Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paguba de 200 de milioane de lei la bufetul din satul Latinu

Magistratii Parchetului de pe linga Judecatoria Braila au definitivat, recent, cercetarile intr-un caz tipic de delapidare, prejudiciul reclamat de Federalcoop Braila - Cooperativa Maxineni fiind de peste 227 de milioane de lei. Oamenii legii precizeaza, insa, ca prejudiciul real este de 217.647.051 lei. Potrivit reprezentantilor acuzarii, in urma cu trei ani, Catalin Bratu, 27 de ani, gestionar la bufetul din satul Latinu - apartinind Consumcoop Maxineni -, a delapidat in aproximativ un an de zile peste 200 de milioane de lei. Intrucit nu a efectuat nici un control in gestiunea invinuitului, contabila sefa Cornelia Ciocarlan, de 52 de ani, a fost pusa sub auzatie, urmind sa fie judecata pentru neglijenta in serviciu.
Catalin Bratu a lucrat ca gestionar la bufetul din satul Latinu, comuna Maxineni, in perioada 1 iulie 2001 - 3 martie 2003. La acea vreme, conducerea Consumcoop era asigurata de Cornelia Ciocarlan, care ocupa functia de contabil sef. Pe data de 21 ianuarie 2002 si un an mai tirziu, pe 3 martie 2003, au fost efectuate doua controale in gestiunea bufetului din Latinu, constantindu-se, de fiecare data, lipsa in gestiune. Ultima data, "gaura" a fost de peste 227 de milioane de lei, motiv pentru care Federalcoop a sesizat politia. S-a constatat ca, desi aprovizionarile au crescut vertiginos, dupa 21 ianuarie 2002 depunerile de monetar au scazut progresiv, de la 50 de milioane de lei, la doar 17 milioane de lei pe luna. Raportul de expertiza contabila efectuat ulterior avea sa aduca lumina in acest caz, suma totala delapidata de Catalin Bratu fiind de 217.647.051 lei. Pe parcursul derularii anchetei, invinuitul a declarat ca, in perioada in care a lucrat la Consumcoop, si-a ridicat salariul din banii rezultati din incasari - cu acordul contabilei sefe Ciocarlan - "ori de cite ori avea nevoie". El a mai afirmat ca "a fost invatat de catre invinuita ca, pentru acoperirea pagubei, sa nu inregistreze imediat facturile de marfa si sa vinda fiecare articol la un pret mai mare decit cel facturat, pentru ca, ulterior, dupa vinzarea marfii, sa inregistreze in contabilitate facturile cu pretul initial". Totodata, Bratu a mai declarat ca a sustras circa 100 de milioane de lei si ca i-a dat si contabilei, periodic, cite 100 - 200.000 de lei.
Desi a negat acuzatiile, Cornelia Ciocarlan a fost pusa sub acuzatie intrucit, potrivit anchetatorilor, "nu si-a exercitat in mod corect atributiile de serviciu, in ceea ce priveste angajarea invinuitului" (nu a solicitat cazierul si fisa medicala a acestuia, nu i-a intocmit contract de garantie in numerar, conform legii si nu a efectuat nici un control in gestiunea bufetului din Latinu). Federalcoop Braila - Cooperativa Maxineni s-a constituit parte civila in procesul penal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii