Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii au votat, la finalul a patru zile de dezbateri, bugetul de stat


Presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean, a propus plenului ca procedura de vot sa fie deschisa, prin ridicarea mainii, propunere adoptata cu 226 voturi favorabile si 61 impotriva. In urma acestei decizii, Oltean a supus la vot proiectul propriu-zis si a declarat entuziasmat, in timp ce parlamentarii puterii ridicau mainile pentru a vota: "Cata frunza si iarba!".
Bugetul de stat pe 2009 a intrunit 245 de optiuni favorabile, 63 voturi impotriva si o singura abtinere. "Sa fie intr-un ceas bun!", a incheiat Oltean si a anuntat trecerea la prezentarea proiectului de buget al asigurarilor sociale pe 2009.
Parlamentarii au adoptat, vineri, singurul amendament al PNL, respins de comisii, privind suplimentarea cu 25.000 de lei a fondurilor destinate rezervatiei naturale "Dumbrava Narciselor" din judetul Brasov.

Parlamentul a votat si bugetul asigurarilor sociale de stat

Parlamentul a votat, vineri, cu 238 voturi pentru, 53 impotriva si o abtinere, bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2009.
Bugetul asigurarilor a fost adoptat in forma venita de la comisii, nefiind acceptat niciun amendament dintre cele respinse.
Bugetul asigurarilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridica la suma de 40,130 miliarde de lei, cheltuielile cifrandu-se la 39,909 miliarde, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Veniturile sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sunt de 294 de milioane, cu un excedent de 240 de milioane. Pentru asistenta sociala a celor aflati in somaj se aloca 1,454 de miliarde de lei, cheltuielile fiind estimate la 1,521 miliarde de lei. Astfel, bugetul asigurarilor de somaj va avea un deficit de 67 milioane de lei.
Pensia medie de asigurari sociale este estimata la 678,2 lei, iar valoarea punctului de pensie urmeaza sa creasca la 718,4 lei la 1 aprilie 2009. O noua crestere a acestuia este preconizata pentru data de 1 octombrie cand punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei. Reprezentantul Ministerului de Finante a spus ca majorarea procentuala a punctului de pensie este 43,2%, urmand ca nivelul de 45% sa fie atins in anul 2010. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1693 de lei.
In comisiile de buget-finante s-au adoptat trei amendamente la bugetul asigurarilor sociale. Primul amendament a vizat fixarea datei de 15 aprilie ca termen pentru Casa Nationala de Pensii sa anunte numarul locurilor gratuite sau cu finantare de la bugetul asigurarilor din statiunile balneare. Data de 15 aprilie a fost propusa de deputatul Viorel Stefan (PSD), presedintele comisiei de resort Camera Deputatilor.
Al doilea amendament acceptat in comisie stabileste ca pentru plata drepturilor cuvenite pe anul 2009, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,03% asupra sumelor virate si se suporta din bugetele din care se finanteaza drepturile respective. Mai precis, 1,03% reprezinta comisionul pe care il pot incasa institutii precum Posta care inmaneaza sumele aferente pensiilor si altor drepturi.
Al treilea amendament a fost sustinut de UDMR, reprezentantii acesteia propunand o crestere de 9 lei a ajutorului de deces. Conform legii, ajutorul nu trebuie sa fie mai mic de nivelul salariului mediu brut, estimat de Guvern la 1693 de lei. UDMR a propus insa mentinerea ajutorului in functie de proiectia bugetara a guvernului Tariceanu, care luase in calcul un salariu mediu brut de 1.702 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro