Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii îşi apără cu îndârjire amestecul în justiţie

Mai mulţi parlamentari PSD, ALDE şi PNL, contactaţi de News.ro, nu susţin propunerea procurorului general şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, privind publicarea unei motivări în cazul în care solicitările procurorilor sunt respinse de plen, susţinând că o astfel de măsură contravine Constituţiei.
„Procedural, cum ar putea să-şi motiveze? Votul este secret şi, în condiţiile acestea, sunt colegi care votează într-un fel şi alţii care votează într-un fel. În momentul în care dai o declaraţie, cumva ar trebui să fie o declaraţie a Parlamentului, deci nu văd cum ar putea fi motivată o hotărâre", a declarat, pentru News.ro, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD).
El susţine că votul fiind unul secret este vorba despre o „chestiune individuală" şi că „ar trebui motivat fiecare vot în parte. Cum să-l motivăm?"
„Dumneaei (Codruţa Kovesi, n.r.), când motivează trimiterea, are nişte argumente juridice pentru solicitatea pe care o face", a arătat Iordache, fără să vrea, care este limita dintre puterea legislativă şi cea a justiţiei.
Deputata ALDE, Graţiela Gavrilescu este de părere că a impune o motivare pentru refuzul de a aviza arestări sau reţineri este o încălcare a libertăţii pentru că „fiecare este liber pe votul pe care îl dă". „Nu putem să impunem sub nicio formă pentru că asta ar însemna o încălcare de libertăţi", a spus deputata din partidul lui Tăriceanu.

„Parlamentul reprezintă voinţa cetăţenilor". Oare?

În PNL părerile sunt împărţite, liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, crede că soluţia ar fi modificarea Constituţiei. „Important este, până la urmă, să existe o cale prin care actul de justiţie să se relizeze în condiţiile respectării prevederilor constituţionale. Noi ştim că în Constituţie se prevede că Parlamentul are abilitatrea de a da sau a nu da aviz solicitării justiţiei, în acelaşi timp într-un stat de drept nicio persoană nu este mai presus de lege. Cred că pentru a rezolva dilema în care ne aflăm de mai multă vreme ar trebui să modificăm Constituţia în care asemenea prevederi să fie nuanţate, să fie eliminate, sau să fie întărite", a declarat liberalul Eugen Nicolăescu.
El a precizat că nu trebuie să ne lăsăm „induşi în eroare" de anumite declaraţii, menţionând că fiecare îşi apără instituţia pe care o conduce. „Eu pot să spun că Parlamentul este îndrituit să decidă cum e mai bine, eu cred că Parlamentul este expresia votului popular şi Parlamentul reprezintă voinţa cetăţenilor şi aşa ar trebui să fie într-un stat democratic", a spus Nicolăescu, făcându-se că uită de referendumul prin care peste 50 la sută dintre cetăţeni au cerut Parlament unicameral cu 300 de mandate. Mai mult, legat de sugestia şefei DNA de a modifica regulamentul, Nicolăescu a spus că şi el ar putea să-i recomande să nu mai dea informaţii pe surse din dosare.
O opinie diferită are deputatul liberal Gabriel Andronache, membru al Comisiei juridice, care este de acord cu declaraţiile şefei DNA. „Mi se pare o procedură foarte corectă cea pe care o sugerează doamna procuror şef şi care ar fi corect de implementat în regulamentul Camerei Deputaţilor şi, de asemenea, în regulamentul Senatului", a declarat Andronache, pentru News.ro, precizând că este de competenţa Comisiei de Regulament să elaboreze o normă în acest sens.

Kovesi: „Eu nu sunt în măsură să spun ce trebuie sau ce nu trebuie să facă Parlamentul"

Procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi consideră că Parlamentul ar trebui să-şi motiveze deciziile de a nu aviza arestarea senatorilor şi deputaţilor, ea apreciind că este încălcat principiul constituţional conform căruia toţi oamenii sunt egali în faţa legii. „Aceste refuzuri ale Parlamentului nu au fost motivate niciodată. Noi ca procurori şi, mai mult, instanţele de judecată au nevoie de documente. O declaraţie publică nu ne ajută, aceste refuzuri nu sunt motivate în scris. Noi ca procurori când luăm o decizie, o motivăm, judecătorii când iau o decizie, o motivează. Parlamentul când respinge astfel de cereri, nu motivează niciodată".
Amintindu-i-se că Parlamentul a spus în repetate rânduri că nu este obligat să-şi motiveze refuzurile, Laura Codruţa Kovesi a sugerat modificarea regulamentului. „Eu nu sunt în măsură să spun ce trebuie sau ce nu trebuie să facă Parlamentul, spun doar ce fac magistraţii: magistraţii îşi motivează toate deciziile", a subliniat Codruţa Kovesi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro