Mergi la conţinutul principal

Pact cu diavolul?

Atunci cind a atacat Irakul, Bush junior a lansat apeluri si catre alte natii din lumea araba. El spunea atunci ca multe dintre statele din regiune au conduceri totalitare, nedemocratice. Fara sa nominalizeze nici una dintre tarile la care s-a referit, spusele sale au putut fi usor de interpretat, pentru ca nu excludeau nici chiar aliatii Americii in zona. Arabia Saudita, de exemplu, veritabila baza americana la Golful Persic, este un regat despre care nu se poate spune ca e un model de democratie, chiar daca petrolul a creat premisele modernizarii acestui stat. Dupa declaratia liderului de la Washington, facuta in 2003, cu putin inainte de invadarea Irakului, s-au intimplat multe: Saddam a ajuns in boxa acuzatilor, Siria a devenit fieful terorismului, Osama sta in continuare pitit - dar liber. Insa toate acestea au palit in fata rezultatelor alegerilor din Iran, anul trecut, dar mai ales al celor din Palestina. Daca lumea s-a mai obisnuit cu declaratiile belicoase ale noului presedinte iranian, un Guvern palestinian condus de Hamas pare sa insemne mult mai mult decit sula resimtita de Ion Iliescu in coaste in primele sale mandate prezidentiale. Doar Iranul a aplaudat pe fata succesul militantilor radicali in Teritoriile Ocupate. Restul lumii s-a grabit sa-si manifeste scepticismul in privinta instaurarii pacii in Orientul Mijlociu si sa-i avertizeze pe cistigatori ca au de ales: ori depun armele, ori se condamna singuri la izolare. O izolare intre Siria si Iran.
Evident, presedintele american si-a dorit altceva cind a lansat acel mesaj in 2003. Intre timp, ceva pare sa fi indirjit popoarele din lumea araba, daca ar fi sa ne referim doar la scrutinurile din Iran si Palestina, unde oamenii au decis sa aplice terapia de soc, punindu-si destinele in miinile ultraconservatorilor, respectiv ale ultraradicalilor. Intrebarea care se pune acum este daca sa i se dea o sansa viitorului Guvern palestinian. Uniunea Europeana, mai impaciuitoare decit SUA, a decis mentinerea ajutorului financiar acordat Autoritatii Palestiniene, chiar daca militantii islamisti ai Hamas au spus raspicat ca nu au de gind sa predea armele. Cel mai probabil, europenii viseaza ca situatia din regiune sa-si gaseasca o rezolvare la fel de usoara precum in Irlanda de Nord, unde razboiul dus de Armata Republicana Irlandeza (IRA) impotriva englezilor a intrat demult in istorie, luptele ducindu-se acum in Parlament. Dar un asemenea scenariu este greu de adaptat intr-o tara araba, unde viata este guvernata de legi mai stricte. Ceea ce nu-i impiedica pe optimisti sa incerce imposibilul. Va fi pus Hamas, in cele din urma, cu botul pe labe? Raspunsul este imprevizibil. Asa cum imi spunea unul dintre cei abia intorsi din Afganistan: "In Irak stii una si buna - e teatru de razboi. Dar, in Afganistan, situatia este imprevizibila. Desi pare ca s-a instaurat calmul, pericolul pluteste in aer. Talibanii sint peste tot si nu stau cu miinile-n sin."

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro