Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Palma care l-a transformat în criminal

Procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a brăileanului Viorel Chelu, de 28 de ani, domiciliat în municipiu. În seara zilei de 2 august 2014, aflat în vizită la socri, în comuna Zăvoaia, Chelu l-a lovit cu podul palmei pe Dragoş Goidescu, de 28 de ani, în zona bărbiei, victima dezechilibrându-se şi căzând cu capul de drumul pietruit pe care se aflau. Agresorul a fost reţinut şi arestat preventiv după moartea victimei, care a survenit pe 6 august 2014. El le-a spus anchetatorilor că nu a vrut să ia viaţa unui om şi că intenţia sa a fost aceea "de a-l îmbrânci" pe Goidescu.

O dramă care putea fi evitată

Potrivit dosarului penal, în seara zilei de 2 august, în jurul orei 21:00, Viorel Chelu se afla în vizită la socrul său din Zăvoaia, Ion Achim. În aceeaşi gospodărie se mai aflau doi săteni, Marius Bercu şi Sorin Catană, care veniseră cu căruţa, să potcovească un cal. La 21:30, cei doi oaspeţi au plecat către domiciliu, mergând pe strada Milcovului, către strada Drumul Gării. În acest timp, din sens opus venea cu viteză o altă căruţă, în care se aflau Cătălin Stoica şi Dragoş Goidescu, viitoarea victimă.
Pentru a evita coliziunea, Catană a tras dreapta dar, cu toate acestea, nu a putut evita impactul, căruţa pe care o conducea fiind lovită în zona roţilor de celălalt atelaj hipo. Zgomotul produs de impact a fost auzit de inculpatul Viorel Chelu şi de socrul acestuia, Ion Achim, care se aflau pe stradă.
După impact, căruţele s-au oprit, iar Stoica, nervos, a pus mâna pe un băţ, încercând să-l lovească pe Marius Bercu. Catană, care se aflase în căruţa celui din urmă, a prins băţul şi i l-a tras din mână consăteanului pornit pe scandal. Când Bercu a coborât din căruţă, ca să-i ceară socoteală lui Stoica, acesta a dat bir cu fugiţii. Bărbatul a încercat să-l prindă pe rival, însă a fost liniştit de un cănsătean.
Anchetatorii spun că, în acel moment, Achim, socrul inculpatului, l-a oprit pe Cătălin Stoica şi l-a întrebat ce se întâmplă, iar acesta i-a spus că "Bercu s-a luat de el". În acest context, Chelu s-a amestecat în incident, conducându-l pe Stoica până acasă şi întorcându-se apoi la locul faptei. În acest timp, Ion Achim s-a îndreptat către Dragoş Goidescu şi i-a spus să plece acasă, dar acesta a refuzat, întorcându-i spatele.
Deodată, Viorel Chelu, care a observat scena, s-a decis să-l lovească pe Goidescu. Procurorul criminalist precizează: "În acest moment, a venit în fugă, din spatele victimei Goidescu Dragoş, inculpatul Chelu Viorel, care i-a aplicat acesteia o singură lovitură cu podul palmei sau cu pumnul în zona inferioară a feţei (bărbie - n.r.), moment în care victima s-a dezechilibrat, căzând pe spate şi lovindu-se cu capul de drumul pietruit. Urmare a leziunilor grave suferite la impactul puternic cu solul, victima a rămas în stare de inconştienţă".

Cinci zile de agonie

Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, Chelu l-a lăsat în voia sorţii pe rănit şi s-a dus la domiciliul socrului său, apoi acasă, în municipiul Brăila, unde a stat timp de 5 zile, până a fost luat la întrebări de poliţie. În tot acest timp, precizează anchetatorii, agresorul nu s-a interesat de soarta muribundului şi nu a sesizat poliţia în legătură cu incidentul din 2 august.
După agresiune, fratele victimei, Aurelian, a sunat la 112, ca să cheme o ambulanţă. Grav rănit, Dragoş Goidescu a fost transportat în aceeaşi seară, de către un echipaj SMURD, la UPU - Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi de aici la la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Af. Apostol Andrei" Galaţi, unde a fost supus unei complicate intervenţii chirurgicale. Cu toate eforturile chirurgilor gălăţeni, în dimineaţa zilei de miercuri, 6 august 2014, la ora 5:10, Dragoş Goidescu a decedat, iar personalul medical a sesizat IPJ Brăila. În urma efectuării necropsiei cadavrului (la morga Serviciului Judeţean de Medicină Legală Galaţi), s-a concluzionat că moartea victimei a fost violentă şi că ea a survenit în urma multiplelor leziuni suferite la cap.
În aceeaşi zi, a fost constituită o echipă operativă formată din ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) care, sub coordonarea procurorului criminalist, a declanşat cercetările. Iniţial, agresiunea de la Zăvoaia fusese încadrată juridic în infracţiunea de "loviri sau alte violenţe". Ulterior, prin ordonanţă, procurorul a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în infracţiunea de "loviri sau vătămări cauzatoare de moarte". Potrivit art. 195 din noul Cod Penal, Viorel Chelu riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 şi 12 ani de închisoare.
Trei martori audiaţi confirmă săvârşirea faptei de către Viorel Chelu. Cât despre autorul agresiunii de la Zăvoaia, acesta a declarat că intenţia sa a fost aceea de a-l îmbrânci pe Goidescu, lovindu-l cu podul palmei în bărbie. El a mai afirmat că victima a căzut şi s-a lovit la cap "datorită faptului că se afla în stare de ebrietate". Afirmaţiile acestea nu l-au exonerat de răspundere penală.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii