Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii AUR Brăila, preocupați de înstrăinarea terenurilor și defrișarea pădurilor

* deputatul Ciprian Ciubuc și senatorul Andrei Hangan de la AUR și-au prezentat, recent, câteva dintre inițiativele legislative pe care doresc să le inițieze în acest mandat * aceștia au vorbit despre închiderea supermarket-urilor în weekend, oprirea comercializării terenurilor către străini, stoparea tăierii pădurilor pentru cel puțin 10 ani, dar și despre obținerea unui statut pentru țărani

 

Parlamentarii AUR Brăila au planuri mari pentru perioada următoare. Deputatul Ciprian Ciubuc și senatorul Andrei Hangan au susținut o conferință de presă, în urmă cu câteva zile, cu ocazia vizitei șefului AUR, George Simion, la inaugurarea sediului partidului în Brăila. Cei doi au vorbit despre viitoarele inițiative legislative pe care le vor propune spre dezbatere în Parlament. Potrivit lui Ciubuc, parlamentarii AUR Brăila vor propune câteva proiecte care vor influența într-un fel sau altul și județul nostru. Pe scurt, Ciubuc a vorbit în primul rând despre sprijinirea micilor producători printr-o lege care să oblige supermarket-urile să își închidă activitatea în weekend.

”Vreau să înaintez un proiect de lege cum este și în Italia, în Franța, ca să susținem micii producători. Din păcate, în perioada pandemiei au fost închise piețele, în timp ce oamenii se înghesuiau în supermarket-uri. Singura modalitate de desfacere a micului producător este Piața. În timpul cât au fost închise unele piețe sau cel puțin restricționate, micul producător a avut de suferit. Și este pe cale de dispariție. Din păcate, agricultura în comunele și în satele din România este una de subzistență. De aceea, vom înainta un proiect de lege ca să avem închise supermarket-urile sâmbăta și duminica, sau măcar sâmbăta. Ca și în Europa. Astfel încât micii producători să poată să vândă în piețe sâmbăta și duminica. Aceasta ar fi o măsură și un proiect de lege care cred că ar aduce plusvaloare”, a declarat Ciubuc.

Totodată, acesta a afirmat că va iniția un proiect de lege care să clarifice situația cadastrală a terenurilor din România. Deputatul a afirmat că la ora actuală sunt foarte multe terenuri ce au ajuns să aibă proprietari străini, însă nimeni nu are o evidență clară în acest sens.

”Nu există o bază comună a Cadastrului, nu este intabulat tot terenul și în același timp nu știm cât teren este vândut către străini și cât este în proprietatea românilor. Vom lupta pentru a nu se putea vinde terenuri. Cea mai mare bogăție a României este terenul și pământul și vom lupta ca să nu existe posibilitatea de a vinde masiv sau de a facilita vânzarea către străini. Pentru că pentru străini este foarte simplu: vin cu mii sau milioane de euro din afara României și cumpără terenuri. Ceea ce noi considerăm că este o concurență neloială. Pentru că românii nu au posibilitatea să cumpere suprafețe mari, așa cum au posibilitatea străinii. De aceea, consider că trebuie restricționat sau cel puțin să fie păstrate condițiile actuale de cumpărare și de înstrăinare a terenurilor”, a mai explicat Ciubuc ținta din spatele proiectului pe care dorește să îl inițieze.

 

Parlamentarii AUR nu mai vor export de lemne în afară, ci doar produs finit

Deputatul AUR Brăila a mai anunțat că grupul parlamentarilor din care face parte va iniția un memorandum privind stoparea defrișării pădurilor din România pentru cel puțin zece ani. Ciubuc a afirmat că își dorește să nu se mai taie pădurile din România și mai ales să nu se mai exporte masă lemnoasă în afara granițelor, ci cel mult produs finit. De asemenea, deși recunoaște că județul Brăila este penultimul din țară la capitolul suprafață împădurită, deputatul a mai punctat că experiența sa în domeniul agricol l-a învățat că este nevoie de plantări de fâșii de păduri pentru a evita deșertificarea zonelor agricole. Motiv pentru care acesta susține că se va implica și pentru un asemenea deziderat.

Alte două inițiative legislative pe care le propun parlamentarii AUR Brăila se referă la statutul țăranului român, dar și la modul în care acesta are în prezent dreptul de a-și vinde proprietățile, chiar și fracționat.

”Pentru noi este foarte important un proiect de lege referitor la susținerea țăranului, a micului producător. Vrem să facem un proiect de lege astfel încât țăranul român să aibă un statut. Fie că se numește fermier, fie că se numește agricultor, fie că se numește țăran, să aibă un statut în România. Să existe o lege care ratifică foarte clar statutul țăranului român. De asemenea, un alt proiect de lege pe care vreau să îl inițiez este ca terenurile să nu mai fie vândute decât sub formă de exploatații agricole. Exact cum se întâmplă în Franța și în Europa. În momentul în care țăranul român va avea un statut, fermierul sau agricultorul, oricum s-ar numi el, să nu poată vinde - în momentul în care statul nu îi plătește subvenția și are nevoie de bani pentru cultură de primăvară sau de toamnă -, câte un hectar, sau două, sau zece pentru a face rost de bani. Să își poată vinde exploatația doar ca un întreg. Numai așa putem proteja agricultura în România. Altfel, din păcate, se va alege praful și toate terenurile vor ajunge în mâna străinilor”, a mai precizat Ciubuc în legătură cu planurile sale în Parlamentul României, în perioada următoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro