Mergi la conţinutul principal

Parchetul brăilean a rămas fără singurul procuror criminalist

* în plus, procurorul Constantinoiu a ieşit şi el la pensie anul trecut, iar procurorul Ciprian Butnaru a trecut judecător * în aceste condiţii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a rămas cu 6 procurori, inclusiv conducerea, care lucrează cot la cot pentru a rezolva toate dosarele

Criză de procurori şi muncă asiduă în Parchetul brăilean. Singurul procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Mircea Ionescu, cel care conducea anchetele în cazurile comise cu violenţă extremă, a ieşit la pensie în urmă cu două luni. În plus, procurorul Gheorghe Constantinoiu a ieşit şi el la pensie anul trecut, iar procurorul Ciprian Butnaru, de la Urmărire Penală, a trecut la Judecătoria Brăila. În aceste condiţii, Parchetul a rămas doar cu 6 procurori, inclusiv conducerea, care îşi împart dosarele şi muncesc peste program şi în week-end pentru a face faţă solicitărilor. Astfel, în cadrul Sectorului de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor îşi desfăşoară activitatea un singur procuror, Marinela Coşniţă, iar pe sectorul judiciar mai sunt 3 procurori. Cazurile cu violenţă sunt preluate, pe rând, de câte un procuror, şef sau subaltern, în funcţie de timpul disponibil, ancheta fiind coordonată de prim-procurorul Fănel Mihalcea, şef al instituţiei şi experimentat criminalist, care munceşte cot la cot cu subordonaţii, la cercetări. De lipsa de personal suferă toate unităţile subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, respectiv Parchetele de pe lângă Judecătoriile Brăila, Făurei şi Însurăţei, care au deficit atât la procurori cât şi la personal de specialitate, adică grefieri. Situaţia este critică, mai ales că nu pare să se rezolve prea curând. "Per total, statul de funcţii, în prezent, este ocupat în proporţie de 60%, la procurori. Numai la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila statul de funcţii este ocupat în proporţie de 40%, din 14 suntem 6. Fiecare face anchete, eu şi prim-procurorul adjunct Mariana Ioan, şefii de secţie, d-na Marinela Coşniţă, Cristina Mălai pe Judiciar, precum şi ceilalţi doi lucrători operativi ai secţiei judiciare, d-na procuror dr. Mihaela Agheniţei, dl. procuror Gabi Staicu. Efectuăm întreaga activitate a Parchetului atât la urmărirea penală cât şi la instanţele de judecată", ne-a declarat şeful Parchetului Judeţean, prim-procurorul Fănel Mihalcea.

14proc1 Procurorul criminalist Mircea Ionescu a ieşit la pensie "Nu ne facem iluzii că situaţia sub aspectul resursei umane se va rezolva"

Astfel, prim-procurorul şi prim-procurorul adjunct efectuează şi activităţi operative, pe lângă cele specifice funcţiei de conducere, iar la evenimente (crime, violuri, explozii şi alte fapte de o gravitate deosebită) se deplasează cel care are o fereastră de timp liber. Mai mult, procurorii de la Secţia Judiciară, cei care au de muncă în instanţă, fac acum şi urmărire penală, asta pentru că anchetele nu pot rămâne nerezolvate."Cu toată răspunderea, spun că toţi procurorii sunt obosiţi de munca susţinută de-a lungul anilor şi pentru ceilalţi lipsă din schemă, iar starea de sănătate lasă de dorit. Nu ne facem iluzii că situaţia sub aspectul resursei umane se va rezolva, pentru că, dacă de 10 ani nu s-a găsit o soluţie, este puţin probabil că se va rezolva în viitor. În viziunea mea, rezolvarea chestiunii arzătoare a oamenilor care trebuie să muncească ca justiţia considerată serviciu public să facă faţă cerinţelor derivând din lege, nu se va rezolva decât prin modificări legislative care nu se anunţă prea curând. Îmi asum răspunderea pentru calitatea muncii întregului colectiv, chiar dacă anumite condiţii în care se lucrează sunt mult sub corespunzător. Noi ştim să ne prioritizăm eforturile şi acţionăm cu fermitate şi persuasiune în tot ceea ce facem", a mai spus prim-procurorul Fănel Mihalcea. Aceasta ne-a mai spus că lucrează de dimineaţă până seara, dar şi sâmbăta şi duminica, tocmai pentru a rezolva teancurile de dosarele. Şeful instituţiei a mai adăugat că marele avantaj al Parchetelor din Brăila este că au o relaţie de excepţie cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean, cu SRI şi toate celelalte servicii de informaţii, relaţii bazate numai pe lege.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro