Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni şi «taxa pe nimic»

Una dintre prevederile noului Cod Fiscal a intrat, recent, în atenţia parlamentarilor de Brăila. Este vorba despre faptul că persoanele fără venituri vor fi obligate să depună, de anul viitor, la ANAF, o declaraţie prin care Fiscul va stabili ce sumă au de plătit la contribuţia pentru Sănătate. Bineînţeles, obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni. Prevederea vizează peste un milion de români care muncesc la negru ori în străinătate, care nu îşi declară veniturile de regulă sau care nu au niciun venit. Aceştia va trebui să plătească lunar CASS, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, ceea ce pare cam greu de realizat pentru cei care chiar nu au niciun ban. Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016. Trebuie subliniat că excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap. Contactaţi telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a vedea în ce măsură o asemenea prevedere poate fi considerată corectă, în contextul în care se discută, într-un fel, de o prezumţie de vinovăţie a celor care declară ca nu au venituri, deputaţii şi senatorii noştri au avut păreri împărţite.

Tudose: "Într-adevăr, conceptual e un nonsens - impozit pe nimic"

Ministrul Economiei, deputatul Mihai Tudose, totodată preşedintele PSD Brăila, a recunoscut faptul că prevederea poate fi privită ca un nonsens dintr-un anume unghi, însă a ţinut să precizeze că are şi unele avantaje. "Într-adevăr, conceptual e un nonsens - impozit pe nimic. Adică n-ai nimic, dar plăteşti ceva. Nu poţi să plăteşti ceva din nimic. Dumnezeule! Dar orice neclarităţi de genul ăsta pot fi reglate prin norme. Se dau norme explicative, norme de aplicare. Se va mai interveni, probabil, dacă lucrurile se pot interpreta şi aşa", a declarat Tudose. Cu toate acestea, parlamentarul a subliniat că prevederea le dă şansa celor care lucrează afară să îşi poată plăti contribuţia la Sănătate. "E adevărat, poate că există şi o categorie care are nişte venituri, dar nu şi le declară, mă refer la cei care muncesc cu ziua sau care muncesc la ţară, unde sunt persoane fără un venit fiscalizat. De exemplu, mai vând ouă la piaţă, chestii în genul ăsta. Dar poate fi privită şi ca o oportunitate. O posibilitate ca o persoană care nu are un venit fiscalizat constant, să poată pur şi simplu să meargă şi să îşi plătească asigurările pe Sănătate. Tocmai asta este ideea. Sau un alt exemplu: există o familie în care unul dintre soţi munceşte în străinătate, celălalt este acasă, neangajat şi are grijă de copii sau pur şi simplu e acasă şi trăieşte din ce îi trimite soţul prin Moneygram. Cetăţeanul respectiv vrea să îşi plătească asigurările. Cadrul legal îi permite acum chestia asta", a mai completat sursa citată.

Rizea, ferm convins că prevederea va avea un efect pozitiv

La rândul său, deputatul PSD Cristian Rizea este de părere că o asemenea prevedere are un rol extrem de important în a stopa, treptat, fenomenul muncii la negru. De asemenea, îi va impulsiona pe cei fără loc de muncă să încerce să îşi găsească un job, susţine social democratul. "Ştiţi destul de bine că se mai practică încă şi munca la negru. Statul, prin pârghiile pe care le are, oferă locuri de muncă, însă de multe ori la bursa locurilor de muncă nu sunt foarte mulţi doritori. Avem şomeri pentru că foarte mulţi nu îşi doresc să lucreze. Până la urmă, noi, statul şi orice partid politic cred că trebuie să încurajeze munca şi să ne adresăm şi celor cărora le convine foarte mult să stea pe ajutorul social. Eu, cel puţin, privesc prin prisma a ceea ce înseamnă autoritatea locală. E important ca cei care administrează acea autoritate locală să depună eforturi pentru a crea locuri de muncă şi pentru a găsi soluţii atunci când ele se impun, pentru sprijinul comunităţii. Mă refer să le oferim posibilitatea celor fără loc de muncă de a găsi o soluţie în sensul ăsta. De aceea e luată această măsură", a declarat Rizea.

UNPR-iştii Petrea şi Nistor, încrezători în bunele intenţii din spatele prevederii

În ceea ce-l priveşte pe deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea, acesta a ţinut să precizeze că a purtat mai multe discuţii la nivel ministerial, tocmai pe acestă temă. Explicaţia primită, spune parlamentarul, se referă la faptul că măsura încearcă să limiteze munca la negru şi activităţile ilegale din România. "Din ce am înţeles eu, 2 milioane de persoane nu cotizează cu niciun leu la sistemul de Sănătate, dar în acelaşi timp au aceleaşi drepturi ca fiecare dintre noi. Atunci, li se impune şi lor acest lucru. Ar trebui să cotizeze. Oricum, se impune o sumă relativ mică. Nu ne referim la cazuri sociale. Sunt foarte mulţi dintre cei despre care vorbim, care au activităţi ilegale şi trăiesc din alte lucruri. (...) Sunt cazurile în care oamenii, totuşi, au nişte venituri nedeclarate sau sunt unele cazuri în care trăiesc pe picior foarte mare şi cumva şi ei trebuie să plătească măcar o anumită sumă către acest sistem care este public, este al nostru, al tuturor", a afirmat Petrea.
La rândul ei, Marioara Nistor susţine că noul Cod Fiscal ar trebui privit ca un pachet întreg ce vine cu foarte multe beneficii pentru România. "Am convingerea că în ceea ce priveşte această cotă de 5,5% din salariul minim brut pe ţară, la care se face referire în Codul Fiscal, ea va fi gestionată în mod corespunzător de către autorităţile competente, care vor aduce şi lămuririle necesare în această privinţă. Desigur, pot fi aduse îmbunătăţiri şi pot fi făcute modificări ulterioare, odată ce va fi aplicat", a declarat deputatul.

Liberalii consideră că proiectul noului Cod Fiscal putea fi mult mai bine expus înainte de aprobare

Deputatul PNL Vasile Varga consideră că fiecare cetăţean trebuie să îşi declare veniturile, indiferent de situaţia sa materială. Cu toate acestea, recunoaşte faptul că cei care abia au din ce trăi vor fi puşi într-o situaţie destul de delicată. "Acum este vorba despre o evidenţă, dar fiecare cetăţean este obligat să meargă să îşi declare veniturile, indiferent dacă are sau nu. De unde vor avea bani? Asta este o întrebare la care nu am un răspuns. Cred că nu s-a gândit nimeni la asta. Este adevărat. Dacă nu au niciun venit, de unde să mai scoată şi aceşti bani?! Dar sunt convins că se mai poate analiza subiectul. Poate ar fi trebuit să se facă o derogare de la plata acestei contribuţii", a afirmat liberalul.
Colegul acestuia de colegiu parlamentar, PNL-istul Alexandru Nazare, susţine că prevederea vine în mod cert la iniţiativa Guvernului. Deputatul s-a arătat destul de sceptic în privinţa efectelor pozitive ale acestei prevederi. "Nu ştiu dacă prin intensificarea birocraţiei pentru persoanele cele mai vulnerabile, cu adevărat rezolvăm problema. Dar asta e opţiunea Guvernului... Dacă pui acum persoanele fără venit să stea pe la cozi, să dea declaraţii, nu ştiu dacă e cea mai bună variantă. Fără a neglija aici nevoia de a avea un track record al tuturor românilor, ceea ce e normal să se întâmple, cred că ANAF-ul trebuie să se plieze pe nevoile şi posibilităţile românilor. Nu aceştia trebuie să vină şi să facă munca în locul ANAF-ului", a declarat Nazare.

Boboc: "Principiul e bun atât timp cât îl aplici corect şi vii alături cu măsuri de sprijin"

Senatorul Cătălin Boboc este ferm convins că prevederea ar fi putut căpăta o altă nuanţă dacă proiectul noului Cod Fiscal ar fi fost mai pe larg prezentat de premierul Victor Ponta. "Iată că şi asta e o chestiune care, într-un fel, a scăpat. De principiu ea e în regulă, pentru că toată lumea trebuie să contribuie. Numai că sunt anumite categorii la care trebuie să ne gândim cum anume pot efectiv să plătească. Dacă vă aduceţi aminte au fost nişte valuri de datornici către asigurări de Sănătate, de exemplu, care primeau înştiinţare acasă şi nu ştiau oamenii de unde li se trage. Erau tot felul de dări de plătit, cu penalităţi etc. Asta trebuie echilibrată, dacă nu acum prin Codul Fiscal pentru că nu mai avem cum, se poate face prin alte măsuri. Principiul e bun atât timp cât îl aplici corect şi vii alături cu măsuri de sprijin", este de părere Boboc.
Singurul parlamentar PNL care nu s-a arătat deloc deranjat de prevedere este senatorul Dănuţ Mihai. Acesta susţine că atunci când vine vorba de categorii de persoane fără venit, lucrurile sunt neclare. "Prevederea nu este neapărat nouă, ea exista şi în actualul Cod Fiscal şi, dacă veţi verifica, veţi constata că persoanele care nu realizează venituri într-un an fiscal au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate pentru a dobândi calitatea de asigurat. Potrivit noului Cod Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, suma de plată se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară. Concret, se va aplica cota de 5,5% la baza de calcul. Aici nu este vorba dacă e corect sau nu, ci despre faptul că oricine beneficiază de servicii medicale are obligaţia de a contribui la sistemul public de sănătate. Categoria de persoane fără venit este puţin neclară, întrucât potrivit Legii 416/ 2001, familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Venitul minim garantat se asigură prin acordarea ajutorului social lunar, în condiţiile prevăzute de lege şi se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale", a spus Mihai.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro