Mergi la conţinutul principal

Papa Benedict al XVI-lea admite folosirea prezervativului "în anumite cazuri"

Declaraţia papei Benedict al XVI-lea a fost extrasă dintr-un volum de interviuri, care va fi lansat marţi, 23 noiembrie.
La întrebarea "Biserica Catolică nu se pronunţă, fundamental, împotriva utilizării prezervativului?", suveranul pontif a răspuns, potrivit versiunii originale în limba germană a cărţii: "În anumite cazuri, când scopul este de a reduce riscul de contaminare, ar putea fi un prim pas care ar deschide calea către o sexualitate mai umană, trăită altfel".
Până la această declaraţie, Vaticanul a condamnat toate mijloacele de contracepţie cu excepţia abstinenţei, refuzând să admită beneficiile aduse de folosirea prezervativului, chiar şi atunci când era vorba despre prevenirea transmiterii bolilor infecţioase.
În martie 2009, papa Benedict al XVI-lea a cauzat o imensă polemică, declarând, cu ocazia unei vizite în Camerun şi Angola, că folosirea prezervativului "ar agrava" şi mai mult situaţia pe frontul luptei anti-SIDA, o pandemie care face ravagii în Africa.
Pentru a-şi motiva afirmaţia, în acest volum de interviuri realizate de un jurnalist german, care a abordat numeroase subiecte sensibile pentru Vatican - pedofilie, celibatul preoţilor catolici, relaţia cu Islamul, consacrarea femeilor - papa a dat un singur exemplu, cel al "bărbatului prostituat", considerând că "acesta ar putea fi un prim pas către o anumită moralizare, un început de responsabilizare, care le va permite oamenilor să devină din nou conştienţi de faptul că nu le este permis chiar totul şi că nu pot face chiar tot ce vor".
Chiar dacă a deschis o breşă, papa Benedict al XVI-lea a reamintit că pentru Vatican, prezervativul "nu este mijlocul cel mai potrivit pentru a pune capăt infecţiilor cu virusul HIV".
"Polarizându-ne asupra prezervativului s-ar ajunge la o banalizare a sexului şi este exact pericolul pe care vrem să-l evităm, ca oamenii să nu ajungă să considere sexul ca expresia iubirii dintre ei, ci ca pe un fel de drog pe care şi-l administrează singuri", a adăugat papa Benedict al XVI-lea.
Directorul organizaţiei ONUSIDA, Michel Sidibé, a declarat că noua poziţie a liderului de la Vatican este "un pas semnificativ şi pozitiv".
"Această abordare recunoaşte faptul că un comportament sexual responsabil şi utilizarea prezervativului au un rol important în lupta contra virusului HIV şi a maladiei SIDA", a adăugat Michel Sidibé.
În schimb, reprezentanţii asociaţiei franceze Act Up-Paris consideră că "papa este încă departe de adevăr (...) Dacă papa vrea cu adevărat să lupte împotriva acestei epidemii, trebuie ca el să meargă mult mai departe în declaraţiile sale".
Acesta este primul volum de interviuri de când cardinalul german Joseph Ratzinger a devenit papă în 2005. Volumul a fost tradus deja în 18 limbi.
În ceea ce priveşte scandalurile de pedofilie în care au fost implicaţi anumiţi preoţi catolici, papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 83 de ani, a mărturisit că "amploarea" scandalului a fost pentru el un "şoc neaşteptat". Totuşi, o demisie a sa nu se află pe ordinea de zi. "Nu trebuie să fugi atunci când pericolul e mare. În consecinţă, cu siguranţă nu este momentul pentru a demisiona", a spus papa Benedict al XVI-lea.
Vorbind despre Islam, papa susţine necesitatea unui dialog sincer: "Este important să rămânem în strânsă legătură cu toate forţele musulmane care sunt deschise către dialog, pentru ca anumite schimbări să poată să se producă, acolo unde Islamul asociază adevărul cu violenţa".
Papa a evocat, totodată, pericolul unei schisme în cadrul Bisericii Catolice şi eventualitatea organizării unui Conciliu Vatican III, o idee pe care a respins-o pentru moment. Conciliul Vatican II, organizat între 1962 şi 1965, a deschis Biserica Catolică către lumea modernă.
Volumul conţine interviurile realizate între 26 iulie şi 31 iulie, la reşedinţa de vacanţă a suveranului pontif de la Castel Gandolfo, cu jurnalistul german Peter Seewald. Potrivit AFP, acest jurnalist este un fost comunist convertit la catolicism, după o întâlnire cu cardinalul Ratzinger.
Volumul "Lumina lumii" va fi lansat în 50.000 de exemplare în versiunea italiană şi în 70.000 de exemplare în versiunea germană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro