gândim cum trebuie”, a declarat Ioniţă.

Celălalt deputat PNL Brăila, Vasile Varga nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi expune opinia pe acest subiect.

 

Nici Ruse nu vrea să comenteze fără acordul Centrului

O poziţie similară cu cea a deputatului Nicu Niţă a avut şi senatorul ALDE Mihai Ruse, care nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii pe tema referendumului propus de preşedintele României sau a Legii amnistiei şi graţierii, până când nu va discuta cu cei din vârful partidului.

“Deocamdată aş vrea să îmi fac o imagine la Parlament despre acest subiect. Mâine (n.r. - azi) ajung la Bucureşti, o să discut cu colegii mei din grupul ALDE. Am avut foarte multe probleme gospodăreşti de rezolvat şi nu am avut timp. Când eşti plecat şi vii acasă sunt multe de făcut. Mai ales dacă stai în zona rurală. Trebuie să vedem punctul de vedere al partidului. Să avem un punct de vedere comun. Eu nu sunt jurist de meserie ca să îmi dau cu părerea deocamdată”, a declarat Ruse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro