Mergi la conţinutul principal

Pădurea de lângă Chiscani, locul preferat de picnic al brăilenilor, nu mai există

• copacii au fost tăiaţi de o firmă privată, care a obţinut la licitaţie acest drept, de la Ocolul Silvic Lacu Sărat • silvicultorii spun că plopii euramericani, care formau respectivul parchet de pădure, pe o suprafaţă de 1,22 ha, erau deja bătrâni şi trebuia exploataţi • tăierea pădurii a provocat, însă, reacţii dure din partea unor brăileni • cel mai vehement a fost Gheorghe Chiru, preşedintele PNŢCD, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila •Nişte demenţi, incompetenţi (...) au făcut un lucru greu de crezut, distrugând o frumuseţe de pădure aflată pe domeniul comunei Chiscani”, a scris acesta pe o reţea de socializare

 

Porţiunea de pădure de lângă Chiscani, unde brăilenii obişnuiau să meargă la iarbă verde, nu mai există. Plopii euramericani care formau respectivul pâlc de pădure au fost tăiaţi în această vară, iar locul este acum complet gol. Tăierile au fost făcute de Ocolul Silvic Lacu Sărat, prin intermediul unei firme private, care a licitat pentru cumpărarea copacilor când aceştia încă mai erau în picioare. Pentru unii brăileni, dispariţia acelei păduri este un lucru inacceptabil. De exemplu, politicianul Gheorghe Chiru, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi actual preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (PNŢCD) a criticat în termeni duri decizia de a tăia copacii la umbra cărora mergeau brăilenii la iarbă verde de atâţia ani. “Toată zona arată inimaginabil! Vreme de decenii, brăilenii au mers la umbra pădurii ce a dispărut, de-a lungul căreia există o plajă naturală cu nisipul adus de fluviu. Singura zonă din Brăila unde puteai ieşi la aer a fost ştearsă din peisaj. Nişte demenţi, incompetenţi (dovadă cum distrug flora şi fauna din Rezervaţia Insula Mică), cei care decid la Direcţia Silvică au făcut un lucru greu de crezut, distrugând o frumuseţe de pădure aflată pe domeniul comunei Chiscani. Aşa ceva nu îmi puteam imagina că se poate întâmpla! Mă întreb dacă cei din Ministerul Public au cunoştinţă de dimensiunea prăpădului şi de prejudiciul adus comunei, oraşului, brăilenilor şi naturii. Chiar aşa, judeţul ăsta este «sat fără câini»? Am ajuns bătaia de joc a unor neisprăviţi, care distrug mediul înconjurător cu sprijin de la partid?”, a scris Gheorghe Chiru, în urmă cu câteva zile, pe o reţea de socializare.

Direcţia Silvică Brăila explică, însă, că decizia de tăiere a plopilor euramericani care formau respectivul parchet de pădure, pe o suprafaţă de 1,22 hectare, a fost pe deplin justificată, deoarece aceştia atinseseră vârsta de exploatare. “Plopii euramericani se exploatează când au între 25 şi 30 de ani. Cei din parchetul de lângă Chiscani aveau 27 de ani. Exploatarea lor era programată pentru anul acesta, iar Ocolul Silvic Lacu Sărat a urmat procedura legală, având toate avizele necesare tăierii. S-a obţinut inclusiv avizul Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, întrucât respectiva suprafaţă de pădure se afla în zona tampon a zonei protejate”, ne-a declarat ing. Vasile Dumitraşc, responsabil de fond forestier în cadrul Direcţiei Silvice Brăila.

Exploatarea parchetului de pădure de lângă Chiscani a fost scoasă la licitaţie, fiind adjudecată de firma brăileană “Sigenis Com” SRL, care s-a oferit să plătească Ocolului Silvic Lacu Sărat 96 lei per metru cub de material lemnos. În total, s-au obţinut 349 metri cubi, pe care firma “Sigenis Com” i-a putut valorifica după finalizarea tăierilor.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice, terenul în cauză urmează să fie reîmpădurit tot cu plop euramerican. Operaţiunea va fi scoasă la licitaţie, iar dacă nu se vor găsi firme interesate ar putea fi executată în regie proprie de Ocolul Silvic Lacu Sărat, până cel târziu în toamna anului viitor.

Dispariţia pădurii de plop de la marginea comunei îi încurcă planurile primarului din Chiscani, Costică Cojea, care spune că intenţiona să facă acolo un loc de picnic amenajat oficial, cu toate avizele legale. Primarul nu ia prea în tragic, totuşi, faptul că s-a tăiat pădurea, recunoscând faptul că arborii erau deja destul de bătrâni şi exista riscul să fie doborâţi de vânt, în timpul unor furtuni mai puternice. “Plopii ăia aveau aproape 30 de ani şi probabil de-aia i-au tăiat cei de la Ocolul Silvic, ca să nu se întâmple vreo nenorocire. Ce-i drept, eu mă gândeam să amenajez acolo un loc de picnic, dacă tot obişnuia să vină lumea la iarbă verde, însă acum trebuie să mă reorientez spre altă zonă, până la primăvară”, ne-a declarat primarul Cojea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro