Mergi la conţinutul principal

Paradisul samsarilor

* trotuarele şi parcările din intersecţia Bulevardului Dorobanţilor cu strada Şcolilor sunt sufocate de autoturisme cu anunţ de vânzare lipit de parbriz * amenzile de câte 500 lei aplicate de Poliţia Locală nu-i impresionează deloc pe samsari * măsurile drastice anunţate de Primărie anul trecut, pe vremea asta, au rămas doar vorbe în vânt * contactat de un reporter "Obiectiv", un samsar ne-a spus pe şleau cum vede el problema

În ultima perioadă, intersecţia Bulevardului Dorobanţilor cu strada Şcolilor a devenit un imens salon auto neautorizat. Numărul maşinilor expuse la vânzare în parcările alveolare şi pe trotuare a crescut exponenţial, întrecând cu mult situaţia din urmă cu câteva luni. Practic, din cauza şantierului deschis pe Bulevardul Dorobanţilor, samsarii care îşi expuneau marfa în alte zone, cum ar fi intersecţiile cu 1 Decembrie 1918 sau Calea Călăraşilor, au fost obligaţi să îşi caute alt loc. Probabil că majoritatea a preferat să vină în intersecţia cu Şcolilor, loc cu tradiţie în vânzarea de maşini "la negru". Aşa s-ar putea explica abundenţa de autoturisme cu anunţ de vânzare expus la parbriz. Bineînţeles, situaţia nu le convine deloc locatarilor blocurilor din zonă şi nici celor care administrează spaţiile comerciale de la parter. Aceştia se plâng că din cauza samsarilor de maşini nu mai au unde să parcheze autoturismele proprietate personală, respectiv autoutilitarele care vin să descarce marfă. Autorităţile locale se dovedesc a fi complet incapabile să controleze acest fenomen. După cum se ştie, în urmă cu un an, Primăria a deschis un târg auto la ieşirea din municipiu, înspre satul Vărsătura, pe o porţiune din terenul Zonei Libere. Deşi spaţiul respectiv este asfaltat şi are capacitatea de a găzdui zeci de autovehicule, iar taxele percepute sunt modice, ridicându-se la 1 leu pe oră sau la 40 lei pentru un abonament lunar, niciun vânzător particular nu s-a grăbit să-şi expună maşina acolo. Concomitent cu deschiderea acelui târg auto, Primăria anunţa că va lua măsuri drastice împotriva celor care ocupă ilegal domeniul public expunând autoturisme pentru vânzare. Primarul Aurel Simionescu vorbea chiar de achiziţionarea unei autoutilitare pentru ridicarea acestor autovehicule, în contextul în care amendarea posesorilor nu prea avea efectul scontat. Timpul a trecut şi nicio astfel de măsură nu s-a concretizat. În luna martie a acestui an, Primăria a iniţiat un proiect de hotărâre privind blocarea şi ridicarea maşinilor, însă acesta nu a mai apucat să fie supus aprobării Consiliului Local Municipal, fiindcă a fost contestat de Prefectură, pe motiv că este ilegal. "Blocarea roţilor nu este prevăzută în nicio lege, doar ridicarea maşinilor este permisă. Un autoturism parcat ilegal pe care îl imobilizezi va continua să încurce circulaţia, iar din acest motiv singura soluţie rămâne ridicarea sa şi transportarea într-un spaţiu special destinat, de unde să poată fi recuperat de către proprietar", ne declara, la vremea respectivă, prefectul Dumitru Popa, adăugând că aşteaptă ca Primăria să prezinte o formă revizuită a proiectului. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, nici până la ora actuală.

Amenzi cu nemiluita, fără niciun efect

După cum se prezintă situaţia, se pare că autorităţile locale au uitat complet de problema samsarilor de maşini. Întrebat, ieri, de reporterul nostru, ce se mai aude cu măsurile anunţate împotriva vânzărilor ilegale de autoturisme pe domeniul public, primarul Aurel Simionescu a răspuns, oarecum surprins de subiect: "O să încercăm să obţinem o hotărâre în CLM!". Adică ne-a spus exact acelaşi lucru pe care îl spunea şi anul trecut pe vremea asta!
În momentul de faţă, singurul instrument pe care îl poate folosi Poliţia Locală împotriva samsarilor de maşini este Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 248. Aceasta sancţionează expunerea spre vânzare, pe domeniul public sau privat al municipiului, a autoturismelor înmatriculate sau neînmatriculate. HCLM nu prevede însă blocarea sau ridicarea autoturismelor în cauză, ci doar aplicarea de amenzi, cuprinse între 500 şi 2.500 lei. De la începutul anului, Poliţia Locală a dat, pentru expunerea maşinilor la vânzare pe domeniul public, 127 de amenzi, în valoare totală de 68.500 lei (685 milioane de lei vechi). După cum ne-a informat Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila, cele mai multe amenzi i-au vizat pe cei care îşi expun maşinile în intersecţia Dorobanţilor cu Şcolilor. Luna aceasta, însă, în condiţiile în care numărul maşinilor a crescut foarte mult în respectiva intersecţie, ritmul sancţiunilor a scăzut drastic. S-au aplicat doar şase, a câte 500 lei fiecare. Situaţia are mai multe explicaţii. Pe de o parte, Poliţia Locală are mai puţini agenţi la dispoziţie, deorece nouă dintre ei au fost trimişi la un curs de specializare, în domeniul rutier, la Iaşi, iar restul sunt trimişi să dirijeze circulaţia în intersecţiile unde se află şantiere în lucru. Pe de altă parte, numărul redus de agenţi le face misiunea aproape imposibilă celor de la Poliţia Locală, deoarece samsarii au pus la punct tot felul de modalităţi de a scăpa de amenzi. Ei scot numerele de înmatriculare de la autoturisme, asfel încât să nu poată fi identificaţi, iar pentru a-i putea prinde în flagrant agenţii trebuie să facă pânde la faţa locului.
Cât priveşte vânzările, cei de la Poliţia Locală s-au convins că afacerea samsarilor merge ca pe roate, din moment ce maşinile expuse la vânzare dispar destul de repede de pe "raft", fiind înlocuite de altele, în ritm constant. Nefiind fiscalizate în niciun fel, vânzările presupun, evident, evaziune fiscală "la greu".

"Care i-a c...t, pe româneşte!"

Zecile de maşini expuse la vânzare în intersecţia Bulevardului Dorobanţilor cu strada Şcolilor au, din câte se pare, doar câţiva proprietari. Sunt oameni care se ocupă la modul evident cu acest lucru, din moment ce le aduc din Germania pentru a încerca să le comercializeze în Brăila. Faptul că mai multe astfel de autoturisme aparţin unui singur vânzător este dovedit de acelaşi număr de telefon ce apare pe mai multe anunţuri de vânzare. Un astfel de număr unic este expus, de exemplu, şi pe un Mercedes A140, şi pe Un Golf IV şi pe trei Opel-uri. Reporterul nostru a apelat telefonul respectiv, iar discuţia care a urmat punctează, într-o anumită măsură, felul cum priveşte lucrurile un samsar brăilean de maşini.

Reporter: Bună ziua! Aveţi mai multe maşini expuse la intersecţia Şcolilor cu Dorobanţi...
Samsar: Bună ziua! Vă ascult.
Rep: Vă sun de la ziarul "Obiectiv", avem o sesizare de la locatarii blocurilor din zonă, care se plâng că nu mai au unde să îşi parcheze maşinile.
S: Şi care e problema? Îşi pun un pat pe trotuar să doarmă pe el în mijlocul străzii sau cum?
Rep: Dumneavoastră aţi avut probleme cu ei, aţi discutat?
S: Niciodată. Probleme am avut cu nişte boşorogi handicapaţi, care de multe ori mai zgârie maşinile, mai aruncă cu ceapă, cu cartofi. Care i-a c...t, pe româneşte, aşa! Maşini pe trotuare sunt în toată ţara asta în care trăim noi. Maşinile de pe trotuare n-or să dispară niciodată, atâta timp cât nu există parcări pentru infrastructură.
Rep: Cu Primăria, cu Poliţia Locală aţi avut probleme, v-au amendat?
S: Cu Poliţia Locală am mai avut probleme, da' când o să rezolve, să facă un târg amenajat în acest oraş probabil că ... Oricum, se lucrează pe Dorobanţi, şi chiar dacă vrem să le mai ţinem acolo n-o să le mai ţinem.
Rep: Ce faceţi după ce ajunge şantierul în intersecţia cu Şcolilor, unde duceţi maşinile?
S: Unde să le punem, le ducem la târg, le ţinem acasă, ce să facem, doar n-o să le lăsăm în şanţ, vă daţi seama, nu?
Rep: Măcar merge vânzarea, dacă tot le expuneţi acolo?
S: Nu ştiu. Dar nu prea mai merge nimic în ţara asta.
Rep: Primăria a deschis un târg de maşini la ieşirea din oraş, înspre Vărsătura...
S: Da, şi cine vine, domnul meu drag, acolo? Le-am dus acolo şi n-a venit nici dracu', nici măcar să le vadă, nu să le cumpere. Dacă îl făcea undeva mai accesibil, eu ştiu, în parcare la Penny Market, într-o zonă mai populată...
Rep: Dacă tot sunteţi în branşă şi vă ocupaţi cu chestia asta, propuneţi nişte locaţii, să le menţionăm în ziar, poate vă ascultă cei de la Primărie.
S: Unul este unde a fost Penny Market (probabil se referă la fostul hipermarket "Pic" n.n.), e mai la îndemână, vine omul şi din centru şi din alte zone, nu la capătul oraşului, pe câmp. Omul e comod, vrea să-i fie cât mai accesibil, mi se pare ceva normal.
Rep: Cu impozitele sunteţi în regulă?
S: Da' dumneavoastră ce sunteţi, să mă chestionaţi pe mine dacă sunt în regulă sau nu?
Rep: V-am spus, vă sun de la ziar, pentru un articol.
S: Mă sunaţi de unde vreţi dumneavoastră, eu pot să închid şi telefonul dacă mă chestionaţi.
Rep: Procedaţi cum doriţi, noi încercăm să vă dăm posibilitatea să vă spuneţi punctul de vedere.
S: Mă luaţi pe mine cu impozit şi cu prostii de genul ăsta! Toate maşinile care se înmatriculează sunt taxate, nu? Poţi să înmatriculezi o maşină fără să plăteşti taxe şi impozite la ea?
Rep: Practic, dumneavoastră desfăşuraţi o activitate comercială.
S: Cine v-a spus dumneavoastră că desfăşor eu?
Rep: Păi, dacă vindeţi maşini, asta nu e activitate comercială?
S: Mă faceţi să râd, dar poate nu vând maşini, poate mă ocup cu altceva, de unde ştiţi dumneavoastră că eu vând maşini?
Rep: Aveţi numărul expus în anunţurile de vânzare.
S: Şi ce dacă, e un număr de telefon, poate să fie zece numere. Haideţi că vă las, că sunt şi în trafic.
Rep: Deci, întrebarea asta vă deranjează, cu impozitele...
S: Nu mă deranjează nimic, vă las că sunt la volan şi nu am voie să vorbesc. Vă doresc o zi bună!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro