Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pariu cu miza de 70 de miliarde lei

Liderii PSD Braila sint mai mult decit sceptici, cu privire la sansele municipalitatii de a cheltui integral cele 70 de miliarde lei vechi alocate de la buget, pentru reabilitarea retelei de termoficare. Ei cred ca atit primarul, cit si consilierul liberal Petrica Popa si directorul CET Nicu Bajan sint nerealisti, atunci cind sustin public faptul ca se va reusi chetuirea legala a sumei respective, pina la finele anului, si ca nu vor fi nevoiti sa returneze la bugetul de stat nici un leu. "De acord ca se vor cheltui o parte din bani pentru materiale, dar nu poti sa-i cheltui toti, de la inceput, dintr-o data. Sa achiti din prima 50 de miliarde de lei pentru achizitii de materiale, pentru niste lucrari care vor fi puse in opera cindva, nu se stie exact cind, inseamna, printre altele, o anumita forma de a le da in grija, in paza cuiva. Sint lucruri destul de complicate. Pe ce baza platesc eu achizitii de materiale? Trebuie prezentat un deviz de lucrari. Prezentam un deviz de lucrari de zero manopera si 60 de miliarde, materiale achizitionate?! Nu se poate asa! Sigur ca sint anumite sume care se pot da in avans, dar numai in procent de 30% din total lucrare. Sint niste reguli contabile, se fac niste receptii partiale, nu poti sa platesti totul, de la inceput. Este cu atit mai complicat acum, in aceasta perioada, pentru ca vorbim si de inchiderea anului financiar. La 31 decembrie, trebuie sa receptionam lucrarea pentru care am platit materialele respective. Si daca nu receptionam lucrarea, ar trebui sa existe in contract clauze de penalizare", a declarat senatorul Aurel Simionescu.
Senatorul a amintit, in acest sens, de o lucrare facuta la Ianca, pe vremea cind era presedinte al CJ, in urma cu citiva ani, cind pentru transformarea unui numar de 4 centrale termice in puncte termice au fost necesare peste doua luni, cu o firma care a lucrat foarte bine: "Facind o comparatie, va dati seama ca nu poti sa faci aceasta transformare, pentru 27 de centrale termice, intr-o luna. 27 este foarte mult si nu vine vara. Vine iarna!".

"Probabil ca si oamenii ne considera caraghiosi, pentru ca nu stie barbatul ce stie tot satul"

Si consilierul municipal Damian crede ca este imposibil sa se cheltuiasca integral suma destinata achizitiei de materiale, in citeva zile: "Conform legii, am dreptul sa fac plati anticipate pentru aprovizionare, dar nu pot sa platesc pentru materialele pentru toata lucrarea, si asta, dat fiind ca, cel mai probabil, receptia lucrarii se va face anul viitor. Eu pot sa pun pariu ca nu vor reusi sa cheltuiasca legal cele 70 de miliarde lei".
Consilierul Damian mai are insa o nemultumire: aceea ca Primaria nu ii informeaza pe membrii CLM cu privire la aceste proiecte importante, precum si la faptul ca s-au primit sume mari, pentru finantarea unor lucrari de interes maxim pentru comunitate. El apreciaza ca este anormal ca alesii locali sa afle aceste lucruri din presa, sau din alte surse si, mai grav, sa le afle dupa luni de zile:
"Ma asteptam sa existe o serie de consultari cu membrii CLM, macar cu liderii de grup, ca se discute cu ei, sa li se spuna “mai fratilor, asta vrem sa facem!”, pentru ca vor avea pretentia ca miine sa votam pentru, la proiectul privind reabilitarea retelei de termoficare. La noi, gicacaloria este cu 20.000 de lei mai scumpa decit la Galati, de exemplu, si in acest context vorbim despre o suma importanta, de 70 de miliarde de lei. Cind spun 70 de miliarde, ma crucesc si ma inchin si ma intreb cum o sa-i cheltuim pina la 30 decembrie. Am aflat acum, de curind, ca banii au fost alocati din aprilie, am aflat tot acum ca a fost o contestatie si ca zilele trecute s-a dat un raspuns la aceasta, noi, consilierii, nu sintem informati cu ceea ce se intimpla si cred ca am devenit caraghiosi si probabil ca si oamenii ne considera caraghiosi, pentru ca nu stie barbatul ce stie tot satul. Primaria, macar din bun-simt ar trebui sa mentina o legatura cu noi, sa ne informeze in legatura cu lucrurile importante".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii