Mergi la conţinutul principal

Păstrarea cotei unice, buget multianual, lărgirea drepturilor minorităţilor


Protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni, intrat în posesia NewsIn, porneşte de la câteva premise: "PDL şi UDMR sunt membre ale aceleiaşi formaţiuni politice - PPE, România are nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a lua măsurile ce se impun pentru relansarea economiei si consolidarea creşterii economice, este nevoie de un set de măsuri privind descentralizarea deciziilor administrative, a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona care formulează noi prevederi privind funcţionarea instituţiilor respectând principiul subsidiarităţii, este nevoie de o continuare a îmbunătăţirii relaţiilor interetnice în România".
În aceste condiţii preliminare, părţile semnatare convin constituirea coaliţiei între PDL şi UDMR "având ca scop asigurarea guvernării şi a sprijinului parlamentar necesar".
"Cooperarea dintre cele două părţi are la bază principiul asumării în comun a guvernării, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental şi local, conform prevederilor constituţionale, legale şi ale prezentului Protocol", se mai arată în document.
"Obiectivele guvernării pe care se bazează cooperarea dintre cele două formaţiuni politice sunt următoarele: 1.Asigurarea unui set de măsuri care să asigure relansarea economiei şi consolidarea creşterii economice. 2.Revizuirea Constituţiei în vederea modernizării statului, a perfecţionării mecanismului de funcţionare a puterilor în stat şi punerea în aplicare a rezultatelor Referendumului naţional. 3.Respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. 4.Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin menţinerea cotei unice de 16 % şi reducerea numărului de taxe şi impozite. 5.Regândirea impozitului minim obligatoriu bazat pe OUG nr. 37/2009 aprobat prin legea 227/2009. 6.Trecerea la elaborarea bugetului de stat în sistem multianual. 7.Revizuirea sistemului de pensii pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a acestuia. 8.Descentralizarea inclusiv financiară, a administraţiei publice prin delimitarea clară a competenţelor pe principii europene în scopul creşterii puterii de decizie, cu respectarea principiului subsidiarităţii şi introducerea standardelor de cost. 9.Sprijinirea mediului de afaceri şi elaborarea unor set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor. 10.Consolidarea clasei de mijloc şi solidaritate pentru cei aflaţi în nevoie. 11.Accelerarea sistemului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinanţarea proiectelor realizate. 12.Sprijinirea prin măsuri concrete a agriculturii în vederea dezvoltării industriei alimentare, modernizarea satului şi reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. 13.Dezvoltarea în ritm rapid a infrastructurii. 14.Reforma în domeniul educaţiei. 15.Reforma în domeniul sănătăţii. 16.Lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale, pentru păstrarea identităţii culturale, etnice ale comunităţilor minoritare. 17.Regândirea regiunilor economice de dezvoltare. 18.Consolidarea rolului şi statutului României în UE ca al şaptelea stat ca mărime în UE", stipulează documentul oficial.
"Cele două formaţiuni politice se angajează să finalizeze reformele legislative şi instituţionale conform angajamentelor asumate. Mecanismul de funcţionare a Coaliţiei de guvernare se asigură prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar şi la nivel local", se mai arată în Protocol.
"Prezentul protocol este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Prezentul protocol intră în vigoare după semnarea sa de către Preşedinţii celor două părţi, sub condiţia adoptării ulterioare de către părţi a Programului de guvernare. Încetarea prezentului Protocol are loc în următoarele situaţii: 1.la expirarea duratei prevăzute anterior; 2.prin convenţia părţilor; 3.prin încălcarea, de către o parte, a prevederilor prezentului Protocol, a Programului de guvernare şi a altor înţelegeri ulterioare, constatată în cadrul Consiliului de Coordonare Centrală", prevede documentul semnat sâmbătă de Emil Boc şi Marko Bela, "în 4 exemplare de valoare egală, câte două pentru fiecare parte".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro