Mergi la conţinutul principal

Părinți de cerșetori, la judecată

* procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, pentru săvârșirea în concurs a câte trei infracțiuni de «exploatarea cerșetoriei» * procurorii au stabilit că, în perioada martie 2016 – noiembrie 2020, inculpații i-au determinat pe copiii lor minori să se deplaseze în zona unei stații C.F.R. din județ, pentru a cere ajutor material conducătorilor auto * ar fi vorba chiar despre stația din Surdila Găiseanca, unde mai mulți minori cerșeau agresiv, trăgând de portierele mașinilor oprite la barieră * anul trecut, patru copii ajunseseră să bage groaza în localnici și în șoferii care treceau prin zona gării din localitate și opreau la barieră * acum, fenomenul cerșetoriei la bariera de la Surdila Găiseanca pare să fi luat sfârșit, primarul comunei spunând că zilnic un angajat al Primăriei stă de pază

 

Stop cerșetoriei la stația CFR din localitatea Surdila Găiseanca! Minorii care apelau la mila șoferilor opriți la barieră, ba chiar trăgeau de portierele mașinilor pentru a-i determina pe oameni să le dea bani, au fost liniștiți în urma unei inițiative a primarului localității. Edilul ne-a spus că, zilnic, în zona barierei de la calea ferată își desfășoară activitatea lucrători ai Primăriei, care efectiv stau de pază pentru a-i determina pe copii să nu mai cerșească. Se pare că acțiunea demarată la începutul acestui an a fost cu folos, primarul spunând că minorii nu mai cerșesc și merg la școală, în timp ce părinții lor primesc ajutoare sociale pentru a se putea întreține, dar mai și muncesc cu ziua.

În plus, în luna martie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au dispus trimiterea în judecată a părinților acuzați că își trimiteau copiii la cerșit. Într-un comunicat transmis de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, în subordinea căruia se află Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei, au fost transmise informații cu privire la acest caz. Se arată faptul că, la data de 15 martie 2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, pentru săvârșirea în concurs a câte trei infracțiuni de «exploatarea cerșetoriei». Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat că, în perioada martie 2016 – noiembrie 2020, inculpații i-au determinat, în mod repetat, pe copiii lor minori, să se deplaseze în zona unei stații C.F.R. din județul Brăila, pentru a apela la mila publicului și a cere ajutor material conducătorilor auto ce staționau în dreptul barierei de la trecerea la nivelul cu calea ferată pe DN 2B. Potrivit anchetatorilor, părinții obțineau în acest mod  sume de bani pe care le-au cheltuit cumpărând în principal țigări și băuturi alcoolice. Cauza a fost înaintată Judecătoriei Făurei.

Din datele pe care le-am obținut de la anumite surse, este vorba chiar despre stația din Surdila Găiseanca, unde mai mulți minori cerșeau.

 

Ce spune primarul din Surdila Găiseanca

După ce am aflat din anumite surse judiciare faptul că în cazul menționat era vorba chiar despre copiii cerșetori din localitatea Surdila Găiseanca, am luat legătura cu primarul. Gabriel Drăguț a fost deschis la discuții și ne-a spus clar că acei minori nu mai cerșesc la stația de cale ferată după ce, de la începutul acestui an, au fost luate anumite măsuri pentru a-i determina pe minori să se oprească din cerșit, părinții fiind și ei monitorizați. Familiile sunt în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila, periodic fiind efectuate anchete sociale la domiciliul acestora. “În ceea ce privește situația copiilor de la barieră, Primăria a luat niște măsuri, avem în fiecare zi paznic și nu mai sunt copiii acolo la cerșit. Nu mai stau la gară și nici în altă parte nu cerșesc, că nu au unde să se ducă, s-au apucat de treabă acum. Copiii merg la școală, părinții se mai duc cu ziua pe la muncă pe aici prin sat. Da, am stabilit să fie cineva în fiecare zi acolo. Personalul contractual, câte unul în fiecare zi, stă acolo. Nu este normal, dar pentru a rezolva problema am luat măsura asta. Părinții au ajutoare sociale, sunt două familii, unii au ajutor social, iar cealaltă familie are și un copil cu handicap, ia o indemnizație pentru persoană cu handicap, au alocații, au din ce trăi. Dar orice bănuț în plus era binevenit pentru ei. Să sperăm că se va rezolva problema cu ei până la sfârșit. Cu protecția copilului nu avem ce face, că ne-a zis că dacă seamnează părinții pentru ei, adică pentru copii, ei vin și îi iau, dar ce părinte acceptă să semneze ca să îi ia copilul?! Ei se mulțumeau să le aducă seara banii pe care îi strângeau în timpul zilei. Oamenii dădeau bani, strângeau bani frumoși, unii le mai dădeau și câte ceva de mâncare. Nu toți înțeleg situația noastră, că ne confruntăm aici cu probleme cu ei, de milă și eu dacă opream și nu știam care este situația cu ei, le dădeam ceva. Dar trebuia să luăm măsuri, pentru a-i determina să nu mai procedeze așa”, ne-a declarat primarul Gabriel Drăguț. Acesta a mai precizat că este vorba despre o familie monoparentală, care are patru copii, și altă familie cu trei copii.

 “Acum nu o să putem merge la nesfârșit cu situația asta, cu un angajat care să păzească zilnic locul, dar poate se vor dezvăța de cerșit și se vor obișnui cu ideea de munci pentru a obține bani... Am luat aceste măsuri din 8 ianuarie, de când am început munca, am dus mașină acolo, că era frig, băieții stăteau în câmp acolo, mai intrau în mașină pentru a se încălzi, nu puteam să îi las în frig. Mai stăteau la terenul de sport, se mai adăposteau, acum este vremea mai bună. Aveam mașina de la Primărie acolo. Nu poți sta așa de dimineață până seara, nu vrem să îmbolnăvim oamenii. Stăteau program normal de la 8.00 – 16.00, dar le spuneam să stea până la ora 17.00, care erau sâmbăta și duminica, le dădeam liber apoi. Ca să puteam cuprinde toată săptămâna.

Cu distrugerile de la stadion am rezolvat cu părinții, am discutat și au acoperit prejudiciul, nu în totalitate că sunt oameni amăți, nu îi puteam lăsa fără bani de mâncare. Dar situația s-a rezolvat”, a spus primarul.

 

Declarația Direcției pentru Protecția Copilului

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila, Simona Cimpoae, a precizat că situația copiilor este monitorizată atât direct de către asistenții sociali din cadrul DGASPC Brăila, cât și în colaborare cu reprezentanții Unității  Administrativ Teritoriale a comunei Surdila Găiseanca. Ni s-a transmis că, într-adevăr, s-a constatat faptul că acei copii nu au mai fost identificați la trecerea la nivel cu calea ferată din zona haltei CFR Surdila Găiseanca. “Începând cu luna ianuarie a anului 2021, un angajat al primăriei asigură permanent supravegherea zonei respective. Copiii înscriși într-o formă de învățământ au frecventat cursurile școlare, respectând metoda stabilită de unitatea de învățământ în contextul pandemiei, unii înregistrând uneori și absențe. De asemenea, în urma anchetelelor sociale efectuate la domiciliile copiilor s-a constatat că părinții asigură nevoile acestora în limita posibilităților, fără a fi identificate situații de risc. În contextul aflării rezultatului urmăririi penale, în data de 01.04.2021, o echipă a DGASPC Brăila s-a deplasat la domiciliul familiilor, urmând să fie formulată o propunere în acord cu interesul superior al copiilor și prevederile legale”, a declarat Simona Cimpoae.

 

Minorii «teroriști» din Surdila Găiseanca

Într-un articol prezentat în cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei” din data de 17 iunie 2020 am prezentat situația familiilor din Surdila Găiseanca și a copiilor care cerșeau la bariera de cale ferată, ca urmare a unor sesizări transmise redacției de câțiva localnici. Patru copii cu vârste până în 10 ani, proveniți din două familii care trăiesc în condiții precare, ajunseseră să bage groaza în localnici și în șoferii care treceau prin zona gării din localitate sau opreau la bariera de cale ferată de pe drumul național Brăila – Buzău. Potrivit localnicilor, copiii erau trimiși să facă bani, astfel că foloseau tot felul de metode, ajungând chiar să fugă după autoturisme, pentru a-i determina pe trecători să cotizeze cu ceva. Ultima ispravă a copiilor era legată de terenul de fotbal din localitate, tribuna și vestiarele fiind distruse. O localnică din Surdila Găiseanca a transmis o sesizare către redacție și a cerut ajutorul, spunând că minorii cerșesc la gară, vorbesc urât localnicilor și amenință. Primarul comunei era de aceeași părere cu reclamanta și spunea că acești copii erau de nestăpânit, mai ales că aveau vârste fragede, amenzile fiind aplicate părinților care oricum nu le plăteau pentru că nu aveau banii necesari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro