Mergi la conţinutul principal

Părinţii copiilor cu CES şi-au câştigat drepturile în instanţă

• este vorba despre sumele aferente alocaţiei de hrană, rechizite şi cazarmament, bani pe care, în prezent, îi primesc doar copiii cu CES din şcolile de masă, nu şi cei din învăţământul special şi special integrat • după ce anul trecut mai mulţi părinţi au dat în judecată Consiliul Judeţean, recent, Curtea de Apel Galaţi a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care obligă CJ să le plătească copiilor drepturile cuvenite

 

Părinţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) din învăţământul special şi special integrat şi-au câştigat drepturile în instanţă. Este vorba despre sumele acordate de stat pentru alocaţiile de hrană şi cuatumul anual alocat pentru rechizite, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte, bani pe care, în prezent, copiii integraţi în învăţământul de masă îi primesc, dar cei din învăţământul special şi integrat nu, deşi există legi în favoarea lor.

Părinţii au tot încercat de-a lungul anilor să atragă atenţia autorităţilor în legătură cu această situaţie, ajungând să dea în judecată CJ în 2015. Aceştia au câştigat procesul în primă insanţă, dar Consiliul Judeţean a făcut recurs. Luna aceasta Curtea de Apel Galaţi a respins recursul CJ ca fiind nefondat şi a emis hotărârea nr. 2824 prin care obligă mini-Parlamentul judeţean să le plătească şi copiilor  care învaţă la Centrul Social pentru Educaţie Inclusivă Brăila drepturile băneşti prevăzute prin lege.

“Demersurile făcute de părinţii de la şcoala specială au dat rezultate. Urmează să facem o notificare în care vom solicita CJ să pună în aplicare hotărârea în termen de 30 de zile de la data emiterii acesteia şi să vedem ce se întâmplă. Sperăm să fie bine. Este un prim pas, o primă victorie. Ni s-a făcut dreptate! Între timp am primit acasă o hârtioară prin care ni se aduce la cunoştinţă că şi copiii noştri beneciază de aceste drepturi, dar că momentan nu sunt fonduri la bugetul Consiliului Judeţean şi că se caută soluţii. Când le vor găsi nu ştiu. Să sperăm că şi copiii noştri îşi vor primi într-un final drepturile astea”, ne-a declarat Mariana Sîrbu, mama unui copil de 12 ani diagnosticat cu autism.

De altfel, după apariţia articolului “Consiliul Judeţean acuzat de discriminarea copiilor cu autism din şcolile speciale”, contactat telefonic de reporterii noştri, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, declara că se caută o sursă bugetară pentru a le da banii acestor copii şi că îi pare rău că s-a ajuns în această situaţie.

Reamintim că luna trecută, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a publicat un material în care a prezentat modul în care copiii cu CES din învăţământul special şi special integrat sunt discriminaţi de CJ. Mai exact, prin Hotărârea de Guvern nr. 431/2016 s-au repartizat pe judeţe sumele aprobate prin lege pentru finanţarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu CES integraţi în învăţământul de masă. Consiliul Judeţean a aprobat ulterior proiectul de Hotărâre nr. 43/2016 pentru repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumei de 2.183 mii lei alocată judeţului nostru, bani ce au ajuns la aproximativ 900 de elevi din şcolile de masă, cei din învăţământul special fiind excluşi, deşi există norme care susţin alocarea acestor drepturi: art. 51 din Legea Educaţiei Naţionale, HG 904/2014, HG 1251/2005. La momentul acela, Chiriac declara că hotărârea e dată de Executiv şi CJ încearcă să găsească o rezolvare pe plan local. Cum Curtea de Apel Galaţi a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă, CJ este acum obligat să le plătească copiilor drepturile legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro