Mergi la conţinutul principal

Parchetele brailene au instrumentat aproape 11.000 de dosare

Pe tot parcursul anului 2005, procurorii braileni s-au confruntat cu un volum de munca urias, care a afectat grav activitatea Parchetelor, in speta, a tuturor institutiilor implicate in actul de Justitie. Avind de solutionat un munte de dosare - aproape 11.000 de cauze inregistrate, afara de cele aflate deja in lucru -, magistratii procurori au fost nevoiti sa lucreze peste program, in conditii de stress si oboseala, acest lucru afectindu-le sanatatea, dar si calitatea si operativitatea rezolvarii cauzelor. Fata de necesarul de 35 de procurori, cit prevede schema, Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, precum si Parchetele de pe linga Judecatoriile Braila, Faurei si Insuratei au avut in componenta numai 16 procurori, mai putin de jumatate din necesar.

"Rezultatele trebuie analizate in legatura directa cu conditiile neprielnice in care procurorii si-au desfasurat sarcinile de serviciu"

Saptamina aceasta, in sala de sedinte a Parchetului de pe linga Tribunalul Braila s-a desfasurat bilantul anual al procurorilor braileni, la care au participat magistratii Parchetelor din judet, conducerea acestora, precum si procurorul general Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, Dinu Galca. Rezultatele muncii procurorilor sint satisfacatoare, insa activitatea institutiilor a fost grav afectata de lipsa de personal. "Coeficientul redus de ocupare a schemelor tuturor Parchetelor a facut ca activitatea sa se desfasoare in conditii dificile, situatie ce persista de mai multi ani. Lipsa de personal a avut grave repercusiuni asupra sanatatii procurorilor, precum si a calitatii activitatii desfasurate, in special asupra operativitatii solutionarii cauzelor. Rezultatele trebuie analizate in legatura directa cu conditiile neprielnice in care procurorii si-au desfasurat sarcinile de serviciu", a spus, inca de la inceputul manifestarii, prim -procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea. Seful Parchetului este multumit de prestatia procurorilor, insa cere, totodata, scuze brailenilor, pentru operativitatea scazuta in rezolvarea cauzelor.
Numarul total al cauzelor inregistrate, in anul 2005, la Parchetul Judetean, precum si la Parchetele de pe linga Judecatoriile Braila, Faurei si Insuratei, a fost de 10.837, din care 226 la urmarire penala proprie. Cei 16 procurori braileni au solutionat 4.760 cauze si au trimis in judecata 1.114 inculpati (fata de 1.389 in 2004), din care 188 minori. Alte 1.702 persoane cercetate au primit sanctiuni administrative.

La Urmarire Penala, au ramas nerezolvate 2.678 de cauze cu autori necunoscuti (AN)

Potrivit bilantului incheiat de Parchet, in anul 2005 au fost instrumentate 29 de cazuri de omor, 21 de vatamare corporala grava, 9 de ucidere din culpa si 46 de vatamare corporala. Alti 5 inculpati au fost cercetati pentru viol si 20 pentru violare de domiciliu. Cazurile de prostitutie s-au mentinut la un nivel ridicat (14), de asemenea cele de ultraj contra bunelor moravuri (21). Multi braileni au incalcat legislatia rutiera (143), altii au fost anchetati pentru distrugere (10), delapidare (22) si inselaciune (14). Magistratii procurori sint, insa, ingrijorati de numarul ridicat de infractori care au comis furturi (551, din care minori 118), tilharii (79) si infractiuni de criminalitate informatica (28 de cauze). Prejudiciul total cauzat prin infractiuni contra patrimoniului a fost, in 2005, de 13.963.643.000 de lei, din care jumatate prin furt. Cit priveste infractiunile legate de criminalitatea informatica, prejudiciile au fost de 664.082.000 de lei. Anul trecut, procurorul criminalist a efectuat urmarirea penala in 39 de cauze referitoare la infractiuni contra vietii si 7 cauze privind protectia muncii. Totdata, el a initiat 41 de cercetari la fata locului si a participat la 39 de necropsii.
Procurorii de la Judiciar au participat la judecarea de catre instante a circa 6.000 de cauze penale si au examinat peste 6.500 de dosare, in vedera executarii cailor de atac. Parchetele au primit spre solutionare, anul trecut, 1.448 de plingeri, iar numarul celor primiti in audienta a ajuns la 2.300 de persoane. La sfirsitul anului, ramasesera de solutionat la Urmarire Penala nu mai putin de 2.678 cauze penale cu autori necunoscuti si 2.230 cauze ai caror autori sint cunoscuti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro